În 2020, Turcia ocupă locul întâi la legume, fructe, pline de pesticide aduse în România. Atunci când vorbim de sănătate, sfaturile specialiștilor indică mesele bogate în fructe și legume.

În această perioadă a anului piețele, micile magazine și hipermarketurile sunt pline de astfel de produse. Dar, nu toate respectă normele europene. Firme care aduc fructe și legume din import ocolesc legea, cu ochii doar pe profit, fără interes pentru sănătate cetățenilor. Ceea ce contează pentru sănătate, nu ține neapărat de aspect, ci și de interiorul acestor alimente.

Producătorul român ajunge greu să penetreze cu marfa în lanțurile de supermarket. Aici locul este ocupat de fructele și legumele importate din alte țări.

În România, verificarea și controlul acestor produse se ocupă Agenția Națională Sanitar-Veterinară pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Inspectorii controlază rezidurile de pesticide, acea otravă periculoasă pentru sănătatea noastră care poate duce la boli grave. Aceste reziduri pot dezvolta în timp și anumite tipuri de cancer.

Ce produse periculoase au fost descoperite pe rafturile magazinelor:

Pentru descoperirea acestor reziduri periculoase, ANSVSA relevează probele și elimină din circuit produsele cu risc major. În ultimii trei ani, legumele și fructele identificate ca neconforme au provenit din țări precum Turcia, China, Macedonia, Polonia.

Iată câteva dintre produsele neconforme găsite pe rafturile magazinelor: ardei gras cu buprofezin (substanță activă peste nivelul maxim admis), banane cu imazalil din Ecuador, struguri din Republica Moldova cu procimidon, ardei iute din Uganda cu lambda-cihalotrin.

Află totul despre subiect, în materialul video:

1 COMMENT

  1. Serios? Depinde ce fructe si legume! Acum, nu am nimic nici cu unii, nici cu altii, se stie clar ce calitate trebuie si se poate e,porta spre romania. Aici e vorba strict de guvern, vami, politie si protectia consumatorilui. E un lant strans in care depind, daca una din entitati nu actioneaza, nici celelalte nu se baga. Intrebare decenta Radu:
    Daca traiesti intro tara unde publicitatea privind calitatea produselor acelei tari ideala si sanatoasa, si pe langa exista importuri de aceeasi calitate(am scris de aceeasi calitate/tara si import/identice la consum: proasta),:
    – Ce metoda folosesti sa te poti hrani?
    Sa nu spun mai multe deocamdata.

Leave a Reply