Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) solicită intervenția Ambasadei Chinei pentru a putea angaja cetățeni chinezi, pe care ar urma să îi plătească cu sume între 250 și 800 de euro net lunar, potrivit unui comunicat al Asociației.

Reprezentanții ASSAI susțin că industria de reparații auto din România se confruntă de peste cinci ani cu un deficit în creștere de forță de muncă pregătită în acest domeniu. Numărul în creștere de înmatriculări auto din România presupune și asigurarea unui număr suficient de angajați calificați în acest domeniu care să presteze activitățile specifice de reparare și întreținere a parcului auto național, spun ei.

“România are în prezent un parc auto de peste 7,5 milioane de autovehicule, cu o vârstă medie de 14 ani, iar aceste autovehicule vechi sunt puternic uzate tehnic din cauza unei infrastructuri primitive, așa cum este cea românească, și au nevoie de intervenții dese în service. Opt din zece service-uri auto din România lucrează sub capacitatea proiectată din cauza lipsei de personal calificat”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în multe situații, salariile solicitate depășesc posibilitățile patronilor de service.

“Angajații cu experiență au ajuns să șantajeze efectiv patronii de service-uri, profitând de lipsa de forță de muncă pregătită în acest domeniu și nu acceptă salarii sub 1.000 — 1.400 de euro net. Este dificil să asiguri unui angajat un astfel de salariu lună de lună, în condiții de instabilitate și lipsa de predictibilitate legislativă și fiscală, așa cum se prezintă mediul de afaceri românesc. În astfel de situații, în relația dintre angajat și angajator, mecanismele de cerere și oferta eșuează, pentru că apar dezechilibre între pretențiile angajaților și posibilitățile angajatorului’, a declarat Cristian Muntean, președinte ASSAI, citat în comunicat.

Angajații calificați aleg să plece și să muncească pe bani mai mulți în țări precum Olanda, Anglia, Irlanda, Italia, iar lipsa de implicare a instituțiilor cu rol de control în acest domeniu și în special fiscal stimulează dezvoltarea activităților fără autorizație în acest domeniu, susține ASSAI.

“O parte dintre angajații cu experiență își încropesc un atelier clandestin și fără autorizație în curtea casei, știind că nu vor fi niciodată deranjați de către instituțiile cu rol de control, care verifică exclusiv firmele autorizate, fără a le trece pragul celor care fac evaziune fiscală și lucrează fără niciun fel de autorizații. Pentru mai mult de 10.000 de ateliere clandestine, România a devenit un paradis fiscal și legislativ”, a mai spus Asociația.

În aceste condiții, ASSAI intenționează să deruleze un program pilot de recrutare și relocare a 80 de persoane din Republica Populară Chineză, iar, dacă se dovedește că aceste persoane se pot integra și face performanță în service-urile auto care au acceptat să între în acest proiect, programul va continua până când va fi rezolvată problema deficitului de personal.

“Salariile oferite de către angajatori sunt: între 250 — 300 de euro net pentru spălătorii auto. În acest domeniu nu este necesară experiența; între 500 — 800 euro net pentru specialiștii cu minim trei ani de experiență din celelalte categorii: tinichigerie, vopsitorie, mecanică, electrică și diagnoză auto. În afară de aceste salarii, angajatorii asigura suplimentar cazare și mâncare pentru expați. Amintim faptul că deficitul de forță de muncă pregătită în România în domeniul reparațiilor auto, depășește în prezent 20.000 de persoane”, a mai spus președintele ASSAI, scrie Agerpres.

 

23 COMMENTS

 1. Urmăresc cu interes emisiunea!
  Dar întreb, de ce România a desființat școlile profesionale? De exemplu, școlile profesionale auto, unde am făcut eu scoalazde mecanic auto șofer,s-a desființat, DE CE?acum ne plangem ca aducem mecanici din afară!
  Șoferi profesioniști se caută în toată Europa, aici de ce s-au închis școlile?
  Mecanici la fel… Și exemplele pot continua!

  • Nu e mai usor sa aduci forta de munca din alta parte ? Noi am pus pe butuci toata reteaua scolara profesionala. Inca mai sper in redresarea Romaniei pe toate planurile, numai ca se pune o singura conditie, ca toata clasa politica fanariotizata si nu numai sa plece, foarte greu ceea ce vreau.

 2. Domnule Radu Tudor,
  Salariile oferite despre care vorbiți sunt uluitoare. Eu cred că, în paralel cu grija pentru cresterea numarului de locuri de muncă, Ministerul Muncii ar trebui să verifice si modul in care oamenii sunt plătiți cu adevărat. Vă voi da un singur exemplu din Valea Jiului, unde este mare lipsa de locuri de muncă. În panificație, indiferent de firmă, salariile variază între 850 și 950 lei lunar, indiferent de activitatea prestata. Basca faptul că mulți dintre ei nici măcar nu stiu dacă mai au contract de muncă sau lucrează la negru fără să stie ori au un contract redus la 2 ore. Pentru a nu-si pierde locurile de muncă, oamenii nici măcar nu îndrăznesc să meargă la autorități sa-si caute drepturile. Poate unii dintre oamenii de afaceri doreste sa-si mute activitatea la noi si să plătească oamenii corect.

  • Asa este. Sunt romani care muncesc MULT si PROST pt 200 eur net lunar. Se vine pe la posturi si se flutura ca romanii sunt puturosi (asta a spus adineauri un politician din studio) si ca e nevoie de imigranti. Un alt amator din studio a venit cu ideea ca acesti straini care vin sa munceasca sa fie scutiti de taxe, sa nu achite CASS, ca de ce ar achita. Daca sta 2 ani, ce, se imbolnaveste? E noaptea mintii !!!!!

 3. Dle Radu Tudor, in acest moment explicati pe post ce mare problema este cu forta de munca din Romania. Ati amintit de chinezii adusi pt service-uri auto si spalatorii. Informatia oferita de dvs nu este completa. e langa salariul net de 300 eur pt spalatorii auto, angajatorii ofera si cazare si masa. Pe bune? Ei nu gasesc in Romania spalatori auto cu 2500-3000 lei NET?!!!
  Calculati: 300 net+ taxa+ cazare (chirie, utilitati etc)+maza (min 10 eur/zi). Nu adaug cheltuieli cu recrutarea, cu translatori, cu taxele pt lucratori straini etc.
  Dati pe Antena anunt ca spalatoriile auto ofera 2500-3000 lei net (fara cazare, fara masa!!!) si veti aduce mii de romani in fata postului ca sa se angajeze.
  Ce sunt gogoritele astea? In Romania, un spalator primeste 350-300 eur net. Mai castiga din ce lasa clientii. Si ei aduc chinezi cu 600-700 eur????

 4. Sunt romani care muncesc MULT si PROST pt 200 eur net lunar. Se vine pe la posturi si se flutura ca romanii sunt puturosi (asta a spus adineauri un politician din studio) si ca e nevoie de imigranti. Un alt amator din studio a venit cu ideea ca acesti straini care vin sa munceasca sa fie scutiti de taxe, sa nu achite CASS, ca de ce ar achita. Daca sta 2 ani, ce, se imbolnaveste? Ca “ii trateaza patronul”. E noaptea mintii !!!!!

 5. Domnule Tudor, regret sa o spun: titlul este mincinos!!
  1) Faptul ca o firma ofera citorva chinezi salariu de 800 euroi nu inseamna ca le ofera “chinezilor” ci CITORVA chinezi, 2, 3 sau 5. Nu e nimic extraordinar in asta. Din titlu rezulta ca e suficient sa fii chinez ca sa primesti, DE LA ROMANIA, 800 euro pe luna
  2) Salariile respective nu sint “oferite” (de parca le-ar da cadou!) de catre Romania, adica de catre statul roman, ci de catre o entitate economica independenta, care face ce vrea cu banii ei si poate sa ofere nu 800 ci 8000 de euroi, daca asa considera necesar si rentabil.
  De dragul senzationalului, ati inceput sa creati imagini neconforme cu realitatea, ca sa ma exprim eufemistic.
  E bine si cu senzationalul, dar sa nu-l inventam acolo unde nu exista!

  • Radescule,

   Daca citesti numai titlu atunci sigur e mincinos,
   Chinezii fiind peste un milliard….zau e imposibil…

   Dar daca citesti tot articolul vezi ca nu sunt 2,3 sau 5:

   “În aceste condiții, ASSAI intenționează să deruleze un program pilot de recrutare și relocare a 80 de persoane din Republica Populară Chineză, iar, dacă se dovedește că aceste persoane se pot integra și face performanță în service-urile auto care au acceptat să între în acest proiect, programul va continua până când va fi rezolvată problema deficitului de personal. ”
   —————
   Deci de la 80 programul v-a continua pana cand….

 6. Se vede de oriunde in lume programul de anihilare si distrugere a acestei tari. Daca era interes privind mentinerea structurii profesionale in tara,nu se distrugea profesionalismul calificat si nu alungau profesionistii din tara prin reducerea pana la intrarea in antichitate a profesionistului calificat,nu se schimba statutul scolilor profesionale,cea mai eficienta actiune de care nu raspunde nimeni si unica justificare reala privind anihilarea programata a acestei tari si natiuni! In loc sa se reintroduca scoli profesionale, se prefera importul pe bani multi a oricaror cetateni din alte tari si cetatenii romani sunt terorizati cu: romanii sunt puturosi,sunt milogi,stau doar cu ajutosre de la stat in loc sa munceasca,cand de fapt,este i ntrodusa sclavia(munceste romanul obligatoriu pe bani fiarte putini) si adusii din alte tari traiesc cu 20-40milioane lei! Dar a cui e afacerea? Cine castiga in urma acestei afaceri?
  In legatura cu Cristian Preda,aruncatorul de aberatii,nu cumva este cetatean de onoare al acestei tari!? Nu cumva peimeste bonificatii si pomeni din bugetul acestiu stat? Se pare ca DA!
  Merita sa ramana cetatean de onoare al Toma ei,acest aberator?!

 7. Dar arabilor si africanilor statul roman le da de-a dreptul de pomana:

  “Proiect MAI privitor la refugiați: Planul de integrare și ajutorul nerambursabil, prelungite de la 6 la 12 luni

  […]gradul de ocupare a centrelor regionale [de migranti] este de peste 100%, trendul fiind în creștere, luând în considerare numărul de persoane care urmează a fi relocate în perioada imediat următoare.

  Deci urmeaza ca Guvernul sa relocheze Africani din Italia si Arabi din Grecia, sa le plateasca timp de un an chiria (50% din aceasta), sa le plateasca 100% asistenta medicala (“aplicarea unui tratament egal între cetățenii români și beneficiarii protecției internaționale, în ceea ce privește accesul la serviciile de asistență medicală”, vor fi “asigurați [medical] fără plata contribuției”), si “cursuri de limba română, programe de orientare culturală și de consiliere, care să le permită accesarea celorlalte servicii și politici sociale în condiții asemănătoare celor oferite cetățenilor români.”

  https://www.agerpres.ro/social/2017/12/04/proiect-mai-privitor-la-refugiati-planul-de-integrare-si-ajutorul-nerambursabil-prelungite-de-la-6-la-12-luni-21-02-41

  Macar chinezul munceste pt.a-si castiga viata, e ateu sau budist si la final pleaca de unde a venit.

 8. PNL-istul ala sau cine era invitat la emisune a zis ca romanii stau in carciumi si nu muncesc?. Aha daca le dau salariu egal cu ajutorul sau pe acolo, pai bou sa fie ala sa munceasca ca sclavul!
  Da, la sate poate stau vreo 5 pe la carciumi. Adunati in toata tara 500 sa zicem sau 1000, serios si asta generalizeaza?.
  De aia au plecat atatia romani afara, nu? fiindca nu vroiau sa munceasca, sau exact invers fiindca vroiau sa munceasca PE BANI, nu pe nasturi ca la noi?
  Cand ii aud pe astia cum bat campii in direct si mai cred ca reusesc sa pacaleasca pe cineva, ma apuca greata!.
  Da, de aia nu merge treaba in Romania fiindca 5 ametiti la sate stau in carciuma, nu fiindca toti impotentii de guvernanti au guvernat pentru ei si buzunarul lor, nu pentru popor!.
  Rog frumos sa ne scutiti de astfel de invitati CARE BAT CAMPII crezand ca mai prostesc pe cineva!.
  Le recomand astora sa munceasca ei pe nasturi si capace! si sa le dea salariile lor alora de stau prin carciumi, oricum aia merita macar si pentru faptul ca NU AU DISTRUS TARA ca astia toti!.

  • Citi neuroni are papagalul ala care a zis ca sint barbati apti de munca pe care-i gasesti in circiuma?
   Pai unde scrie ca barbatii apti de munca, DUPA CE MUNCESC n-au voie sa intre in circiuma sa se faca muci? Sau in zilele libere! Sau in concediu…
   Si a mai zis un cretinism: ca stau si beau pe datorie! Pai care circiumar e atit de dobitoc incit sa dea de baut pe datorie daca nu STIE CA-SI VA PRIMI BANII?
   In ultima vreme s-au umplut ecranele de prosti gramada care au impresia ca daca si-au luat doua diplome de la fabrica de diplome, li s-a dublat automat si numarul de neuroni, Vai capul lor!

 9. Dl Radu Tudor,

  Dl Cezar Preda și câțiva membrii PSD ( Claudiu Manda / Președinte al Comisiei SRI și Olguța Vasilescu / Min. Muncii ) afirma cu subiect și predicat că în România există un stat paralel și/sau democrația este suspendată.
  Știți ce este trist? Dl Manda votează în comisia SRI creșterea bugetului SRI.
  Apropo, cine l-a oprit pe dl Manda să facă un audit cu privire la nr. mare de mandate pe siguranță națională?
  O mai mare bătaie de joc oa adresa cetățenilor rar mi-a fost dat să trăiesc.

 10. Ce-mi place de domnul realizator RT! Cum vede domnia sa în spatele furturilor doar românii! Cum asfaltangii români dețin bolizi de lux! Corect, dar vremurile alea s-au dus. Unde mai vede domnul realizator asfaltangii români? Peste 70% din achizițiile publice se derulează cu firme străine dar tot românii sunt în spatele furturilor. Pe bune!?

   • Și deci tot românii sunt vinovați că firmele străine subcontractează firmelor românești!

     • Ca ciudata asta cu “artistii lor si caii nostrii”..
      Ca tot omu’, am si exemplu (cu documente, cifre, nu vorbim de la TV sau de pe net). Reteta : vine firma d-afara, cu laptop-uri si “containere”, pe post de birouri; ia proiect cu finantare de la MF + UE, de niste zeci de milioane de euro; dupa, da de lucru firmelor d-aici (acolo unde e cu munca, la “desene” da tot alor lor); ia banutzul, si pleaca. E drept, se intampla pe vremea Bocului, dar nu cred sa fie prea departe nici in zilele recente.
      Cum ar veni, nu stim cu semnat de contracte, dar la sapa suntem al dracului de priceputi ! D-aia, deci, multumim (si)… UE !
      (Ca sa exprim nedumerirea : daca venea ala din tara cizmei sa ne faca viata mai buna, fara “consulentza” d-acolo – export de profit, pe fata – si cu localnici de la el d-acasa; vine cu pixu’, semneaza, si, dupa, il subcontracteaza… Daca o firma cu cativa angajati poate gestiona zeci de milioane de euro, atunci… bine ! Capitalism de cucerirea Estului….)

 11. Din pacate noi avem o problema culturala, nu este respectata munca, nu sunt respectati oamenii care muncesc. Nu doar asta dar scolile profesionale au fost distruse in ultimii aproape 30 de ani si oamenii care ar fi putut fi muncitori calificati au intrat in fabricile de diplome (diverse facultati particulare inutile de 2 bani) unde nu au invatat nimic. Rezultatele le culegem acum.

  Plus ajutoarele sociale care mentin atatia paraziti care traiesc bine mersi si care nu vor munci niciodata.

  Va felicit pentru articol, este un adevar dur dar care trebuie spus.

 12. Propuneri:
  “Acasa-i Romania”, cu Laura Olteanu; 7,7 milioane vizualizari;
  “Canta cucu-n Bucovina”, cu Verona Adams; 4 milioane vizualizari.

Leave a Reply