Citesc o stire si nu-mi vine sa cred cate prostii pe minut poate rosti acest ministru ce avea aura unui agricultor priceput.

1. In loc sa ceara public demisia ori demiterea ministrului agriculturii pentru ca o motiune parlamentara a fost votata impotriva lui, PNL il cheama sa-l mangaie pe crestet

2. Achim Irimescu pare de pe alta planeta. Asadar in mintea specialistului bruxellez in agricultura romaneasca, producatorii romani de lapte sunt de vina pentru ca nu ieftinesc laptele! Asta in contextul unor proteste repetate si disperate ale producatorilor ca primesc 50 de bani pe litru de la comercianti. Practic indeamna pe acei amarati la sinucidere financiara, eventual sa dea pe gratis litrul de lapte

3. Ministrul Irimescu are drept reper pretul la raft al laptelui. Din multa prostie, multa ignoranta sau multa perversitate (nu stiu care dintre ele predomina), ministrul reproseaza celor care vand cu 50 de bani pretul de 4,50 lei pus din adaosuri imense ale comerciantilor. Ratiunea pare sa-i fie straina celui care si-a batut joc de agricultorii romani prin neplata subventiilor si facilitarea invaziei de alimente straine prin aceasta masura idioata

 

======================

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marți, referindu-se la nemulțumirile producătorilor de lapte, că aceștia nu au cui să își vândă produsele, că piața de profil este blocată în România din cauza unei crize internaționale în domeniu, precizând, însă, că nici comercianții din țară nu au înțeles semnalul pieței și nu au scăzut prețurile corespunzător cu reducerea acestora la producător.

Eu nu cumpăr, de când am ajuns în România, lapte sub 4,50 lei în magazin și am venit în noiembrie. Ce s-ar fi întâmplat dacă prețul se reducea, ca și prețul la producător, măcar cu 40%? Eu mergeam în magazin și, în loc să cumpăr un litru, cumpăram doi. Chestiunile sunt foarte simple: piața nu funcționează, aici e problema, de aceea legea pe care a adoptat-o Parlamentul are un rol foarte important. Din păcate, comerciantul nu a înțeles semnalul pieței. Ar trebui ca în momentele acestea grele să fie comerciantul alături de noi. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru. Îmi pare rău că o spun, dar asta e realitatea“, a afirmat Irimescu, la o dezbatere organizată de PNL despre impactul aprobării Legii privind comercializarea produselor alimentare în societatea românească.

El a dat exemplul Germaniei, spunând că, într-un context similar, în această țară prețul la consumator s-a redus corespunzător cu cel de la producător.

“La noi nu se întâmplă lucrul acesta. (…) Suntem pe o piață unde nu e la îndemâna producătorului să regleze prețul și nici a statului. Piața nu se autoreglează dintr-un blocaj. De aceea e atât de necesară această lege și de aceea Guvernul a susținut-o. (…) Tare ne-am bucura dacă și în România s-ar întâmpla un fenomen similar în care dacă măcar suferă producătorul să se regăsească la consumator această diferență de preț. Sigur, e piață liberă, e greu să intervii, dar mi-am exprimat speranța ca și consumator din România în ceea ce privește aplicarea legii pe care Parlamentul a adoptat-o”, a arătat ministrul.

El a explicat că această criză a laptelui, alături de cea a cărnii de porc, este cauzată de embargoul Federației Ruse.

“Sigur, nu e piața rusă singura care absoarbe. Eu sunt convins și cred în agricultură. Agricultura e viitorul. E adevărat că e o conjunctură extrem de nenorocită în această perioadă, vă înțeleg perfect. E adevărat că s-a întârziat cu cel puțin două luni plata fondurilor europene pentru agricultură, plățile directe în principal, dar ar fi normal ca fermierul să fie cel care este performant, să nu aștepte subvenția. Eu m-aș bucura ca subvenția să vină ca un sprijin suplimentar pentru a vă permite să achiziționați tehnologie ultramodernă, să fiți ultra-competitivi. (…) Subvențiile europene sunt destinate tocmai pentru a compensa faptul că aplicați norme foarte înalte în agricultură”, a punctat Irimescu.

Pe de altă parte, demnitarul a declarat că agricultura merge bine în România și că țara are capacitatea de a produce legume de foarte bună calitate.

“Sunt foarte multe voci care au spus: dezastrul din agricultură. Este o chestiune aruncată prin presă cu care nu sunt absolut deloc de acord. Ați văzut și dumneavoastră cât de bine arată câmpurile. Agricultura merge la nivel de fermier foarte bine. Sigur, există o întârziere în ceea ce privește plata la nivelul fondurilor europene și naționale, dar agricultura nu este un dezastru”, a adăugat ministrul.

Acesta a arătat că procentul fructelor importate reprezintă 30% din producția românească, iar al legumelor 20%, Irimescu spunând că “situația nu este atât de gravă, pe ansamblu”.

“Sigur, pe perioada sezonului rece, România încă nu poate să asigure, dar, de ce nu, va fi un stimulent pentru cei care produc în sere. E adevărat, de exemplu la tomate, Turcia este imbatabilă pentru că în Antalya sunt temperaturi care nu coboară niciodată sub 10 grade, iar pe perioada verii cei mai buni la tomate sunt italienii și ungurii, ca preț”, a mai spus ministrul agriculturii citat de Agerpres.

 

18 COMMENTS

 1. In varf de munte oamenii hranesc porcii cu lapte.Nu merita sa coboare cu el…Da ‘ ce stie domn ministru ?
  Da, toti tehnocratii sunt martieni !
  Off topic : base da de pamant cu Kovesi, Stanciu, Coldea in fiecare zi dar niciunul nu ia atitudine.De ce oare ?

  • Tocmai vroiam sa spun ca ministrul asta e de pe alta planeta dar vad ca esti mai bine informat, ca e de pe Marte. Oare cat o dura calatoria lui inapoi. N-ar trebui sa plece cat mai curand ca sa si ajunga?

  • Touché!…mon @tales! C.c.t.d 😀
   Sau, cum zic eu de ceva vreme: Nu v-a plăcut Ponta & Tăriceanu, na-vă joshannis, na-vă cioloș! Viitorul ”tinerilor frumoși și liberi”, garantat de cuplul momentului , continuatorii băsismului. Ce poate fi mai minunat dăcât această simbioză mortal? Faptul că-și iau și Țara înapoi, pas cu pas, este, iarăși, o certitudine a politicii dreptei rămânești , ca să-ne-nțelegem (cum ar spune părintele jurnalismului din acest areal românesc).

 2. Îmi pare rău , nu pot respecta Comunity Guidlines a acestui site deci asta e versiunea cenzurată Bă___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Bine, bine, dar nu am inteles, de fapt pe cine si/sau cine esti suparat! Nu de alta dar nu stiu cum sa ma gandesc la tine, cu drag sau contra-drag.

 3. Nu ! Ceva ni se ascunde şi nu se vrea să ştim! E ceva grav întrucât cam toţi scăunarii în cei 26-27 ani de democraţie au fost şi sunt împotriva acestui popor şi ţări prin modul de a reacţiona, prin legile aprobate tacit şi prin modul de interpretare a orice doar în favoarea lor, a scăunarilor, numiţilor în funcţii politic şi a spătoşilor care sunt în spatele celor cu drept de decizie după ce şi-au ocupat scaunul ! Nu am exclus pe niciunii din sugătorii afacerişti din orice, mai ales din bugetul statului! Nu-l exclud nici pe acest individ şi niciun tehno-pnl/pdl butonat la comanda ”neamurilor proaste”! Se vede clar: totul pentru a menţine sărăcia, inaniţia şi moartea lentă în România! Anul trecut prin februarie găsii un material pe Cotidianul online(din categoria: banca de date sau cam asa ceva, în orice caz era un titlu de băşcălie la adresa UE) în care era descris planul privind politica internaţională a îngenuncheaţilor printre care şi România, am pus linkul aici pentru că jurnaliştii intraseră în posesia documentelor secrete şi după traducere îl plasase online(puţini din scriitorii de materiale îi admir şi citesc) dar era realitatea despre care auzisem cu câteva luni în urmă şi nu aveam confirmarea doveditoare. Acum observ că planul proiectat s-a materializat cu brio! Cum să se împotrivească îngenuncheaţii noştrii dacă au liber la orice! Mai bine distrug o ţară şi o naţiune!!!

 4. Trebuie dat cu ei de pamint! Dar cine sa dea? Maimutoiul parasutat Dragnea (citat din Marian Vanghelie – Opere Alese), care e tras de sforicele invizibile de catre Kovesi?
  Ca despre Alina Gheorghiu Dej, nici n-are rost sa mai pomenim: “PNL sustine pina la capat si fara rezerve guvernul Ciolos”
  Cit despre tinerii frumusei si libertini, pina nu primesc ordin, ce vrei sa faca?!

 5. un mare adevar rostit de o parte integranta a conjuncturii: “e o conjunctură extrem de nenorocită în această perioadă”

 6. Liderilor partidelor politice :
  Doamnelor , domnilor , ăsta a fost literalmente cel mai sărac an parlamentar ! A existat în noiembrie anul trecut o mișcare civică care a paralizat pentru o clipă , orice mutări și calcule politice
  V-am cerut demisia parlamentarilor actuali.Nu numai că n-ați făcut asta , dar ați lăsat ca Parlamentul să devină inutil ! Noul guvern a dat ordonanțe peste ordonanțe iar parlamentarii n-au făcut nimic decât să dezbată libertatea presei , un subiect important , dar după aia , nu s-a făcut nimic în Parlament
  Așa că la toamnă , nu votez Nici PSD nici PNL nici PMP , nici Macovei , deci nu mai puneți aceeași ticăloși leneși pe listă că prezența la vot va fi minimă
  Schimbați listele sau nu vă votează nici dracu !

 7. Si guvernul si basescu si ciolhanis si macovei sunt de pe alta planeta . Ei au venit aici din alta galaxie de fapt , ca sa ne salveze dar poporul roman in prostia lui , nu intelege acest lucru !

 8. Eu din cate am inteles el spuse exact ce spuneti si dumneavoastra doar ca ministerul nu poate forta comerciantii sa plateasca mai mult intr-o piata libera. E datoria producatorilor sa se asocieze, sa reclame, sa gaseasca alte piete etc si a altor autoritati nationale, nu a ministrului sa verifice corectitudinea comerciantilor gen Consiliul Concurentei, ANVSA, ANPC, etc.

 9. Ce de înstelaţi avem în guvern! Recompense en-gros pentru munca depusă, recunoaştere după ce au zburat din funcţii sau când ”pupă” comandatorii care dau comenzile ! Vă miră că nu se face nimic în afară de politica bălăcărelii şi circului permanent dar prin spate fac orice strict în avantajul lor? Fac ceea ce au învăţat, adică nimic! Dacăanteriorul ocupant al principalului scaun a făcut varză din instituţiile statului, de ce nu ar continua şi următorul? Doar e tot principalul scaun al ţării! Peste tot când e vorba de măriri: salarii şi pensii sau reduceri de taxe şi impozite, se bagă deîndată costul enorm, dar costul a tuturor aberaţiilor şi încăpăţânării acestor oralişti este în vieţi omeneşti pentru care nimeni nu este tras la răspundere în afara medicilor care au fost obligaţi să-şi asume un fapt pentru care alţii trebuiesc pedepsiţi şi mă refer strict la medicamente! Dar când e vorba de veniturile lor, a tuturor scăunarilor nimic nu este îndeajuns! Uitaţi-vă că în cei 26-27 ani de zile nu s-a făcut nimic în ceea ce priveşte inundaţiile cu alunecări de teren, trag toţi de armată şi pompieri dar pe teren faptic nimic nu se schimbă! Dacă e vorba de un cutremur în aceeaşi zi cu alunecări de teren şi inundaţii, la cine se apelează? Câţi militari(majoritatea sunt implicaţi în războiul altora dar în afara ţării) şi câţi pompieri trebuie să intre în acţiune! De ce nu se implică guvernul, oricare ar fi prin impunere în decolmatarea râurilor şi în stoparea defrişărilor pentru limitarea calamităţilor! Pare a fi ceva complicitate la nivel înalt ! În ceea ce priveşte infrastructura rutieră şi ”permisele de conducere” care se iau ca la piaţă, în ceea ce priveşte controlul sigur privind automobilele care ucid la scurtcirciute, la siguranţa traficului pe drumurile publice pentru limitarea sau eliminarea exploziilor, nimic concret privind limitarea sau eliminarea violenţei care este în creştere alarmantă şi nu numai! Observ implicarea ”sărut-mâna în genunchi” pentru primirea(a se citi invitaţi cu plăcere) a mii de americani pentru bază NATO în interiorul ţării! Aici sună a ceva dubios, ceva care nu s-a întîmplat în istorie(vezi ordonanţa care te obligă să pui casa la dispoziţie în caz de război, dar aceste antrenamente nu au iz de impunere deşi nu e război, întrucât se va intra precum în Rep. Moldova şi distrug totul în jur)? Mă tem că nici nu va rezista România până în 2023-2024 ca entitate pur românească!
  Guriştii, oraliştii şi habarniştii: VREM O ŢARĂ CA AFARĂ!
  Cum?
  O aveţi deja reformată(a se citi distrusă)…de afară…ca afară cu de toate şi un început de nud live cu pupături şi îmbrăţişări live la colţul străzii el cu el şi ea cu ea! Importaţi caractere vestice, s-a dus dreacu imoralitatea şi controlul asupra copiilor voştrii de la momentul tetină !
  Habar nu aveţi în ce vă băgaţi cînd e vorba de interese privind ”emanciparea” unei naţiuni!
  Asta e democraţie din ţara noastră?
  Nu cred!
  Alceva mai vreţi?

 10. Hai sa va spun eu cum sta cu laptele.La tara laptele se cumpara cu 0,40-0,55 ron/litru,dar de la micii producatori ,adica de la cei care au o vaca,doua vaci.Problema care se pune este ca Romanii nostri nu stiu sa se asocieze si sa creieze o mica asociatie a producatorilor comunali,sa cumpere la comun o linie de sterilizare si ambalare si astfel sa poata vinde direct laptele si derivate din el.Problema vine inca de la scoala,unde copii nu sint invatati sa faca proiecte inca de la scoala primara.Vezi si esecul absortiei fondurilor europene,care are tot acest motiv.Nu sintem in stare sa facem proiecte,pentru ca scoala nu a fost construita in acest sens.Sintem o natie de individualisti,egoisti.Nu poti obliga retelele de magazine sa cumpere 10-20 de litri lapte de la fiecare producator.Maine -poimaine oa sa fie obligati prin lege sa le mulga si vacile.Da asa se va intimpla ca ai nostri producatori de legi gandesc cu picioarele.In loc sa creieze o facilitate pentru cei care se asociaza,au inceput cu legea obligarii supermarketurilor de a avea 51% produse locale.Punem pariu ca ne vom trezi cu rafturile goale.Se putea da o lege care sa stimuleze asocierile si progresiv in 3-4 ani sa se ajunga la acest procent,dar acum productia nu este centralizata.

 11. De fapt el spune ca ar fi trebuit ca pretul f. scazut de la producator sa se reflecte si in pretul de la raft, adica exact pe dos fata de ce se sugereaza in postare………..

 12. Nici macar dezamagita nu mai sunt. Stim cu totii ce avem la usa. Am vrut tehnocrati, oameni capabili de a ne conduce tara asta care se afla intr o continua cadere, oameni autocritici, responsabili. Am cerut oameni de pe planeta asta.

Leave a Reply