Cu toate că 2016 a fost unul dintre cei mai buni ani agricoli, importurile de alimente ale României au atins recordul istoric de 5,8 miliarde de euro, pe fondul incapacităţii producţiei locale de a satisface cererea internă de consum, reiese din statisticile oficiale consultate de MEDIAFAX.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în 2016 valoarea totală a importurilor României a fost de 67,3 miliarde de euro, din care 8,7% (5,8 miliarde de euro) au reprezentat importurile de produse alimentare, băuturi şi tutun. Iar valoarea totală a exporturilor României a fost de 57,3 miliarde de euro, din care 8,4% (4,8 miliarde de euro) au reprezentat exporturile de produse alimentare, băuturi şi tutun. Raportând importurile alimentare de 5,8 miliarde de euro la exporturile de 4,8 miliarde de euro realizate anul trecut, a rezultat un deficit comercial la capitolul alimente de un miliard de euro – şi acesta este un record al perioadei postdecembriste.

Tot din statisticile oficiale poate fi extrasă şi explicaţia pentru aceste recorduri: producţia industrială a fost net depăşită de crerea internă de consum.

Astfel, producţia industriei alimentare autohtone a crescut, în 2016, cu doar 2,7% faţă de 2015, în timp ce vânzările de produse alimentare au crescut de cinci ori mai mult, respectiv cu 15,2%. Numai în cazul laptelui, importurile au crescut cu aproximativ 25%, achiziţiile de peste graniţă ajungând la o pondere maximă istorică de 45% din consumul naţional. Concret, la un consum de lapte de 276.359 de tone, importurile au însumat 126.151 de tone în 2016 – an în care mai multe ferme locale s-au închis ori şi-au restrâns activitatea, iar la nivelul procesatorilor au avut loc cele mai intense fuziuni şi achiziţii.

9 COMMENTS

 1. Pai sa exporte Teleormanul roșiile alea excepționale pe care Dragnea le-a adus la o conferință de presă. Ah, Cum? Erau cumpărate de Liar King (a.k.a. Dragnea) din Metro?! Nah …… Nu cred domne așa ceva. Dragnea n-a mințit și n-a furat niciodată în viața lui. Idolul A3 nu face așa ceva.

  • Nasulei, eu zic sa exporte Basescu Sticle ce produce el la Nana, el si cu Elena Urdea ca am inteles ca isi trasese si buzoianca asta teren tot acolo. Basescu poate exporte si ce produce pe terenul ala de l-a schimbat cu Cășuneanu. Sau terenu ala nu stiu la cine a ramas in ultima instanta, ca l-au schimbat intre ei pana l-au facut praf, ca sa poata Cășuneanu ala sa-i dea spaga Chiorului si banii sa poata aparea in actele Sticlistului cum ca i-ar fi avut din vanzarea terenului respectiv.

   P.S. Te-ai prins, ca stiu ca voi, basistii opariti, aveti nevoie sa vi se deseneze sau sa vi se traduca din romana in romana?

 2. 🙂 🙂 Poate aţi vrut să scrieţi: ”’Romania a importat boli şi tratament ineficient, şomaj, metode de sărăcire prin lege şi export de minţi luminate de multi miliarde de euro intre 2000 şi 2016”’!

 3. O, da, e perfect! Exportam lemne si altele, si importam papica si tehnica de lupta iesita din uz! Logic! Romania, o tara beton din Estul Europei (UE?!)!

  P.S. Coruptia ucide, dar si bacteriile de la Colectiv! Romani, aveti grija pe ce puneti mana, sa nu fiti acuzati de coruptie si sa nu va infectati cu bacteriile lui Tolontan! Respect

 4. De-asta ne plecam pe la cancelariile straine, altfel murim de foame cu agricultura noastra de 2 bani.

  Cati oare din mandri romani ortodocsi se duc la supermarket sa cumpere mere din olanda sau rosii din franta sau si mai rau usturoi din china!!??

  Vedeti acum cui a folosit cel mai mult scaderea tva-ului la alimente? Strainilor care au putut sa-si vanda mai multa mancare in romania.

  Sa ne bucuram asadar de masuri populiste in continuare…

 5. Cum?? Pe timpul Sfantului Ciolos a mers ceva prost? Nu este adevarat! Am vazut eu o lista de vre’o suta de chestii geniale pe care le-a facut in timpul mandatului! E sharuita cu frenezie pe FB si include atat realizarile guvernului Ponta cat si niste fabulatii superbe. Merita un premiu SF.
  Lasand gluma la o parte, este trist ca nu avem cum sa ne sustinem din productie proprie, in ciuda potentialului avut.

 6. Da! Steroizii, antibioticele si pesticidele sunt de baza!

  Fenomenul nu se intampla “pe fondul incapacităţii producţiei locale de a satisface cererea internă”, ci e mai degraba din cauza ca odata cu aderarea la UE am cedat piata de desfacere si interese economice, pe langa resurse naturale, ca doar nu ne imaginam ca aderarea era “pe barba”!

  Odata cu caderea comunismului in ’89 si cu descentralizarea administrativa statul a ramas doar sa asigure subventia pe agricultura, pamanturile intorcandu-se la proprietarii lor de drept de dinainte de nationalizarea comunista. Problema e mult mai sofisticata si blogul nu e locul…

  P.S. Oricum, cu personaje de genul Petre Daea, Achim Irimescu din guvernul Ciolometru, sau cu Daniel Constantin, eu zic ca vom avea culturi record la hectar si milioane de metri cubi de porumb! Si de restul ovaz…

 7. Doar in anul 2016 am avut un Premier caruia ii placea mocirla, in mocirla ne-a bagat.
  Romania poate asigura hrana a 80 de milioane de oameni, aici este penalul, Luluta autosesizati-va. “Romania granatul Europei” spunea cu foarte multi ani in urma un eminent profesor al USAMV (Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara) si n-a gresit prea mult. Azi avem “democrati internationalisti” care ce s-au gandit, sa umflam buzunerele altora.

Leave a Reply