Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a câștigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, 166.813 hectare de fond forestier rămânând astfel în proprietatea publică a statului român și în administrarea Romsilva, anunta compania de stat intr-un comunicat de presa.

Procesul a fost intentat acum 16 ani de Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, care a cerut recunoașterea dreptului de proprietate pentru cele 166.813 de hectare, aflate în județul Suceava.

Litigiul s-a judecat în acești ani la mai multe instanțe din țară, în mai multe cicluri procesuale, la Curtea de Apel Suceava, Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel Timișoara, Curtea de Apel Cluj, precum și Înalta Curte de Casație și Justiție.

Acțiunea Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei a fost respinsă definitiv de Curtea de Apel Cluj și irevocabil de Înalta Curte de Casație și Justiție acum trei ani, iar calea extraordinară de atac a revizuirii a rămas irevocabilă în acest an, prin Decizia 192 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

În cursul anului trecut, juriștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au reușit să păstreze în proprietatea publică a statului român încă 21.387 de hectare de fond forestier, cele mai multe în județele Buzău, 2.754 de hectare, Gorj, 2.622 de hectare și Argeș, 1.276 de hectare.

În urma aplicării legilor pentru restituirea proprietăților, fondul forestier proprietate publică a statului, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, s-a diminuat la 3,14 milioane de hectare, adică aproape 49% din totalul fondului forestier național, se arata in comunicat.


PS : Promotorul acestei batalii in justitie a fost IPS Pimen, un controversat virf al BOR, dovedit ca si colaborator al Securitatii. La fel ca si IPS Teodosie al Tomisului, azi aflat sub control judiciar intr-o ancheta DNA.

Image result for IPS Pimen

7 COMMENTS

  1. Nu stiu daca sa ma bucur sau sa nu o fac citind aceasta stire…Statul nu fura dar inchide ochii atunci cand o fac altii respectiv mafia lemnului din tinuturile respective.O fi fost austriacul ala pus pe taiat padurile patriei dar singur nu misca un deget.Fara complicitatea Romsilva si a diversilor borfasi locali dar si din parlament pleca demult in alta parte…Nu stiu cum reusea BOR sa administreze fondul forestier,nu spune nimeni sa sistezi total taierile,asta face rau chiar padurii dar nici sa faci in asa fel incat sa lasi dealul numai cioate.

Leave a Reply