România a fost anul trecut ţinta mai multor atacuri cibernetice de amploare venite din spaţiul estic, într-unul dintre cazuri specialiştii români reuşind să identifice un virus informatic cu ajutorul tehnologiei bazate pe inteligenţa artificială, au declarat reprezentanţi ai SRI.

Potrivit acestora, începând cu anul 2016, s-a înregistrat o explozie a atacurilor informatice în toată lumea, ţintele fiind îndeosebi statele din Occident. Atacurile de acest fel au o mare complexitate, cu efecte pe termen mediu şi lung şi sunt foarte greu de detectat. Scopul lor nu este de a distruge infrastructura statului vizat, ci urmăresc extragerea de informaţii din instituţii publice, a precizat sursa citată.

Pentru ca aceste atacuri cibernetice să aibă succes sunt alocate resurse umane, tehnologice şi financiare impresionante. De exemplu, pentru a susţine o campanie de acest tip atacatorii folosesc în jur de 2.000 de servere, iar costurile se ridică la sute de milioane de euro.

În anul 2018, România a fost, alături de alte state din Europa, ţinta unor asemenea atacuri de mare amploare venite dinspre Est, fiind afectate mai multe instituţii publice.

Ca o premieră, specialiştii din SRI au reuşit să dea de urma unui virus cu ajutorul tehnologiei bazate pe inteligenţa artificială. Prin această tehnologie avansată a fost detectată o anomalie de comportament şi astfel a fost identificat şi malware-ul folosit de atacatori. În urma analizelor, a fost identificată atât zona de unde provenea atacul, cât şi modul în care virusul extrăgea informaţiile.

Reprezentanţi ai SRI au recunoscut că reducerea bugetului acestei instituţii ar putea afecta capacitatea României de a face faţă unor asemenea atacuri cibernetice, deoarece nu se va putea achiziţiona aparatură de înaltă performanţă şi este posibil să nu mai fie nici bani pentru ca specialiştii să meargă la cursuri în străinătate.

Pe lângă anihilarea acestor atacuri ce par a fi opera unor servicii de informaţii din spaţiul estic, SRI se preocupă şi de ameninţările din aşa-zisul “Dark Web”, site-uri care nu apar pe motoarele de căutare convenţionale precum Google sau Yahoo. Se apreciază că această “partea ascunsă” reprezintă aproximativ 93% din totalitatea paginilor de Internet din lume. Este un loc folosit de grupările criminale pentru a tranzacţiona mărfuri de contrabandă, arme, droguri sau organe pentru transplant. Partea “invizibilă” a Internetului este folosită şi pentru pornografie infantilă, propagandă teroristă sau asasinate la comandă, arată sursa citată.

Aceste site-uri sunt foarte greu de identificat şi monitorizat, iar în multe cazuri grupările criminale folosesc pentru tranzacţii monede virtuale de tipul Bitcoin. 

Iata marturia generalului SRI Anton Rog, seful Centrului Cyberint :

3 COMMENTS

  1. Doar suntem” floarea cea vestita”loc de tras,sat fara caini,iohannis se razboieste cu bugetul de parca CCR l-ar intocmi,putin e constient ca racheta lui hipersonica da chix baga asimetria,sri face orice altceva decat ii spune fisa postului o dolce far niente si noi trebuie sa traim prin psihoza asta!De ce sa ne temem?Va dau decret absolut rejectat cu sictir ponderat,de tribunal!Dumnezeu vegheaza,ca alticineva de la vantu nu mai e,conform reclamei odihnitoare!Cand totul e vraiste nu se mai simte decat un acces direct tuturor,ce vedem si ce apar sunt simple constatari dupa ce dracul si-a bagat coada!Dar,da,comentam,ne inflamam,”juisam”cum spunea un alt destept trecut prin deputatie ramas la lautareasca lui,constatam prejudicii masive cu armata de procurori ce-si plang neputintele pe trepte de tribuna,danilet cu daniletii,infractori,conform legii cu coli in mana!Dar e bine,mizeria si ridicolul explodeaza pe mana lor!De proasta ce era kovesi nu a acceptat intoarcerea la Sibiu,s-a tinut de nadragii galben puiului expirat augustin si n-a evoluat,suspendata fiind accederea!Da-i prostului suprematie si se va tavali ca porcul in cocina!Pe asta mizez!

    • Si n-am spus esentialul,dragnea si ciuma rosie e de vina,vitriol apa neagra,neimportant ca sunt pempersii umpluti de rahat importanta fiind obsesia!Dar ne aliniem setarii cu pnl am castigat,nu stiu o punga de floricele!Cu orice cyber si pescuit de kovesi,rezultanta ca e o alta minciuna nestiind sa inteleaga un minim,dosar realizat de faraoanca din Egipt,probe,fata,nu coldea si protocoale,fata de carnatz e explozie atomica!Nimic,zero,doar reactii analfabete la limita si o pierduta in spatiu,cu 4 % plagiat,cand oricare modalitate de verificare vazuta de oricine,e tampenie!Adunatura de la CluJ a abidicat,danilet cu daniletii,horror?Cu astfel de jeguri nu vom evolua si se vor cracana la simpla atingere de obraz indiferent ca are asperitati!Daca vor o tortionara de tip nou,ia-o?Rejectare dau statele imediat cum inteleg!Aici,in Romania,apuc tarnul,matura lu’tanti Maria inculpata pentru oua si va dau sictir de pe treptele casei mele de om normal!Pana unde duce falsitatea?

Leave a Reply