Un interesant sondaj INSCOP, institut condus de Remus Stefureac. Romanii sunt maturi, echilibrati si consecventi in atitudinea lor pro-occidentala. Asta e cea mai buna veste politica din dificilul an 2020.
Uniunea Europeană continuă să se bucure de o cotă ridicată de încredere din partea românilor, majoritatea acestora privind cu optimism viitorul construcției europene și considerând că UE a ajutat țara noastră în combaterea epidemiei de coronavirus. În ceea ce privește concretizarea avantajelor apartenenței la Uniunea Europeană, majoritatea respondenților sunt de părere că România nu a atras suficiente fonduri europene, că este pregătită să facă parte din Spațiul Schengen.
Aproape două treimi dintre români (64,1%) susțin ideea că Uniunea Europeană a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus. Un sfert dintre respondenți (25,8%) își exprimă dezacordul față de această afirmație. 10,1% reprezintă procentul non-răspunsurilor.
Acordul față de afirmația că Uniunea Europeană a ajutat România în combaterea epidemiei de coronavirus este mai ridicat în rândul tinerilor (18-29 de ani) și al persoanelor active (30 – 44 de ani), al salariaților la privat, dar și al celor fără ocupație, al șomerilor și casnicelor, al respondenților care declară că reușesc să aibă tot ce le trebuie, fără să se restrângă de la ceva și al locuitorilor regiunilor Centru și Nord-Est.
56,9% dintre cei intervievați privesc cu optimism viitorul Uniunii Europene, 34,6% declarându-se pesimiști. 8,5% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Manifestă un optimism mai ridicat decât media respondenții cu vârsta între 18 și 29 de ani, respectiv cei până în 44 de ani, respondenții cu studii superioare, elevii și studenții, cei care declară că reușesc să cumpere și unele bunuri mai scumpe, dar cu restrângeri în alte domenii, cei care reușesc să aibă tot ce le trebuie, fără să se restrângă de la ceva și locuitorii din regiunea de Nord-Vest
Întrebați dacă România a atras suficiente fonduri europene, majoritatea românilor (62,6%) răspunde negativ. 27,6% sunt de opinie contrarie, în timp ce 9,8% nu știu sau nu răspund.
Consideră că România a atras suficiente fonduri europene mai ales persoanele cu studii primare, cele fără ocupație, șomerii sau casnicele, respectiv persoanele care declară că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar.
Din populația care consideră că România nu a atras suficiente fonduri europene (62,6%), doar 10,5% este de părere că Uniunea Europeană este de vină, în timp ce marea majoritate (85,9%) identifică România drept cauză a acestei situații. 3,5% dintre respondenți nu știu sau nu răspund la această întrebare.
55% dintre români sunt de părere că România este pregătită să facă parte din Spațiul Schengen, în timp ce 33,9 sunt de părere contrarie și 11,1% nu știu sau nu răspund.
În rândul întreprinzătorilor, patronilor, liber profesioniștilor, al celor care declară că veniturile le ajung pentru un trai decent, dar nu își permit cumpărarea unor bunuri mai scumpe, al locuitorilor regiunilor de Nord-Est și Sud-Muntenia se înregistrează procente mai ridicate decât media de respondenți care sunt de părere că România este pregătită să facă față din Spațiul Schengen.
Un procent de 59,1 dintre români au foarte multă și multă încredere în Uniunea Europeană, în timp ce 48,8% dintre respondenți au foarte multă și multă încredere în Germania, 45,5% în Statele Uniune ale Americii și 42,1% în Franța. 21,3% dintre respondenți au încredere foarte multă și multă în Rusia, iar 20,1% în China.
Sondajul a fost realizat în perioada 17-25 octombrie 2020 de INSCOP Research, volumul eșantionului multi-stratificat, probabilistic fiind de 1500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,6%, la un grad de încredere de 95%.
[…] Pentru mai multe detalii: https://radu-tudor.ro/romanii-dau-cea-mai-buna-veste-politica-a-dificilului-an-2020/ […]
Din nou, manipularea (grosiera) prin sondaje.
1) Nu ni se spune (ca de obicei) cine a comandat (si platit) sondajul
2) Nu se comunica un lucru mult mai important decit valorile seci: trendul acestor valori. Astfel (dau un exemplu), daca increderea in UE este de 60%, asta ne permite sa afirmam ca majoritatea oamenilor au incredere in UE. Dar daca acum 6 luni, increderea ar fi fost sa zicem, de 75%, lucrurile par a aparea intr-o cu totul alta lumina.
3) Sondajul e impanat cu afirmatii dubioase, menite a prezenta situatia intr-un roz-bombon nejustificat. De exemplu, elevii care acum isi permit sa cumpere lucruri mai scumpe decit inainte. Nu, zau? Si citi au implinit 18 ani? Cu tot cu repetenti?
4) o minima corectitudine obliga la prezentarea (macar un link) intrebarilor care s-au pus. De exemplu, legat de faptul ca Romania e pregatita sa intre in Schengen (DAR NU E LASATA!!)
Stie oricine ca modul in care e formulata intrebarea poate genera rezultate complet diferite
5) Din nou, macel asupra limbii romane. “majoritatea românilor (62,6%) răspunde (?) negativ”, “doar 10,5% este (?) de părere că “, “Un procent (??) de 59,1 dintre români”… A scris Minulescu o carte …
Radu, am auzit azi la A3 live ca primarul din Timisoara transfera animalele de la zoo in nemturia! Oare nu s-a gasit o locatie in Romania sa le transfere pana la reglarea zoo Timisoara? De ce in nemturia? Ce interese se ascund in acest caz si nu numai? Mi-e greu sa cred ca se golesc gradinile zoo pe alte motive banuite de mine si care se cam adeveresc, la naiba.