Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a declarat, luni, la Bacău, că România nu a fost suficient pregătită să acceseze fonduri europene pentru proiecte de calitate încă din ianuarie 2007, când a aderat la UE, ea menţionând ca impedimente în ceea ce priveşte întârzierile acumulate în decursul timpului birocraţia, legislaţia românească suplimentară în domeniu, dar şi contestaţiile în instanţă la licitaţii, cu termene lungi de soluţionare.

“Eu cred că România nu a fost pregătită suficient pentru a accesa aceste fonduri europene cu proiecte de calitate încă de la 1 ianuarie 2007, atunci când a intrat în Uniunea Europeană. Avem foarte multe întârzieri acumulate de-a lungul anilor. Suntem pe teren tot timpul, venim şi tragem semnale de alarmă unde este cazul, tocmai pentru a ajuta. Avem experţi pe teren care ajută autorităţile locale, guvernele României, care, pentru noi, nu au culoare politică. Ne asigurăm că, în toate statele membre, aceşti bani şi această apartenenţă la Uniunea Europeană este maximizată şi este accelerată implementarea pe teren”, a declarat comisarul european Corina Creţu.

Aceasta se află, luni şi marţi, la Bacău, pentru a vizita, alături de premierul Viorica Dăncilă, o serie de obiective cu finanţare europeană şi pentru a participa la conferinţa cu tema “Investiţiile urbane în Europa: provocare pentru schimbare”, scrie Agerpres.

 

10 COMMENTS

 1. Ce era așa complicată o vizită în Polonia, care a aderat la UE în 2004? Se copia efectiv modelul și se implementa în România.
  Nu cred să se fi supărat Germania că n-am reușit să accesăm fondurile care ne-au fost destinate! Ba, de câte ori au avut ocazia, ne-au pus piedică!

  • Polonia ?! Baietii astia ai nostri extrem de destepti, care nu vor lasa nimic in urma, numai praf si pulbere, cum sa se duca ei in Polonia ? Ei au facut plimbari lungi si dese in zone insorite, eventual la Unchul Sam sau la matusica dar nu s-a prins nimic de ei, n-au invatat nimic din pragmatismul unchiului si rigoarea matusicii.

 2. Pff ,cu dna Dancila e clar …sper sa ia cineva notite pentru duamna prim ministru ,posibil dupa mai multe “recitaluri” in oglinda sa inteleaga si stimata prim ministru ceva de la spusele doamnei Cretu ,ca din experienta duamnei Dancila de la bruxelles in afara de shopping nu a invatat nimic !

 3. Si Corina Cretu o da dupa copaci! Principalul motiv e coruptia in variatele ei forme, nu “birocratia”!

  Unde e interes sa se ia niste bani siguri, fara efort mare, gen subventii pe agricultura se ia, unde trebuie si putina proiectare, unde exista si un control mai strict acolo nu se mai absorb banii. A spus-o si “fostul” Tudose, ca e mai greu de furat.

  Chiar si in Agricultura nu se iau banii pe proiecte unde e nevoie de cadastrare, de planificare, investitii, de constructii si utilaje. Se iau unde se raporteaza de multe ori fictiv porci si oi si hectare. Am vazut un reportaj ieri la ProTV, statul habar nu are ce procent din subventii e profit si sunt unele cazuri in care are in arenda terenuri pe care primeste 5 milioane de euro si da subventii de 9 milioane de euro. Asta da afacere, pentru bastani! Ca pt arendasul de rand cica sunt vreo 28.000 de oameni care nu si-au primit banii de 2 ani de zile!!!

 4. cifrele pe care le spun domnii/doamnele de la PSD la TV sunt false.
  am primit răspuns oficial din partea Min. Fondurilor Europene cu absorția fondurilor europene.
  concluzie, dl Dragnea dezinformează opinia publică.

 5. Romania are un numar triplu de ministere decat Ungaria, dublu decat puterile europene. La atat aparat birocratic, la atatia “specialisti” ar trebui sa jonglam cu fondurile europene. Ar trebui dar si de aici se observa ca acolo unde nu e loc de furat, unde-s reflectoarele puse pe acesti bani nu e chef de a le accesa, nu e rost de parandarat din ala romanesc, consistent, nu se dau jos din pat doar ca sa faca proiecte pentru Romania iar pentru ei nimic. Inca o dovada ca le sta capulk doar la ciordit, si-au aliniat si legislatia ca sa o poata face fara emotii ca ar putea fi descoperiti si arestati. Cu asta se ocupa PSD-ul, ei spun ca muncesc si ca nu-i lasa Johannis s-o faca. Zau ? Nici pensionarii aia din piata nu-i mai cred, s-a cam rupt lantul de iubire intre ei si PSD. A cazut vraja.

 6. Va amntiti vorbele aruncate “fonduri europene contra mentinerii statului de drept(ti hartuitor si haosist)”?! Va amintiti scaparea pdl-istului pnl care cerea suspendarea dreptului la vot si nu numai?! Sunt piese a unui pazel care trebuie citit si analizat obiectiv pentru a creiona viitorul acestei tari,din pacate destul de pesimist pana la rau!

Leave a Reply