„Nu am participat niciodată la elaborarea unui asemenea document care să prevadă suspendarea Pilonului II şi nu doar că nu am participat, ci aş fi fost împotrivă. Şi vă mai spun ceva. Pilonul II nici nu se poate suspenda. În primul rând banii care sunt acolo sunt ai cetăţenilor şi nu ai statului”, a declarat Varujan Vosganian, citat de HotNews.ro.

„Este un document vechi, nu ştiu cine l-a făcut. În orice caz, când am făcut negocierile pentru Guvernul Dancilă, noi (n.a ALDE) nu am discutat despre Pilonul II decât reducerea contribuţiei la 3,75%, ca să putem restabili echilibrul bugetului de pensii’”, a spus acesta.

Varujan Vosganian s-a arătat surprins de existenţa acestui document care vizează suspendarea contribuţiilor la Pilonul II de pensii.

” Şi vă mai spun ceva. Pilonul II nici nu se poate suspenda. În primul rând banii care sunt acolo sunt ai cetăţenilor şi nu ai statului şi statul nu poate să-i ia sub niciun motiv şi în al doilea rând toate calculele arată că Pilonul II este în avantjul românilor şi că el poate fi o soluţie pentru compensarea efectelor negative ale evoluţiilor demografice. Oricine spune că vrea să desfiinţeze Pilonul II este cineva care sacrifică orizontul pe termen mediu şi lung în favoarea unui orizont pe termen scurt”, a precizat Varujan Vosganian.

Documentul oficial, în care apare negru pe alb specificată intenţia Guvernului de a suspenda contribuţiile la Pilonul II în perioada 1 iulie-31 decembrie, este programul legislativ al Guvernului pe 2018, a fost redactat în luna aprilie a acestui an şi este publicat pe pagina Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul.

Acesta prevede ca „prioritate legislativă”, cu termen de prezentare în Guvern luna mai din acest an, un „proiect de lege privind reglementarea pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II)”, cu precizarea că în perioada 1 iulie – 31 decembrie contribuţiile aferente acestuia vor fi suspendate.

Proiectul de lege este iniţiat de Secretariatul General al Guvernului (SGG) şi de Comisia Naţională de Prognoză (CNSP)

“Într-un demers fără precedent în România, cele mai importante organizaţii de business advocacy, asociaţii profesionale, instituţii de piaţă, mişcarea patronală, analişti financiari şi reprezentanţi ai consumatorilor de produse financiare şi-au unit vocile pentru susţinerea unui Apel pentru menţinerea neschimbată a Pilonului II de pensii private’, a anunţat duminică seara Asociaţia pentru Pensii Administrate privat (APAPR), scrie stiripesurse.ro


Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că nu s-a discutat în cadrul Guvernului sau al partidului despre o naționalizare sau desființare a Pilonului II de pensii și nici nu se are în vedere așa ceva, dar a admis posibilitatea unei suspendări temporare a plăților către acest Pilon, care nu este însă decât „o chestiunea financiar-contabilă”.

„Nu s-a discutat, noi nu vom adopta nicio măsură care să ducă la desființarea Pilonului II de pensii”, spus Dragnea, într-o conferință de presă, vizibil iritat.

Însă PSD dorește ca „cetățeanul român odată informat să aibă posibilitatea să opteze unde consideră personal că îi e mai bine”, respectiv doar la Pilonul I sau la Pilonul I și II, a continuat acesta.

  • În momentul în care se va face acea analiză și dacă se va ajunge la această decizie, care este o intenție în Programul de guvernare, și anume să se creeze o perioadă de opțiune pentru fiecare cetățean, plata pentru Pilonul II de pensie poate fi sau nu suspendată. Asta va fi ca rezultat al analizei și după o discuție  cu administratorii privati ai banilor publici din fondurile din pilonul II, ca să nu se încurce calculele, dacă o parte din nu știu câte milioane de români, care contribuie acum la PI și la Pilonul II, și unii sunt doar la Pilonul I, poate sunt mai mulți cei de la pilonul I care vor să se mute și la Pilonul II și atunci trebuie să se decidă dacă este nevoie să se suspende plata sau plata să continue ca până acum și să se facă regularizările ulterioare. Deci este doar o chestiune financiar contabila, care va fi decisă împreuna cu administratorii respectivi.“, a spus Dragnea.

7 COMMENTS

  1. Pilonul 2 trebuie sa devină opțional. Administrarea proportiilor banilor din pilonul 1 și 2 trebuie făcută interactiv, anual, de fiecare cetățean, pentru anul următor. Bineînțeles, banii sa poată fi urmăriți online. Eu nu știu acum câți bani am la pilonul 1 respectiv 2, nu știu unde să intru sa ii vad și nici ce pensie voi avea când voi implini vârsta de pensionare. Estimativ bineînțeles.

    • Asta-i culmea! Tu chiar vrei ca administratorul privat de pilon 2 să fie transparent! Ești cam obraznic! Administratorul doar îți gâdilă orgoliul, îți trimite scrisorici cu mulțumiri că l-ai ales administrator din puzderia de privați și că bănuții direcționați de statul român le-a intrat în conturi! Doar n-oi vrea să-ți spună și ce sold ai în cont și ce randament au avut plasamentele bănuților tăi! Trezește-te prietene, nu mai visa!

  2. Ceva miroase urit aici. Dancila a spus clar ca nu se ating de Pilonul 2. Ieri Dragnea a spus cu subiect si predicat ca nu se pune problema. Azi apare – chipurile – Vosganian SI SOMEAZA!
    Aici pare mai degraba ca cineva vrea sa bage batul prin gard!

  3. Pilonul 2 nu mai poate fi obligatoriu astfel ca statul sa impuna obligatia si tot statul (noi toti) sa plateasca eventualele prestatii dezastruoase ale unor administratori privati.Asta este problema pe care guvernarea vrea sa o raglementeze vizavi de acest Pilon 2.Si apoi de ce la acest pilon contributia trebuie sa fie obligatorie,iar cine obliga devine si responsabil si unde s-a mai pomenit ca SA RASPUNDA STATUL DE CE NU ADMINISTREAZA STATUL? Restul sunt gogosile obijnuite pe care le tot arunca fraierilor opozitia baso-iohanista,cum ca guvernarea ia banii Pilonului 2,bani care nici nu mai exista de fapt,ei find investiti,sau ca il nationalizeaza pe “vestitul” pilon,sau…alte bazaconii,dar ,dupa cum se vede,multa “lume buna” are interese pe langa acest pilon si doreste sa ramana “treaba” asa ca acum.Iar cine castiga vartos pe laga miliardele de acolo cine sa stie? Vor vedea asiguratii cand vor ajunge la pensionare,ca doar pana atunci nimeni nu are voie sa stie nimic,nici macar guvernarea nu are voie sa deranjeze si sa controleze ca (VAI !!!) se supara penelimea si Iohannis,nu-i asa?.

  4. adevarul e ca pilonul asta 2 e o mare pacaleala si multi se iluzioneaza cu el; nu am bagat bani acolo si nici nu am de gind; nu ca pilonul 1 ar fi mai breaz, toate sunt o japca totala si o pacaleala continua.

    de ce?
    – pentru ca aia care cica administreaza banii naivilor isi trag un 2,5% din CE INTRA, la incasare, indiferent de performanta ulterioara; de fapt, asta e integral si scopul lor, sa-si traga banii astia (din 100 miloane de euro, inseamna 2,5 mil pe luna… nu-i mult da vin continuu)
    – pentru ca presupusii administratori de fapt nici nu au unde sau cum sa investeasca inteligent banii: sa imprumuti statul asteptind o dobinda sub rata inflatiei nu cere mare sofisticareala nici mare competenta; bursa de valori e ca si inexistenta, e o mare pacaleala; nu au habar de pietele internationale (a se slabi cu Viena… nici macar la Varsovia nu au ajuns, ce sa mai vorbim de New York, Toronto, Londra, Shanghai, Hong Kong, Sydney, etc); nu au traderi; nu au decit niste analize contabile de kkt, fara legatura cu realitatea si viitorul finantelor mondiale; nu au motivatie, ca nu au concurenta decit de fatada; per total sunt incompetenti (intrebati pe oricine care e drawdawn-ul fondului si vedeti ce va raspunde, asta fiind o chestiune elementara…)

    Da, contributiile astea ar trebui sa devina (si ar fi trebuit sa fie din start, maestre Tariceanu!) optionale, platite individual pe baza de contract si platite individual IN PLUS fata de contributiile obligatorii la stat.
    (daca e pensie suplimentara, nu e logic ca si contributia sa fie suplimentara? cum adica sa fie pensia suplimentara dar totalul contributiei sa fie acelasi?)

    Prin urmare, in problema asta, pesedeu are ceva dreptate dar cum nici ei nu au habar despe ce e vorba nu stiu sa explice.

    Acuma, sigur ca si cu vinzarea de certificate de trezorerie catre populatia habarnista e tot o pacaleala – dar care le mai rezolva lor din nevoile bugetare – ca nici pesedeii nu sunt vestalele bunei-credinte, da ma mira ca nu au fost in stare sa isi ia niste consultanti ca lumea, sa antreneze 2-3 baieti mai luminati si sa vorbeasca aia, sa explice aia. Ca urmare, vorbesc in materia asta complexa si complicata alde Varujan (maestre, ramii la TVAul la oua!) alde Dancila (vorbitul e in general un chin la doamna), Dragnea, Firea si Olguta si chiar si ficusul de la Cotroceni…. asta pe linga alti pacalici interesati gen Citzu, R Bogdan (personificarea ignorantei agresive) si liota de pseudo analisti, specialisti si ziaristi totalmente urechisti da priceputi la absolut orice subiect.

    Popor, daca vrei bani la batrinete, investeste, ba! Investeste in companii, companii straine, mari, serioase, in fonduri de dividende, in piata americana, asiatica… sau macar in aur si argint. Sunt mii de variante pe afara, nu mai baga banii in garsoniere usor impozabile si in “fondurile de pensii” de la Romanica, ca cu nimic nu te vei alege! Da, e cam complicat si riscant, da asta e singura cale, restul e iluzie; daca cineva crede ca baga cite 20 de lei pe luna si la pensie o sa aiba mai mult de 5 lei lunar… suplimentar… la vremea aia va fi 50 de lei biletu de tramvai, asa ca halal investitie, hala randament!

  5. Nu va mai ajung banii pentru pensiile nesimtite si sunteti obligati sa imprumutati sau completati prin distrugere o activitate sau afacere care functioneaza inca bine?! Si care categorie de contributori si viitori beneficiari va fi prejudiciata de drepturi,lacomilor?!

Leave a Reply