România nu îndeplinește standardele minime de eliminare a traficului de persoane dar face eforturi semnificative, se arată în cel mai recent raport al Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane.

Totuși, pentru că România a dedicat resurse suficiente pentru un plan care, dacă ar fi implementat, ar constitui un efort semnificativ pentru lupta împotriva traficului de persoane, țara noastră a primit o derogare pentru a nu trece la nivelul 3, printre țările cu cel mai mare trafic de persoane din lume.

Astfel, România rămâne pentru al treilea an consecutiv pe lista de supraveghere la nivelul 2, în țara noastră fenomenul traficului de persoane fiind cel mai accentuat din Europa, comparabil doar cu situația din Irlanda sau Belarus.

În categoria 3, cea mai problematică din raportul Departamentului de Stat, se află țări precum Rusia, China sau Cuba, scrie g4media.ro

Principalele aspecte despre România din raportul Departamentului de Stat al SUA

  • România rămâne o sursă principală pentru victimele traficului sexual și exploatarea prin muncă din Europa, se arată în raport. Majoritatea victimelor în 2020 (72%) sunt victime ale traficului sexual. Traficanții sunt cetățeni români implicați în organizații criminale bazate pe criterii familiare și etnice, care folosesc femei și copii pentru traficul sexual din România și alte țări europene, incluzând Finlanda, Franța, Italia, Spania și Marea Britanie.
  • În România este în continuare raportată o creștere a căsătoriilor de formă realizate în Vestul Europei. După căsătorie, traficanții exploatează femeile sexual și le obligă să muncească.
  • De asemenea, copiii reprezintă aproximativ 50% din victimele traficului din România. Guvernul și ONG-urile au raportat o creștere a recrutării copiilor pe internet și pe rețelele sociale, în contextul pandemiei.
  • Totodată, fetele instituționalizate în centre pentru persoanele cu dizabilități rămân vulnerabile pentru traficul sexual iar copiii romi sunt exploatați în traficul sexual și în cerșetorie, rămânând un fenomen subraportat.
  • Însă România a făcut și progrese, așa cum arată raportul Departamentului de Stat al SUA, printre care sunt enumerate investigarea cazurilor de trafic, condamnarea mai multor traficanți dar și dedicarea unei unități speciale pentru urmărirea infracțiunilor de trafic, cu șapte procurori.
  • În plus, Guvernul României a reglementat standarde minime pentru furnizorii de servicii autorizate care asistă victimele traficului de copii și a semnat acorduri cu administrația Capitalei și cu Biserica Ortodoxă Română, creând baza pentru un proiect comun pentru adăposturi pentru victime repatriate.

Recomandări

Raportul Departamentului de Stat al SUA face și câteva recomandări României, printre care: Identificarea victimelor din rândul persoanelor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil sau copiii din instituțiile guvernamentale, îmbunătățirea instruirii ofițerilor de poliție și a inspectorilor, investigarea și urmărirea cazurilor de trafic, incluzând complicitatea oficialilor și aplicarea unor condamnări consistente, modificarea legislației prin sprijinirea financiară a ONG-urilor care acordă servicii victimelor traficului, formarea judecătorilor care judecă cazuri de trafic, creșterea numărului de polițiști care investighează astfel de cazuri, oferirea de consiliere juridică și protecție în instanțe pentru victimele implicate.

Leave a Reply