Un memorandum pentru protejarea şi afirmarea identităţii românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, adoptat, sâmbătă, la Izvoru Mureşului, şi în care se cere, între altele, înfiinţarea unui Departament pentru comunităţile româneşti din cele trei judeţe, va fi înaintat Preşedinţiei şi Guvernului.

Reprezentanţi românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş – lideri ai asociaţiilor comunităţii româneşti din cele trei judeţe, primari români din Harghita, cadre didactice şi preoţi din judeţ – au discutat, la Izvoru Mureşului, despre problemele comunităţilor româneşti şi au tras un semnal de alarmă cu privire la continuarea acţiunilor de ”discriminare şi deznaţionalizare” a românilor din Arcul Intracarpatic, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La întâlnire au participat şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, precum şi prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei.

Reprezentanţii românilor au afirmat că, având în vedere configuraţia demografică, administrativă, educaţională, economică şi politică actuală din judeţele Covasna şi Harghita în special, românii au ”un satut de facto de minoritate numerică locală”, sunt discriminaţi, marginalizaţi şi trataţi ca ”o populaţie aservită”, neexistând egalitate de şanse.

”În judeţele Covasna şi Harghita, contrar cadrului european, minoritatea dominantă (ungară), devenită majoritate numerică, este protejată prin măsuri evidente de discriminare pozitivă, în vreme ce majoritatea românească din cele două judeţe, devenită minoritate numerică locală dominată, este condamnată la deznaţionalizare sau la emigrare. Românii din această parte de ţără nu dispun de instrumente legale şi de pârghii eficinte pentru a contracara prin forţe proprii efectele negative ale descentralizării, în rapoartele cu autorităţile administraţiei publice locale aflate sub autoritatea perpetuă a formaţiunilor etnice maghiare”, se arată în memorandum.

De asemenea, aceştia au susţinut că datele oficiale ale recensămintelor populaţiei indică scăderea numărului românilor în majoritatea localităţilor cu populaţie etnic mixtă din Covasna şi Harghita, în ultimii 25 de ani, atenţionând că, dacă acest proces continuă, în următoarele trei decenii populaţia românească din aceste localităţi ”se va diminua drastic, mergând până la dispariţie”.

Potrivit unor studii sociologice prezentate în cadrul evenimentului, în judeţele în care etnicii maghiari sunt numeric majoritari ”societatea românească se regăseşte segregată după principii medievale în propria ţară”, accesul românilor la locurile de muncă, la deciziile şi la reursele financiare fiind restricţionat de ”dictatura etnocratică a formaţiunilor politice maghiare” şi complicităţilor factorilor de putere din cadrul autorităţilor decidente ale statului român.

”Principalul rezultat al ultimilor 25 de ani este apariţia unei minorităţi dominate şi unei majorităţi dominante, apariţia unui soi de apartheid cultural-instituţional pe criterii etnice, de tip medieval”, a precizat directorul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Radu Baltasiu.

Totodată, în memorandum se menţionează că agravarea situaţiei şi ”recrudescenţa demersurilor separatiste sunt trecute cu vederea” sau ”încurajate de complicităţi politico-economice transpartinice, de lipsa de reacţie a instituţiilor statului” şi de ”incapacitatea de gestionare a unor situaţii care vizează siguranţa naţională”.

”Ne-am propus să identificăm acele măsuri care să ducă la perfecţionarea organzării comunitare, să facem ceea ce depinde de noi. În al doilea rând, să potenţăm, să stimulăm solidaritatea naţională şi mai ales imensul capital de afectivitate în chestiuni pragmatice, iar în al treilea rând, solicităm Guvernului să se raporteze la problema noastră într-un alt mod. Să trecem de la demersuri, de la bune intenţii, la fapte concrete. Nu împotriva concetăţenilor maghiari, ci pentru noi, pentru ca acest spaţiu binecuvântat să rămână un spaţiu multietnic şi pluriconfesional şi nu o enclavă etnică”, a spus directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Ioan Lăcătuşu.

În memorandumul adoptat se solicită ”elaborarea şi aprobarea unei strategii naţionale pentru asigurarea respectări dreptului constituţional la identitate naţională şi a exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor de naţionalitate română din unităţile administrativ-teritoriale în care aceştia sunt numeric minoritari”, înfiinţarea unui Departament pentru comunităţile româneşti minoritare numeric, precum şi numirea unui consilier prezidenţial, respectiv guvernamental, care să monitorizeze situaţia comunităţilor româneşti.

De asemena, se cere finanţare, prin bugetul central, pentru proiectele promovate de asociaţiile şi fundaţiile culturale, religioase şi civice din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, elaborarea unei strategii de dezvoltare economică prioritară pentru zona Covasna-Harghita, cu finalitate în crearea unor noi locuri de muncă şi menţinerea celor existente, iar statului român să îşi exercita prezenţa ”clară şi hotărâtă” în cele trei judeţe prin instituţiile sale specifice: prefectură, instituţii deconcentrate, armată, forţe de ordine publică, ”aşa cum procedează statul italian în Tirolul de Sud, exemplu des invocat de adepţii separatismului pe criterii etnice a aşa-zisului Ţinut Secuiesc”.

Semnatarii au reiterat solicitarea adresată Guvernului României, ”de a înceta practica aprobării solicitărilor UDMR de a fi schimbaţi prefecţii români din judeţele Covasna şi Harghita”, aceştia fiind ”singurii care pot veghea şi acţiona împotriva acţiunilor potrivnice satului român”.

”A venit momentul ca ţara să se raporteze altfel la noi, românii din Covasna, Harghita şi parţial Mureş. Datorită dificultăţilor din perioada de tranziţie şi a bulversărilor valorilor din societatea românească, nici până acum nu s-a înţeles că, de fapt, problema nu este doar a românilor din aceste judeţe, ci a întregii ţări. Aşa cum nu se înţelege că, deşi neacceptată de iure, autonomia maghiară în zonă există de facto. Lipsa de reacţie a statului român face ca liderii comunităţii maghiare să continue promovarea identităţi unui ţinut secuiesc fără români”, se precizează în memorandum.

În finalul documentului, sunt exprimate ”speranţele comunităţii româneşti de normalizare a convieţuirii interetnice în zonă”, care ”îi cheamă din nou pe concetăţenii de etnie maghiară la conlucrare şi dialog, singura soluţie rezonabilă fiind convieţuirea paşnică bazată pe respectul reciproc, în spiritul valorilor comune creştine şi europene”.

Memorandumul adoptat, sâmbătă, la Întâlnirea românilor din judeţul Harghita, organizată de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş la Izvoru Mureşului, va fi depus la Preşedinţie, Parlament şi Guvern, precum şi la Consiliul Europei, ”pentru o informare reală, în contrast cu informaţiile eronate cu care sunt asaltate organismele europene”.

12 COMMENTS

  1. Nu stiu de unde aceasta mirare.
    La lucrul acesta s-a lucrat de la revolutie si inca se mai lucreaza.
    Ideea este foarte simpla si se rezolva in timp si se bazeaza in principiu pe distrugerea identitatii romanesti si inlocuirea artificiala cu cea ungureasca si a conservarii urii. Acei pasi mici dar siguri din gurile imputite ale udemeristilor.
    Multi dintre ungurii declarati sunt romanii sau rrromi, dar obligati sa invete ungureste, iar cei ce vor sa-si pastreze limba si radacinile romanesti, sunt marginalizati tacit si indepartati din zona.

    Solutia e simpla, dar necesita minte si oameni drepti.
    1. Limba romana obligatorie in toate institutiile de stat.
    2. Promovarea culturala si istorica a Romaniei. O istorie corecta, nu cea fabricata spre a ne denigra.
    3. Inlaturarea tuturor elementelor cu caracter extremist si manipulator si pedepsirea celor ce fac lucrul acesta.
    4. Pedepsirea firmelor ce nu vor sa angajeze romani.
    5….
    Sunt convins ca oamenii aceea se inteleg bine intre ei si ca ei au alte probleme, dar atunci cand iti uiti limba, traditiile si radacinile si le inlocuiesti inevitabil si artificial cu cele ale vecinilor, devi un alt cetatean, cu o alta patrie.

  2. ” Judeţele: Covasna, Harghita şi Mureş aşa-zisul Ţinut Secuiesc” nu cumva sînt pe teritoriul României? Din cîte-mi amintesc, în corespondenţă de orice fel se scrie: adresa…Jud. Covasna sau alt judeţ.. ţara de origine România!Deci: toţi sînt pe teritoriul României, în concluzie: sînt români! Cum dică să fie marginalizaţi sau eliminaţi spre dispariţie? Nimeni nu are dreptul de a tria sau alege un popor! Toţi sînt o naţiune indiferent de etnie! …nu cumva mai oropsiţi sînt toţi românii din România? Din contra: trebuiesc susţinuţi din toate punctele de vedere mai ales că populaţia ţării a cam îmbătrînit!

  3. Domnule Tudor, vocea mea nu se aude pentru ca nu are un suport precum vocea dumneavoastra. Poate faceti cunoscuta (in cazul in care merita) pozitia mea in chestiunea românilor din Ardeal. Credeti ca ar fi fost nevoie de acest memorandum daca autoritatile locale, parlamentul si curtea constitutionala si-ar fi facut datoria, fiecare pe segmentul ei? Sa luam in primul rand curtea constitutionala. Observati ca nu folosesc majuscule ca sa arat lipsa mea de respect fata de institutia respectiva. De ce nu se „autosesizeaza” asupra faptului ca in România sunt interzise partidele constituite pe criterii etnice? Daca imi veti raspunde ca UDMR nu e formatiune politica, atunci va voi intreba ce cauta in alegerile parlamentare, si cu atat mai mult in parlament. In al doilea rand, parlamentul. De ce nu repara aceasta situatie, din punctul meu de vedere aberanta? In al treilea rand, autoritatile locale. Ar fi suficient sa aplice legile existente (cat de proaste si strambe or fi) pentru ca situatia incalificabila de refuz de arborare a insemnelor nationale sa nu aiba loc. Nu ma incalzeste cu nimic faptul ca ministrul apararii a participat la aceasta adunare de la Izvorul Muresului si a emis sintagma pe care o tot citati. Daca eu in Bucuresti fac ceea ce fac ungurii in Covasna si Harghita sunt saltat fara discutie si supus rigorilor legii.
    Toate aceste lucruri im intaresc convingerea ca institutiile statului nu vor sa-si faca datoria, inclusiv onor ministrul apararii E o concluzie trista. Nu stiu daca cineva are argumente impotriva.

  4. Nu stiu daca suntem prea toleranti sau tampiti in adevaratul sens al cuvantului, realitatea trebuie cunoscuta de fiecare roman de pe tot cuprinsul Romaniei dupa aceea sa-i judece pe (romanii) cei de acolo.
    Am fost acolo si cunosc situatia celor de acolo. Intr-adevar e o politica parsiva de marginalizare a romanilor din acea zona iar, “centrul” nu face nimic pentru ei sa-i sprijine.
    Daca se vrea cu tot dinadinsul sa nu se rezolve catusi de putin aceasta problema sa se infiinteze un departament/comisie ori ce-or vrea ei si aceasta problema va fi inmormantata definitiv iar, romanii de acolo sa fie siguri ca nu-i va ajuta nimeni.
    Cei de azi ar trebui sa ia exemplu de la marele impuscat care a avut o politica corecta si un control deplin in acea zona. In timpul revolutiei si dupa sunt de notorietate linsajele la care au fost supusi membri ai autoritatilor romanesti din acea zona, ramase in principal fara pedeapsa ca vezi Doamne acestea au fost infaptuite in numele democratiei.

  5. Memorandum-ul e un inceput, trist, fiindca se adreseaza tot Domnului si boierilor (citeste: Presedintele si executivul) ca pe vremea lui Horia, dar bine venit in sensul in care avertizeaza pe mai-marii statului ca justitia s-a impotmolit in propria ei nimicnicie (judecatoarea de la Curtea Suprema isi jefuieste secretara si-o baga la puscarie pe banii ei, de pilda) si, daca e vreo reforma de faptuit, aceea ar fi reforma sistemului judiciar, singurul care poate transa in materie de drepturi si datorii cetatenesti contestate. Din pacate, presedintele actual nu seamana cu imparatul Josif (partenerul de discutie al lui Horia) decat, poate, la falcile puternice care-i definesc expresia faciala posomorata, cat despre Dieta de la Bucuresti, chiar si cu Tariceanu la toaca, sunand alarma, tot nu seamana cu un for de decizie autentic. Si-ar fi mare pacat sa se sarbatoreasca centenarul Unirii cu o enclava nou-noutza, maghiara, in inima tarisoarei!

  6. Din cîte se pare, toate declaraţiile de avere şi interese ale politicienilor sau numiţilor în funcţii sînt pe site-ul Camerei sau la instituţia unde se crede că sînt depozitate. Culmea, Ghorghiu urla în gura mare: nu a avut şi nu are nicio legătură cu ceea ce spunea Ponta-contractele anterioare! Madam, pe cine prosteşte? Mai are de minţit? Nea Iohanis cu ”guvernul meu” (cu minciuni privind activitatea anterioară) mai are mult de acoperit minciunile ”guvernului meu”? Pentru că tot ai emisiunea în seara asta, te rog Radu să arăţi şi să arătaţi adevărul cîteva zile pe micul ecran ca să se convingă toţi de adevăr şi ce înseamnă”guvernul meu”! AICI AVEŢI ADEVĂRUL DESPRE TOT CE SPUNE MADAM GHORGHIU!
    http://www.cotidianul.ro/trei-cv-uri-ale-alinei-gorghiu-contin-dovada-ca-a-mintit-era-incompatibila-269141/
    – E O DOCUMENTARE CU ABSOLUT TOT CE TREBUIE!
    – SUCCES ŞI NU UITAŢI: 2-3 ZILE PÎNĂ LA O SĂPTĂMÎNĂ, AFIŞAT ŞI COMENTAT PE MICUL ECRAN, SĂ AFLE POPORUL!(multe minciuni au rămas în memoria omului din cauză că documentarea sau dezminţirea a fost doar o singură dată întro singură zi şi m-am chinuit eu să conving omul de adevăr! nu eu trebuie să aduc omul în casă şi să-i arăt materialele pe calculator ca să conving).

  7. Radu, am văzut clipul publicitar pentru emisiunea din seara asta:”statul se teme de DNA”. Nu înţeleg cum se poate face confuzii între 2 instituţii!
    -Statul: o instituţie sau o vorbă în gurile tuturor încasatorilor hoţi, noţiunea”stat” intenţionat se confundă cu hoţii şi milogii neputincioşi cînd sînt prinşi cu mîţa-n sac.
    -DNA: o instituţie în care sînt angajaţi să presteze o muncă fie ea şi birocraţie şi aici se confuzionează intenţionat instituţia în sine cu angajatul-încasatorul de venituri care cică”numai cine nu munceşte nu greşeşte(prea des şi prea mult)”.
    Nu statul(noţiunea) se teme de DNA, instituţia în sine nu are cum să se teamă de DNA pentru că nu are mîini să semneze şi să încaseze venituri, nu are picioare să meargă! Politicienii indiferent de partid sau numiţii politic se tem de DNA(doar e pe alese sau triaţi, în caz că nu sedă cu zarul ca la babaroaze)!

Leave a Reply