După ce a lansat primul război de invazie în Europa după 1945, Moscova continuă en fanfare practicile ameninţătoare şi transmite că vrea să atace o ţară NATO pentru că aceasta vrea să se apere în faţa amenintării ruseşti.

Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate permanent pe teritoriul polonez, vor deveni o ţintă militară pentru Rusia, transmit Xinhua şi Reuters.

“Extinderea practicii misiunilor nucleare comune ale NATO – indiferent care ţară sau ţări s-ar alătura celor care iau parte deja la această practică – are caracter pur destabilizator. Şi în fapt ameninţător”, a afirmat Riabkov, într-un interviu acordat agenţiei de presă ruse TASS.

Acesta a subliniat că practica misiunilor nucleare comune ale ţărilor NATO în apropierea graniţelor ruse exacerbează ameninţările de securitate.

“Şi nu mă refer la desfăşurarea permanentă, care şi ea este intens discutată de demagogi de la Varşovia. De aceea, toţi acei politicieni care discută acum cu entuziasm despre o astfel de schemă în Polonia şi mai departe, din propriile lor motive, trebuie să înţeleagă: mutările în această direcţie nu vor contribui la securitatea Poloniei, ci facilităţile respective vor deveni cu siguranţă o ţintă. Vor fi în prim-planul planificării noastre militare”, a insistat responsabilul rus.

Riabkov s-a referit la discuţiile care au loc cu privire la desfăşurarea de facilităţi nucleare ale NATO în Polonia ca fiind o “chestiune în evoluţie”.

Moscova urmăreşte îndeaproape cum tratează Varşovia această problemă, a asigurat el.

Într-un interviu publicat luni de cotidianul Fakt, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că autorităţile poloneze au discutat în mod repetat cu SUA posibilitatea desfăşurării de arme nucleare în Polonia, în cadrul programului “nuclear sharing” al alianţei, adăugând că Polonia este gata să facă acest lucru dacă va fi necesar, scrie Agerpres.

Rusia a invadat Georgia ăn 2008, a anexat ilegal Crimeea în 2014, a invadat Estul Ucrainei în 2015 şi a declanşat invazia totală şi război pe teritoriul Ucrainei în 2022.

Rusia a încălcat toate tratatele internaţionale pe care le-a semnat şi ratificat. Şi toate prevederile dreptului internaţional, definit şi prin apartenenţa la organisme internaţionale, precum ONU şi OSCE.

Leave a Reply