Liviu Dragnea poate scăpa de condamnarea din dosarul Referendumului. Și asta pentru că hotărârea judecătorească prin care liderul PSD a fost condamnat este nulă de drept.

Legea obligă ca magistratul care a pronunțat hotărârea și a judecat să o și redacteze, iar în acest caz, hotărârea nu poate fi redactată și semnată de toți judecătorii, așa cum prevede legea, scrie jurnalul.ro

Livia Stanciu nu avea cum să o semneze, decât prin abuz în serviciu, pentru că acum este la Curtea Constituțională, iar în oricare dintre cazuri, fie că a fost semnată de altcineva în locul ei, fie că au semnat doar ceilalți membri ai completului de judecată, această motivare este nelegală, deci nulă, trăgând după sine și hotărârea judecătorească.

„Motivarea hotărârii și hotărârea sunt nule, pentru că motivarea face parte din hotărâre, deci nu produce efecte juridice. Nu-i poate lua locul nimeni unui judecător care a făcut parte din completul care a judecat. Greșeala este că Livia Stanciu, înainte de a pleca, trebuia să-și redacteze toate hotărârile”, spune avocatul Bogdan Bărbuceanu, pentru jurnalul.ro


Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au respins, vineri, contestația depusă de Călin Popescu-Tăriceanu și au dispus începerea judecării pe fond în dosarul în care președintele Senatului este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Judecătorii au menținut o decizie a unui alt complet, care a respins, în noiembrie 2016, toate cererile și excepțiile formulate de Călin Popescu-Tăriceanu, fiind constatată legalitatea rechizitoriului întocmit de DNA.

Urmează ca ÎCCJ să fixeze un termen pentru începerea judecării pe fond a dosarului.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru săvârșirea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

În același dosar, Dorin Marian, fost consilier prezidențial în timpul mandatului lui Emil Constantinescu și fost șef al Cancelariei premierului Tăriceanu, este acuzat de mărturie mincinoasă.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare în dosarul privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.

Astfel, Tăriceanu a susținut în mod nereal că nu a avut cunoștință despre retrocedarea către Paul Philippe Al României a unor suprafețe de teren în Băneasa (fosta fermă regală) și Snagov (trunchiul de pădure Fundul Sacului), despre implicarea inculpaților Tal Silberstein, Beny Steinmetz, Moshe Agavi și a altor persoane în procedurile de retrocedare și nici despre actele de vânzare-cumpărare vizând aceste bunuri.

Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat că a mai făcut declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu relația avută cu inculpații Tal Silberstein, Dan Cătălin Andronic și Remus Truică, cu întâlnirile și discuțiile purtate cu acesta din urmă referitor la taxele notariale privind tranzacționarea imobilelor menționate și modalitatea de dobândire și valorificare a bunurilor revendicate.

“În același context, inculpatul a mai precizat că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein. Totodată, inculpatul Popescu Tăriceanu Călin Constantin Anton a afirmat în mod nereal că nu l-a prezentat/ introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România”, spun procurorii.

Dorin Marian este acuzat că, în contextul instrumentării aceleiași cauze, a făcut, la data de 28 aprilie 2016, declarații necorespunzătoare adevărului și nu a spus tot ce știe în legătură cu angajarea lui Marius Andrei Marcovici, în calitate de consilier personal la Cancelaria prim-ministrului Călin Popescu-Tăriceanu, urmare a înțelegerii acestuia din urmă cu Tal Silberstein. Dorin Marian a afirmat în mod nereal, spun procurorii, că nu cunoștea activitatea și atribuțiile de serviciu ale lui Marcovici, în condițiile în care acesta din urmă era cunoscut în cercurile politice drept “omul lui Tal”.

31 COMMENTS

  • Deci asa zisa justitie incalca legea angros si continuu dar noi trebuie sa ne spunem acestor abuzuri.
   30 zile? Ii doare in dos. Ce daca oamenii nu pot face recurs pt ca nu au motivatia. Partz, ii doare in dos da-i dreaq de oameni ca noi suntem zei cine sa ne faca ce?
   Santem ocupati deci noi putem sa ignoram legea. De parca restul cetatenilor stau cu burta in sus si cand vine sefu sa-i intrebe ba cand e gata proiectul ala zice eram ocupat am intarziat doar 10 luni.
   —–
   Alo vreun ambasdor indignat ? No? I thought so. Daca abuzurile sunt facute de securisti e bine, The ambassadors are securist lovers.

   • Chiar acum am vazut la Digi24 ca doar n-ati crezit ca la antena3 initiatorii Ordonantei 13 care isi are originea in 2013 au fost Nicolae Paun si Madalin Voicu amandoi urmariti penali pentru infractiuni . Deci pesedisti. De ce domnule Tudor nu a avut o asemenea initiativa un om cinstit. De ce tot la hoti le este frica de puscarie?

   • Mihai Sora: “Sa te folosesti de intunericul noptii ca sa strecori o lege asa, e o ticalosie. Lumea a iesit in strada ca sa protesteze impotriva hotiei. Locul hotului e la puscarie. Nu in fruntea mesei si nu in capul tarii”

 1. Ei , de ce puneti paie pe focul din P.V. ??
  Art 406 alin (4) din c.p.p.permite si semnatura presedintelui instantei ( nu completului) !

  • Ma gandeam ca dati stenogramele din procesul lui dragnea cu bombonica…sa vada si prostii de aici cum falsificau acte la greu cinstitii teleormaneni la indemnul lu dracnea. Astea nu le dati. Dati anumite chichite care ar ajuta infractorul. Nu se poate anula procesul lui dracnea. Daca murea Livia Stanciu atunci dracnea nu mai era condamnat?

   • Da, tocmai la asta ma gande a si eu !Dac intre’timp maore unu dintre jud. inseamna caprocesul va fi nul??!!

  • Dar tot la art 406 alin (4) se specifica ca daca altcineva semneaza, “În toate cazurile se face menţiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea”. Am inteles ca aceasta mentiune lipseste. Ce ar fi putut spune? Ca cea ce trebuia sa semneze a durut-o in cot? Nu a fost nici caz de boala, deces, etc. ci pur si simplu indolenta in cel mai bun caz. Eu nu cred ca noua presedinta a ICCJ avea dreptul sa semneze fara sa faca acea mentiune pentru care semneaza ea, numai ca prin acea mentiune practic Stanciu ar fi fost incriminata pentru abuz in serviciu spre exemplu ca tot e la moda subiectul. Am mai inteles ca din hotarare nu reiese nici cine a redactat-o si nici la ce data ceea ce iar nu este in regula de loc. Pare o manareala facuta pe genunchi. Nu stiu cum se va termina dar toata povestea (ca sa nu mai pomenim de parodia cauzei in sine) miroase tare urat.

   • Vad ca stiti mai mult despre redactarea deciziei.Eu spun ce zice legea.Nu cunosc detalii.Dar deliberarea e secreta. Conceperea si Redactarea motivarii nu e publica.Redactarea hotararii e altceva si o poate face completul.

   • Prieteni, nu va mai complicati! E-n Codul Muncii articol care reglementeaza ca atunci cand incetezi un contract de munca incheiat cu un angajator preavizul este de 15 zile pentru functiile de executie si de 30 de zile pentru cele de conducere sau administrative. Oare de ce?! Poate ca sa faci predarea si sa iti lasi mostenire toate cele pe care le aveai tu in responsabilitate ca sarcini si atributii de serviciu bre!

    Acum nu stiu, oamenii astia de pe aici chiar nu or fi avut de munca niciodata sau poate au avut doar un singur loc de munca pana la pensie si nu s-au transferat nicaieri in viata lor! Sa fie la mama lor… Bafta

 2. In cazul in care actiunea va fi anulata si Dragnea prin aceasta “pedeapsa”va putea arata tuturor ca nu a fost un dosar pe bune ci unul politic, cine ii va plati daunele ca persoana fizica pentru denigrare? 🙂 Isi vor cere scuze blamatorii inclusiv Iohanis? 🙂 Va plati din buzunar sau o actiune impotriva “haituitoarei” la adresa politicienilor?
  🙂 Acum era perfecta legea privind raspunderea magistratilor!

 3. Salvarea PSD de mânia neștiutorilor !
  Imediat se face a 3 săptămână de protest care n-avea nici o legătură directă cu ordonanțele ci marile mase de români au fost de acord să participe la niște proteste și organizate de politruci sau oameni cu interese , totul ca din nou , ca anul trecut să pice iar Guvernul
  Oamenii nu s-au supărat că scapă niște hoți cu basmaua curată pentru că hoți au fost diin toate formațiunile și guvernele și mulți au scăpat.Oamenii au ieșit în stradă pentru că au simțit că :
  “Ei au voie , eu n-am voie” Dacă ei au datori , și le pot șterge ! Dacă eu am datorii , vine executorul judecătoresc pe fundul meu și al familiei mele
  Și în loc de să pice guverne , cei din stradă au dorit mai degrabă să fie suverani mai ales că de la un guvern PSD asta s-au așteptat , să se simtă mai suverani
  Salvarea PSD este foarte simplă dar în etape :
  1. Renunțarea la titlul de “președinte de onoare PSD” pe numele Ion Iliescu Asta va da un semnal justiției ca să : “Permision to treat the witness as hostile ! ”
  2.Pensionarea din PSD a lui Dragnea ( el poate conduce PSD-ul din chiar umbră umbră )
  3. Înlocuirea lui Dragnea cu o imagine proaspătă , tânăr dar nu foarte , care să placă societății , fotogenic
  Atât de simplu ! Dacă Iliescu moare ca președinte de onoare PSD , atunci societatea va înțelege că PSD nu s-a dezis vreodată de Iliescu și n-o va face niciodată.PSD a fost partidul care l-a susținut până la capăt pe executantul mineriadelor
  Dacă Iliescu și Dragnea sunt dați afară din PSD , atunci se va dezlipi eticheta de PCR

 4. Aud marea manipulare la antena3 ca ciordache a fost printre protestatari…acum 4 zile….pai aia care tot timpul sunt pe facebook cu poza arhiprezenta a lui pe facebook prin toate ipostazele il recunosteau imediat. Astept filmuletul dar precis este filmat printre vacile nebune de la cotroceni

  • tu cand vei reusi sa devii inteligenta? este afirmatia personajului, de unde si pina unde manipulare A3? Voi sunteti obsedati, defecti, vedeti o asa zisa manipulare a unora pe afirmatiile altora

   • Personajul asta a distrus imaginea pesede. Eu zic sa il scoata din peisaj cat mai repede ca partidul se duce dracului cu astfel de reprezentanti.

    • Pai da, voi basistii opariti stiti asta chiar de la idolul vostru Basescu Sticle, care a facut praf si PNTCD-ul, si PDL-ul, si PNL-ul. Le-a facut pulbere pe toate trei, ca sa ajunga dreapta sa fie construita din hipsteri feisbucisti luptatori “anticoruptie” si din sorosisti ONG-isti mari luptatori “anti-sistem”.

     P.S. Respekt deosebit, mamare…

   • La asa o gandire , ai dreptate , nu ai niciun viitor . “Vacile alea nebune ” te-au facut” om mare ” vorba unei “revolutionare ” . Ma gandesc ca ar fi interesant sa culeaga cineva de pe facebook toate laturile varsate in capul celor in varsta si sa le proiecteze pe un bloc , ca ala din Piata Victoriei cu pozele voastre cu tot , sa se vada cat de frumosi , dar mai ales cat de liberi sunteti .

    • Floricica dansatoare? Parintii mei sunt pentru viitorul meu si al urmasilor mei si nu se lasa vanduti pentru leutii aruncati de un puscarias ca dragnea. Parintii mei nu vor sa asigure viitor linistit hotilor care au distrus si furat Romania 27 ani. Parintilor mei le este frica de puscariasi si vor ca aacestia sa fie reeducati prin pedeapsa ce o primesc de institutiile judiciare abilitate. Parintii mei s-au luptat pentru libertate in 1989 si ne indeamna sa murim pentru DREPTATE. PE PARINTII MEI ÎI IUBESC IAR PE VACILE NEBUNE LE URASC. Alta intrebare!

     • Alta intrebare ar fi : Despre toleranta , libertatea cuvantului , dreptul de a avea o opinie ai auzit ? Si pentru astea s-a luptat in ’89 . Nu cred ca parintii tai te-au invatat sa-i jignesti pe cei in varsta , sa arunci cu laturi peste parul lor nins de griji si de nevoi . Si asta , doar ca indraznesc sa gandeasca altfel decat tine .Cand iti scriu aceste cuvinte copilul meu citeste ” Bunica” de Barbu Stefanescu Delavrancea . O lacrima ii atarna in coltul ochilor pentru ca ea ,”buni” nu mai este printre noi . Multa sanatate parintilor tai !

 5. Doamne ce prostie juridica. Deci – MINUTA trebuie semnată de judecătorii în fata cărora s-au desfășurat dezbaterile. Astfel, dacă ulterior pronunțării minutei, judecătorul moare sau se pensionează, motivarea va cădea în sarcina celui care-i ia locul.

  • Bai nea, tu ai auzit ma de ce atunci cand incetezi un contract de munca – cu un angajator preavizul este de 15 zile pentru functiile de executie si de 30 de zile pentru cele de conducere sau administrative? Poate ca sa faci predarea bre, sa iti lasi mostenire toate cele pe care le aveai tu in responsabilitate ca sarcini si atributii de serviciu bre!

   Banuiesc ca n-are rost sa te mai intreb daca stii cumva totusi pe ce lume traiesti?! Ca din ce scrii rezulta ca in timpul vietii tale n-ai prea fost prin aceasta dimensiune!

   P.S. Nasuleeeeeeeei, du-te dupa Basescu Sticle brei, idolu’ matale definitiv… Paaaa

   Daca judecatorul moare sau se pensioneaza ii ia locul popa sau aia de la Casa de Pensii! Haoleeeeeeeu, ce-o fi vereeeeei cu toti astia?! Asta e jurist, neaparat! Nasuleeeeeei….

  • In cazul de fata nu a murit nimeni . Doamna Livia Stanciu a plecat de la ICCJ fara sa-si fi terminat treaba . Asta e .

 6. Nimic de neașteptat, chiar ma întrebam cand ii vine rândul lui Tariceanu sa plătească pentru a se fi împotrivit, pe față, iubitului Conducator (Johannis, pentru prieteni si femei care fantazeaza sexual si patriotic pe seama personajului). Daca, Doamne ferește! Dragnea scapă, pe viciu de procedura, din cușca “penalilor”, Tariceanu e condamnat, fara doar si poate, altfel riscam sa faca vreun atac de cord Johannis, pe pârtia de schi, sau in plin bal la Metropolitan (presupun ca Operele europene le-a epuizat deja, ca decoruri pentru aparițiile sale spectaculare) si-ar fi un păcat foarte mare de care Koveși cea pioasa n-ar mai fi iertata veci-pururi, nici daca-si tapetează tot sediul DNA cu icoane. Știa Antonescu ce face cand s-a retras din peisaj, nu-ncap doi sori pe cer, nici doi Johannis la palat!

 7. Aceste motivari care se dau la sfarsitul unui proces sunt datate?
  Aceasta motivare putea fi facuta acum si antedatata, ca sa o poata semna Livia Stanciu?
  Daca a fost intocmita la timpul potrivit, dar necomunicata pana acum, tocmai ca Dragnea sa nu poate face sesizare la CEDO in termenul stabilit (6 luni de la pronuntarea condamnarii definitive)?

 8. Ba nene, si cum s-a constatat ma fratele meu ca Tariceanu s-ar face vinovat de marturie mincinoasa?! Sincer nu am citit dosarul, dar fara acte doveditoare, documente sau probe concrete nu mai ramane decat ca l-au dovedit la detectorul de minciuni, care care proba poligraf nu este proba in instanta.

  Oricum, incadrarea la marturie mincinoasa e mica, se poate da lejer cu suspendare, asta daca si cu conditia ca fapta respectiva sa poata fi demonstrata in instanta. Depinde si de gravitate, si de cat i-ai stresat pe anchetatori, pe tovarasii procurori. Ca daca-i freci prea tare si esti necooperant oamenii te baga scurt la maxim de pedeapsa pe incadrarea respectiva. Adica ti-o dau de nu te vezi, ca au si oamenii aia o limita dreac, nu vin la munca sa joace barbut, zaruri sau poker. Ma rog…

  P.S. Tariceanu, gagicar batran… Ii place-n discoteca!

 9. Vreti sa protejati padurile Romaniei? Vreti o lege de interzicere a exportului de lemn din Romania?

  Ucraina a dat o astfel de lege, si uite ca a crapat… Uniunea Europeana:

  Acordarea celei de-a doua tranșe de împrumut [E600mil de la UE] a fost blocată în urma unei interdicții impuse de Ucraina la exporturile de masă lemnoasă.
  Un proiect de lege recent introdus de guvernul de la Kiev în parlament vizează însă tocmai ridicarea acestei interdicții. “Suntem mulțumiți de modul în care guvernul tratează această problemă”, a comentat Juncker după discuțiile cu partea ucraineană.”

  http://www.agerpres.ro/externe/2017/02/10/juncker-anunta-un-imprumut-de-600-milioane-de-euro-pentru-ucraina-in-schimbul-eforturilor-de-reforma-14-53-19

  Aflam ce este putregaiul Schweighoffer-Johannis-UE.

  • Pai exact! Sinistru e ca toti astia de pe la noi se fac ca nu inteleg de ce se intampla fenomenul, in patriotismul lor desavarsit! Ca daca nu e oficial ca noi atunci cand am intrat in UE am cedat piata de desfacere, interese economice si resurse naturale, atunci nici astia nu pot spune ca au auzit de-asa ceva! Oricum, in UE aia ne-au bagat “pe strofe si pe barba” in 2007 la aderare, clar!

   Concluzia: Poti cere oprirea exporturilor de lemn numai daca vrei sa te ceri singur afara din UE fara “Brexit” in prealabil! Adica te dau Bruxellezii afara in suturi daca faci asta, pe langa ca te lasa si fara papica plina cu steroizi, antibiotice si pesticide cu care te indoapa la foc automat. Singurul dezavantaj e ca dup-aia trebuie sa te-apuci imediat de munca, ceea ce pe aici pe la noi este ceva foarte greu, e un domeniu cu totul prohibit si deci nu ai alternativa. Sau poate ne ajuta si pe noi Juncker si ne scoatem, cine stie! Pana atunci ramane cum am stabilit! Ghinion

 10. Nu am a citi nimic in legatura cu dosarele celor doi oameni politici, sunt fabricate cu multa grija de la un capat la altul.
  Poate intr-un acces de sinceritate si deontologie profesionala Luluta o va lasa mai moale, e vecina cu paroxismul. “Piata” s-o lase si ea mai moale ca-ntr-o zi o va lua si pe ea la intrebari daca primeste incuviintare.

Leave a Reply