Procurorul şef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu a declarat vineri, după bilanţul instituţiei, că românii sunt traficaţi pentru muncă forţată, exploatare sexuală şi cerşetorie, în ţări precum Slovenia, Cehia, Polonia sau Grecia.
Giorgiana Hosu a mai spus că România este o ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie pentru persoanele traficate în scopul muncii şi al exploatării sexuale.
“Românii sunt traficaţi către ţări europene ca Slovenia, Cehia, Polonia, Grecia sau Italia în scop de muncă forţată, pentru exploatare sexuală şi pentru cerşetorie”, a arătat magistratul.
Potrivit acesteia, în anul 2014 minorii au reprezentat o treime din numărul persoanelor traficate.
“Fenomenul exploatării prin muncă forţată a crescut, iar fenomenul exploatării sexuale s-a menţinut în aceleaşi cote constante. Traficul de persoane în vederea exploatării prin cerşetorie a scăzut în România în anul 2014, la fel şi săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane prin acte de violenţă extremă sau lipsire de libertate”, a mai arătat Hosu.
Ea a mai menţionat că nu s-au înregistrat cazuri de trafic de persoane în scopul prelevării de organe, ţesuturi sau celule.
În ceea ce priveşte traficul de migranţi, Hosu a spus că fenomenul a crescut în 2014 în România, care se află pe ruta migraţionistă nord-balcanică şi în sudul principalei rute de emigrare estice.
“Presiunea constantă în anul 2014 a fost pe frontiera albastră a ţării din punctul de vedere al intrării ilegale, cel mai încercat segment de frontieră fiind cel cu Bulgaria. Pe componenta de ieşirea din ţară în mod ilegal frontiera cea mai vizată a fost cea cu Ungaria, în mod firesc, pentru că este ţară membră a spaţiului Schegen”, a declarat Hosu.
Magistratul a arătat că potrivit statisticilor un imigrant sirian plăteşte în jur de 12.000 până la 15.000 de dolari pentru a ajunge în Ungaria.
La prezentarea raportului de activitate al DIICOT, care a avut loc cu uşile închise, au fost prezenţi ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, vicepremierul Gabriel Oprea, şeful SRI, Eduard Hellvig, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Marius Iacob, precum şi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.