Mai multe publicații franceze au publicat în ultimele zile articole în care analizează anularea alegerilor prezidențiale din România și presupusa ingerință a Rusiei în campania electorală a lui Călin Georgescu. Numitorul comun al articolelor este vulnerabilitatea democrațiilor occidentale în fața războiului hibrid al Rusiei, relatează Radio Chișinău.
Le Figaro a publicat sâmbătă o analiză intitulată „Cum se infliltrează rețelele ruse în instituțiile europene”. Articolul trece în revistă modul în care aliații Rusiei ajung rând pe rând în Consiliul European și încearcă să împiedice sancțiunile UE la adresa Kremlinului, transmite G4media.
Printre cei enumerați în articol se numără Viktor Orban (Ungaria), Robert Fico (Slovacia), iar autorul enunță perspectiva ca alți lideri pro-ruși să preia puterea în Austria (Herbert Kickl), Cehia (Andrej Babis), Croația (Zoran Milanovic) și România – Călin Georgescu.
„În România, alegerile prezidențiale anulate în ultimul moment în decembrie din cauza interferențelor electorale au provocat stupoare atunci când un candidat, Călin Georgescu, a apărut la porțile puterii, lăudând „înțelepciunea Rusiei”, a scris Le Figaro.
Care este miza? Această dinamică reprezintă o „amenințare sistemică” la adresa Uniunii Europene, potrivit Mariei Martisiute de la European Policy Centre (EPC), scrie g4media.ro
„Regulile sale de funcționare – în special cea a unanimității – fac imposibilă acțiunea atunci când există un trădător în jurul mesei”, a mai spus ea.
Și Le Point a scris pe larg despre Călin Georgescu și suspiciunea de implicare a Rusiei, citând atât documentele desecretizate ale serviciilor secrete românești, cât și raportul oficial al agenției guvernamentale franceze Viginum.
„La 5 februarie, Benjamin Haddad, ministrul delegat pentru Europa, a zburat în România. Printre altele, el a venit să vorbească despre interferență externă. Am început să aflăm mai multe despre alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024, scena unor manipulări curioase ale algoritmilor care au condus la succesul neașteptat al unui candidat pro-rus, Călin Georgescu. Aceste manevre au fost identificate cu precizie de către experții români și coroborate de omologii lor francezi de la Viginum (departamentul primului ministru care luptă împotriva interferențele digitale), într-un raport care tocmai a fost făcut public”, a scris Le Point.
„Ar fi putut Călin Georgescu să beneficieze de un impuls digital? Este ceea ce susțin autoritățile române, care au publicat rapoarte declasificate. Acestea sugerează interferența unei țări străine (Rusia?), așa cum s-a văzut în Georgia și Moldova la sfârșitul Georgia și Moldova la sfârșitul anului 2024”, mai scrie Le Point, care avertizează că Rusia ar putea utiliza Tiktok pentru a influența și alegerile din Franța.
„Actorii străini rău intenționați ar putea fi tentați să aleagă Tiktok, având în vedere rolul său din ce în ce mai important în rândul anumitor audiențe, ca să pună în aplicare aceleași operațiuni, avertizează Viginum, care, de asemenea, alertează influencerii cu privire la potențialele contacte rău intenționate”, a scris publicația franceză.
Televiziunea TF1 a abordat subiectul într-o analiză titrată „Interferențe străine: influencerii francezi sunt îndemnați să fie vigilenți în fața riscului de manipulare”.
O strategie bună trebuie să fie repetată. Iar actorii din spatele manevrei care a afectat alegerile prezidențiale din România sunt conștienți de acest lucru. În timp ce alegerile din decembrie anul trecut au fost anulate de justiția română din cauza unei campanii de manipulare online, autoritățile franceze sunt acum îngrijorate că această strategie ar putea fi utilizată în interiorul granițelor noastre”, a scris TF1, citat de g4media.ro