Premierul Viorica Dăncilă a reiterat, luni, sprijinul constant acordat de România pentru integrarea euroatlantică a Republicii Macedonia, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu viceprim-ministrul macedonean pentru Afaceri europene, Bujar Osmani, a informat Guvernul.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, vizita oficială în România a vicepremierului Osmani este prima efectuată după ratificarea de către Parlamentul macedonean a Legii de modificare a Constituţiei şi are loc în contextul în care ţara noastră deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

“Întâlnirea dintre cei doi oficiali a constituit un bun prilej pentru reafirmarea deschiderii României de a aprofunda relaţiile bilaterale, în ansamblul lor, în continuarea discuţiilor pe care prim-ministrul Dăncilă le-a avut în cadrul vizitei sale oficiale la Skopje, la 27 iulie 2018. Au fost salutate nivelul dialogului bilateral şi creşterea constantă a comerţului bilateral. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a adresat felicitări pentru adoptarea de către Parlamentul macedonean a Legii de modificare a Constituţiei ţării, la 11 ianuarie 2019, îndeplinind astfel obligaţiile asumate de Guvernul de la Skopje în acordul istoric de la Prespa. De asemenea, înaltul oficial român a exprimat satisfacţia faţă de votul pozitiv dat de Parlamentul de la Atena pentru ratificarea Acordului de la Prespa la 25 ianuarie 2019”, se arată în comunicat.

În cadrul întrevederii, prim-ministrul român “a reiterat sprijinul constant acordat de România pentru integrarea euroatlantică a Republicii Macedonia, exprimând încrederea că Republica Macedonia de Nord, cu noul nume constituţional al ţării, va deveni cel de-al 30-lea membru al Alianţei”.

“În context, demnitarul român a asigurat înaltul oficial macedonean de sprijinul României pentru aderarea ţării la UE şi a încurajat autorităţile macedonene să continue procesul de reforme pentru a putea obţine rezultate concrete pe durata Preşedinţiei române la Consiliul Uniunii Europene”, conform comunicatului.

La rândul său, viceprim-ministrul macedonean a susţinut necesitatea dezvoltării în continuare a relaţiilor bilaterale, în special în domeniul economic, şi a apreciat că organizarea unui forum economic cu participarea reprezentanţilor mediului de afaceri din cele două ţări ar fi un instrument util în acest sens

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut o întrevedere luni cu viceprim-ministrul pentru Afaceri europene macedonean, Bujar Osmani, aflat în vizită oficială în România, context în care a reiterat sprijinul ţării noastre pentru aderarea Republicii Macedonia la NATO şi UE.

Potrivit unui comunicat al MAE, în debutul întâlnirii, şeful diplomaţiei române a adresat felicitări pentru adoptarea de către Parlamentul macedonean a Legii de modificare a Constituţiei ţării, la 11 ianuarie 2019, şi a exprimat satisfacţia pentru votul pozitiv de ratificare a Acordului de la Prespa al Parlamentului de la Atena, la 25 ianuarie 2019, măsuri care validează înţelegerile asumate de cele două părţi prin acest acord şi deschid perspective încurajatoare pentru parcursul european şi euro-atlantic al Republicii Macedonia.

Întâlnirea dintre cei doi oficiali a constituit un bun prilej pentru trecerea în revistă a relaţiilor bilaterale şi a perspectivelor de cooperare în plan regional şi internaţional.

‘Ambele părţi au salutat dinamizarea dialogului bilateral din ultima perioadă şi au exprimat voinţa de a intensifica cooperarea sectorială. Ministrul Teodor Meleşcanu a exprimat speranţa finalizării unei serii de acorduri bilaterale şi a subliniat importanţa acordată de partea română dezvoltării cooperării în domeniile culturii şi educaţiei, precum şi creşterii schimburilor comerciale între cele două state’, se spune în comunicat.

Totodată, ministrul Meleşcanu a reiterat sprijinul României pentru aderarea Republicii Macedonia la NATO şi UE şi a transmis susţinerea părţii române pentru continuarea reformelor necesare deciziei de lansare a negocierilor de aderare la UE.

‘Ministrul român al Afacerilor Externe a exprimat, totodată, convingerea că Republica Macedonia de Nord va deveni cel de-al 30-lea membru al Alianţei şi a adresat felicitări autorităţilor de la Skopje pentru avansarea parcursului transatlantic al ţării’, conform comunicatului.

Leave a Reply