Rusia pornește războiul electronic asupra NATO.

De câteva săptămâni, nave și aeronave din spațiul NATO semnalează perturbarea gravă a semnalului GPS, crucial pentru navigarea în siguranță, în zona nordică și sudică a Flancului Estic al NATO.

Compania Finnair a anunţat luni că îşi întrerupe zborurile către Tartu, în estul Estoniei, timp de o lună, din cauza perturbărilor GPS din zonă, pe care Tallinn le-a pus pe seama Rusiei vecine, relatează Reuters.

Interferenţele GPS şi spoofing-ul (situaţie în care o persoană sau un program reuşeşte să se identifice ca fiind altcineva prin falsificarea datelor, pentru a obţine un avantaj ilegitim – n.r.) s-au înrăutăţit în Europa de Est, în Marea Neagră şi în Orientul Mijlociu, toate fiind regiuni apropiate de zonele de conflict, potrivit grupului industrial OpsGroup.

ATACUL DIN MAREA NEAGRĂ

Acum 3 săptămâni, în timpul exercițiului NATO Sea Shield 2024 din Marea Neagră, semnalul GPS a fost puternic afectat. 

Potrivit unor surse navale autorizate din România, mai mulți proprietari de ambarcațiuni și-au văzut semnalul GPS puternic bruiat. Poziționarea navelor apărea undeva pe uscat în Peninsula Crimeea, deși ele erau andocate la mal în Constanța.

Site-urile de specialitate au realizat o hartă a semnalului GPS bruiat în Marea Neagră de acțiunile de război electronic ale Rusiei.

Zonele afectate de atacul militar electronic al Rusiei vizează atât apele teritoriale cât și zonele litorale din România, Bulgaria și Turcia, state membre NATO. 

Revenind la atacurile permamente din nord, Estonia va ridica problema interferenţelor GPS cu vecinii săi şi intenţionează să o discute în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, a declarat ministrul de externe al ţării, Margus Ţahkna, după anunţul Finnair.

“Este un fapt că Rusia afectează dispozitivele GPS din spaţiul aerian al regiunii noastre”, a declarat ministrul prin intermediul unui purtător de cuvânt. El nu a furnizat dovezi pentru această afirmaţie. Autorităţile estoniene, împreună cu Finnair, lucrează pentru a găsi soluţii pentru a restabili traficul aerian în Tartu, a asigurat Ţahkna.

Finnair a declarat că două zboruri de săptămâna trecută au fost nevoite să se întoarcă la Helsinki după ce interferenţele GPS au împiedicat apropierea de Tartu. “Finnair îşi va suspenda zborurile zilnice către Tartu, Estonia, în perioada 29 aprilie – 31 mai, pentru ca o soluţie alternativă de apropiere, care nu necesită semnal GPS, să poată fi pusă în funcţiune pe aeroportul din Tartu”, a precizat compania aeriană finlandeză într-un comunicat.

Perturbările s-au înmulţit din 2022, iar piloţii Finnair au raportat interferenţe în special în apropierea enclavei ruseşti Kaliningrad, pe coasta Mării Baltice, în Marea Neagră, în Marea Caspică şi în estul Mediteranei, a precizat compania.

“În mod obişnuit, interferenţele GPS nu afectează rutele de zbor sau siguranţa zborurilor, deoarece piloţii sunt conştienţi de acest lucru, iar aeronavele dispun de sisteme alternative care sunt utilizate atunci când semnalul GPS este interferat”, a menţionat compania.

La începutul acestei luni, Germania a declarat că este foarte probabil ca Rusia să se afle în spatele unei serii de perturbaţii ce afectează navigaţia în regiunea baltică. Ministerul german al apărării a indicat Kaliningradul ca sursă, deşi a refuzat să ofere detalii, invocând “motive de securitate militară”, scrie news.ro.

Mai multe analize din mediul occidental au dezvăluit recent intenția Rusiei de a lansa atacuri graduale asupra spațiului NATO.

Atacurile hibride și electronice erau menționate în fazele inițiale.

După acestea, potrivit planurilor Moscovei, ar urma alți pași de provocari militare asupra țărilor NATO, în special din Flancul Estic.

map and detail of plan to hit NATO

https://www.ft.com/content/b3101099-9516-4b0b-92c6-179997d7e4cf

https://www.politico.eu/article/vladimir-putin-russia-germany-boris-pistorius-nato/

https://www.reuters.com/world/europe/russia-preparing-military-confrontation-with-west-says-estonia-2024-02-13/

https://nypost.com/2024/01/15/news/germany-preparing-for-russia-to-start-world-war-3/

Campaniile de război electronic asupra spațiului NATO au început pe scară largă odată cu invazia asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Atacurile s-au purtat în diverse valuri ca intensitate și arie de manifestare. 

Companiile de transport aerian și naval au semnalat constant încă de acum 2 ani gravele perturbări de semnal GPS.

Acestea s-au intensificat în ultimele luni.

Unprecedented GPS jamming attack affects 1600 aircraft over Europe

https://www.newscientist.com/article/2424678-unprecedented-gps-jamming-attack-affects-1600-aircraft-over-europe/

Leave a Reply