Chris Miller, corespondentul Financial Times în Ucraina, anunță că Rusia a lovit cu o rachetă o navă ucraineană în Zona Economică Exclusivă a României.

Surse militare autorizate din România confirmă această informație.

Nava ucraineană transporta cereale.

Imagine

Zona Economică Exclusivă a României se află în apele internaționale ale Mării Negre.

Forțele Navale Române sunt abilitate, potrivit legii, să apere permanent apele teritoriale românești, adică pe distanța de 12 mile marine de la mal.

Între 12 și 24 mile marine este Zona Contiguă.

Zona Economică Exclusivă a României este dincolo de limita celor 24 de mile marine, iar racheta rusească a lovit la 26 mile de țărmul românesc.

Alianții din NATO, în frunte cu SUA, au fost informate imediat în legătură cu această provocare agresivă a invadatorilor ruși, care au transformat Marea Neagră, inclusiv apele internaționale, într-o zonă de război. Fapt care ar trebui să atraga sancțiuni extrem de dure asupra Moscovei, atât în relația bilaterală cât și pe plan internațional.

Din 2014, momentul anexării ilegale a Peninsulei Crimeea, 2015, momentul invaziei ilegale și nerecunoscute în Donbas și februarie 2022, momentul războiului total de invazie asupra Ucrainei, Rusia a săvârșit zeci de provocări și agresiuni la adresa României, stat membru NATO.

Astăzi, președintele Klaus Iohannis a convocat o ședință CSAT, ministrul apărării a avut un dialog telefonic cu omologul ucrainean Rustem Umerov, iar acum 2 zilei Ambasadorul Ucrainei la București a avut un dialog cu Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec.

Cu o lungime a coastei maritime de 245 km, zona de responsabilitate maritimă a Forţelor Navale Române, care acoperă apele maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă, stabilite conform tratatelor internaţionale, cuprinde o suprafaţă de aproximativ 30.000 kmp, de două ori mai mare decât suprafaţa Dobrogei. Este o zonă vitală pentru România, în care se află bogate resurse de hidrocarburi şi obiective din domeniul infrastructurii critice a ţării noastre (platformele de foraj maritim şi conductele de transport hidrocarburi).

 

1 COMMENT

Leave a Reply