Ministerul Afacerilor Externe a precizat vineri că respinge categoric afirmaţiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei Maria Zaharova privind intenţia de consolidare a prezenţei militare americane şi NATO pe teritoriul României. MAE român adaugă că respinge şi ameninţările formulate de partea rusă, „inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale”.

„Ministerul Afacerilor Externe respinge categoric alegaţiile şi ameninţările formulate de partea rusă, prin purtătorul de cuvânt al MAE rus, la data de 13 august 2020, inclusiv referirile la pretinsa rusofobie, pe care le consideră total neadecvate în raport cu spiritul cooperării internaţionale şi al dezvoltării paşnice a relaţiilor internaţionale”, au transmis reprezentanţii MAE într-o precizare de presă remisă vineri News.ro.
Ministerul român de Externe „reiterează că procesul aliat de consolidare a securităţii în regiunea Mării Negre este parte a răspunsului legitim şi conform dreptului internaţional la intensificarea provocărilor la adresa securităţii euro-atlantice după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea şi aprofundarea de către Federaţia Rusă a eforturilor de militarizare a bazinului Mării Negre. În repetate rânduri, atât NATO, cât şi aliaţii au evidenţiat clar că măsurile adoptate în acest scop sunt pur defensive şi conforme cu angajamentele internaţionale, pe care Alianţa Nord-Atlantică le respectă strict”.
Sursa citată a mai spus că „Actul Fondator NATO-Rusia invocat de partea rusă, se referă în Capitolul I, intitulat Principii, la respectul pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a tuturor statelor, precum şi la dreptul acestora de a alege mijloacele în vederea asigurării propriei securităţi”.
Reacţia Ministerului Afacerilor Externe din România vine în contextul în care Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, a criticat planurile SUA care vizează desfăşurarea, inclusiv în ţara noastră, a unei părţi a unităţilor militare americane care au fost retrase din Germania. Ea a avertizat că astfel de planuri nu vor rămâne fără răspuns din partea Rusiei.
„În urma anunţului Pentagonului privind decizia de a creşte prezenşa militară în Polonia şi ţările baltice, înalţi oficiali ai SUA au vorbit despre planurile Statelor Unite de a reloca câteva trupe în România, retrase din Germania. Washington nu ascunde că aceşti paşi sunt parte a eforturilor de a sprijini aşa-zisa «axă nord-sud» de la Marea Baltică la Marea Neagră, axă care va deveni o linie pentru «descurajarea» Rusiei, cu România văzută ca un punct cheie în zona Mării Negre”, a afirmat Zaharova, într-o declaraţie de presă afişată pe site-ul MAE al Rusiei.

”Este clar că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui luat în considerare şi în capitalele acelor ţări din Europa de Est, care zi şi noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldaţi americani. Le sfătuim să cântărească minuţios toate riscurile şi să se gândească serios la consecinţe”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, scrie news.ro

7 COMMENTS

  1. Avem aici doua afirmatii care se bat cap in cap:
    1) Ministerul Afacerilor Externe a precizat vineri că respinge categoric afirmaţiile (…) privind intenţia de consolidare a prezenţei militare americane in Romania
    2) înalţi oficiali ai SUA au vorbit despre planurile Statelor Unite de a reloca câteva trupe în România. Pai cine minte, domnu’ analist?

  2. In seara asta ai un subiect cu importuri legume si fructe de oriunde, cu chimicale peste limita. Intreb si eu: care este limita? Mai exista limite?
    Daca iti amintesti, cred ca sunt mai mult de 8-10 ani de cand scriu despre alimentatie, cat si hrana din soania, portugalia, grecia si tot ce e la picioarele(datorii uriase compensate cu chimicale si imprastiate pe unde sunt gauri libere)ue , am scris si de apa noastra potabila, inconfundabila ambalata de nessle, cumparata din egipt in 2017. Au schimbat ceva in aceste domenii? IOC! Am scris despre hrana originala din tara noastra, la fel, inconfundabila datorita pamantului neinfectat cu chimicale! Cu parere de rau si nu e pesimism, nu mai vad nicio posibilitate de schimbare in bine in Romania! Tu faci emisiuni pentru a informa cetatenii, dar daca nu au banii necesari sa cumpere naturiste, tot la rahaturile din import anung. Importurile sunt la fel cu listele de medicamente impuse: ambele se consuma, rezisti un timp apoi organismul cedeaza, moartea apare lent si sigur=comorbiditati(coro). Ce perioada oribila traim, numai cu comorbiditati!

  3. Radu, am gasit pe dcnews acest material si ma cam irita modul in care este spus si interpretat. In primul rand, in 1969 romania nu a fost atacata de rusi, a fost alarma militara uriasa cu antrenamente miminlitare in forta pe partea romaneasca a prutului. S-au speriat clampaii secu si nea nicu de la zvonuri. Imi amintesc totul din acea perioada, cu noaptea-n cap se auzea cum urla clampaiii sarind rapid peste poarta su gard sa ajunga direct la usa casei: “alarma!” in maxim 5 minute trebuia sa fi pornit motorul masinii militare si plecate, motorul functionand si claxonul te trezea din morti, astea se intamplau cam din 3 in 3 zile! Nu a fost nicio amenintare rusa, asta era planul ministerului apararii pentru mentinerea in permanenta alerta si antrenamente subordinatii! (A.P.V eternititate in familie/de peste 100 ani). Acum se sperie apararea si de o musca, dar nu contenesc sa trimita militarii in teatrele de operatii ale altora, si in propria tara, se antreneaza “strainii platiti” cu 2% din bugetul statului! Tu crezi si scrii sau prezinti la tv, ce se poate si ce vrei, eu cam stiu despre ce este vorba(!) pe cam oricare teren strainez unde exista paparude mincinoase lacome.

  4. 1968, evident, singura data cind l-am aplaudat pe Ceausescu. Amenintarea sovietica a fost cit se poate de reala: daca nu le-a fost lor jena in Cehoslovacia, de ce s-ar fi jenat in Romania? Numai ca au avut o surpriza neplacuta: opozitia ferma si dura a Chinei. E adevarat ca si americanii “urmareau cu preocupare” 🙂 🙂 , dar asta i-a durut pe rusi fix la bascheti!! Nimic nou sub soare, acum urmaresc cu preocupare situatia din Crimeea, dupa ce le-au dat pe la nas cu intrarea in NATO. Chiar si un licean ar fi putut sa prevada reactia Rusiei!

Leave a Reply