Romania nu este de acord cu semnarea de catre UE a unui acord comercial esential cu Canada, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Romania se opune acestui acord, pe care UE si Canada il vor semnat peste o saptamana, din cauza mentinerii de catre Canada a vizelor pentru romani. “România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE – Canada”, arata secretarul de stat Cristian Badescu intr-un comunicat al MAE.

Badescu a facut acest anunt dupa ce a participat marti la Consiliul Afaceri Generale (CAG) al UE, desfasurat in Luxemburg.

Ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana, Luminita Odobescu, declarase marti ca o solutie privind eliminarea vizelor pentru Canada “este la indemana”, potrivit publicatiei electronice politico.com.

Ministrii Comertului din Uniune, reuniti la Luxemburg, nu au reusit sa aprobe acordul de liber-schimb cu Canada, in urma opozitiei a trei tari: Belgia (guvernul federal a impiedicat de conducerea regiunii Valonia, dar Canada a facut pasi mari pentru o intelegere), Romania si Bulgaria – ambele au conditionat semnarea acordului de eliminarea vizelor pentru cetatenii lor, scrie hotnews.ro.

Semnarea acestui acord de liber-schimb cu Canada este prevazuta in 27 octombrie, in cadrul unui summit UE-Canada care va avea loc la Bruxelles, in prezenta premierului canadian Justin Trudeau.

E una dintre rarele situatii in care Romania ameninta cu folosirea dreptului de veto in interiorul UE.

12 COMMENTS

 1. Trebuie să ia taurul de coarne şi să pună piciorul în prag!
  NU SE MAI POATE şi NU MAI MERGE ŞI AŞA!
  🙂 🙂 🙂 AICI DEMNITATE ŞI ONOARE RESPECT ŞI COLCĂIALĂ !!!
  🙂 🙂 🙂 🙂 HAI CU MAHALAUAAAA! hAI CU CIRCUL…madam blonda PNL care se plângea că alţii aruncă cu rahatul PNL în PNL-işti! 🙂 🙂 🙂 E rahatul vostru în care vă scăldaţi şi vă pătaţi gura dar nu vreţi să recunoaşteţi!!!
  **Duță îl atac dur pe Voicu și îl acuză de mai multe lucruri:
  ”Șobolanule ești atât de nesimțit! Ești președinte la sectorul 1 și tu candidezi în diaspora! Măăăăă! Nu ți-e rușine? Adică: te dai mare șef în București dar te ascunzi pe o listă de kkt în diaspora! Tu reprezinți ceea ce este noi în politica românească!”…acesta este doar unul dintre mesajele pe care deputatul le-a șters de pe pagina facebook, încercând să ascundă dialoguri ce arătau conflictele din interiorul organizației”, ar fi scris Lucian Duță, la postarea lui Mihai Voicu….
  **https://www.antena3.ro/politica/voicu-sobolan-duta-facebook-mesaje-381886.html

   • Falsa problema in detrimentul Romaniei.pe principiul reciprocitatii , nu ne dau vize ,intra la noi DOAR CU VIZE.Dar asta nu inseamna sa nu incheiem un acord comercial sa ne extindem piata.Ce are una cu alta ???

 2. era bine daca se preciza faptul ca imediat asupra celor 3 tari s-au facut presiuni de la nivel inalt ca la sfarsitul lui octombrie sa semneze acordul. sa vedem atunci!

 3. nu ameninta nimeni cu nimic. SUA pur si simplu nu vor acest acord al Canadei cu UE. Romania si Bulgaria comditioneaza doar acest acord cu Canada, de aceste vize pt teritoriul Americii de Nord. Cu SUA nu negociaza nimic, conditionand ceva.
  F bine ca vor sa intram fara viza in Canada dar din Canada se poate trece f usor in SUA, asa ca fac pariu ca la sfaturile ambasadorului SUA la Bucurest romaina se va suci si va semna acest tratat fara renuntarea la obligativitatea vizei. om trai si om vedea ca e asa
  pam-pam!

 4. nu va grabiti, ne indoim repede; suna telefonul si rapid vine si nuantarea. Presedintele deja e mai flexibil, a dat o declaratie… 🙂
  eu zic ca pina la finalul saptaminii povestea e gata, vom fi de acord cu orice in baza unor promisiuni.

 5. MARE VRAJEALA MARE.MARIONETELE NU FAC NIMIC DE CAPUL LOR.CAND O VENI ORDINUL UITA DE VIZE LIBERALIZATE IN SECUNDA DOI. Deocamdata se pare ca stapanii marionetelor nu au obtinut CE VOR EI de la canadieni.Cand vor obtine ,nu se mai incurca nimeni cu ce vor marionetele.

 6. România….Este foarte bine ca au această atitudine de a vota împotriva acordului pentru că și noi trebuie să ne impunem cumva pentru a ne uramari interesele noastre. Desigur că e un început dar oare vom si reuși ? :))) adică o să votăm acum și poate si alta data împotriva dar până la urmă o să votăm tot cum vrea Germania sau SUA pentru că mă bine fără Romania in U.E decât să nu se facă acordul cu Canada.

 7. Care picior și în care prag???
  Picior în prag era dacă cel târziu de la 1 Mai 2017circulau toți românii fără vize și fără clauza ca în termen de 3 ani Canada să poată reintroduce vizele dacă vor considera necesar acest lucru!
  Parcă era vorba că nu o să acceptăm astfel de clauze sau cel puțin așa declara Johannis înainte de a pleca la summit!

Leave a Reply