Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White :

Ambasadorul României a informat Aliații NATO despre atacurile continue ale Rusiei asupra infrastructurii portuare ucrainene din apropierea României, în cadrul unei reuniuni regulate a Consiliului Atlanticului de Nord de miercuri. El a informat Aliații că fragmente de drone similare cu cele folosite de Rusia au fost identificate pentru a treia oară pe teritoriul României.

Autoritățile române rămân în alertă și efectuează o anchetă completă. NATO nu deține informații care să indice vreun atac intenționat al Rusiei împotriva teritoriului aliat.

NATO este solidară cu Aliatul nostru România. Secretarul General a vorbit în weekend cu președintele Iohannis, iar noi continuăm să monitorizăm situația în strâns contact cu autoritățile române.

Ministerul Afacerilor Externe a informat şi se consultă cu aliaţii NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra incidentului de miercuri privind noile fragmente de dronă, şi îl va convoca de urgenţă pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse, informează un comunicat transmis AGERPRES.

“Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafaţă de câteva zeci de metri, în judeţul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm faţă de violarea, din nou, a spaţiului aerian al României. Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina şi, totodată, cere respectarea normelor de drept internaţional, inclusiv a inviolabilităţii spaţiului aerian al României”, subliniază MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri ilegale, care încalcă normele de drept internaţional şi sunt considerate crime de război.

Ministerul Apărării a informat că echipa mixtă de cercetare şi verificare deplasată în raionul aflat la aproximativ 1,5 km Est de localitatea Nufăru, judeţul Tulcea, a ridicat probe de la faţa locului în vederea analizării şi expertizării tehnice.

“Din primele date transmise a rezultat că fragmentele în cauză sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanţelor producerii acestui incident”, a precizat MApN.

1 COMMENT

  1. Am vazut pe youtube inregistrarea video, sunt cateva minute, e unul din generalii nato.
    P.s. ti-am trimis o poza pe facebook cu noua inventie ukraineana: masinarie pentru distrus bomboanele explozive imprastiate de rusnaci.

Leave a Reply