Oligarhul fugar Ilan Şor s-a pronunţat pentru transformarea Republicii Moldova într-o federaţie, în care Tiraspolul şi Comratul să fie puse pe picior de egalitate cu Chişinăul, relatează miercuri Ziarul Naţional din Chişinău.

În acelaşi timp, limba de comunicare în Republica Moldova ar urma să fie rusa, a declarat Ilan Şor la Moscova, după ce a constituit la sfârşitul săptămânii trecute blocul politic “Pobeda” (“Victoria”), care are ca obiectiv deturnarea parcursului european al ţării.

Potrivit lui Şor, conflictul transnistrean poate fi rezolvat “foarte simplu”, prin federalizarea Republicii Moldova.

“Din punctul meu de vedere, pe care îl voi propune în cadrul blocului Pobeda, este nevoie de federalizarea Republicii Moldova. Este calea unică, pentru că în Republica Moldova trăiesc oameni cu diferite viziuni, păreri. Chiar şi limba de comunicare este diferită. De exemplu, în Găgăuzia limba de comunicare e rusa. La nordul Republicii Moldova oamenii vorbesc în rusă, în special în Bălţi. Trebuie să facem o federaţie, în cadrul căreia fiecare va avea drepturi, împuterniciri. Statul înseamnă oamenii, iar federalizarea ne va permite nu doar să întregim ţara, dar va da posibilitatea ca fiecare să se simtă confortabil în această ţară, mai ales din punctul de vedere a limbii de comunicare”, a declarat Şor într-un interviu pentru RIA Novosti.

În opinia sa, modelul de federaţie din Rusia poate fi “un exemplu” pentru Republica Moldova.

“În Elveţia oamenii vorbesc mai multe limbi, dar totul e în regulă. În Federaţia Rusă este o singură limbă de comunicare, dar locuiesc diferite naţionalităţi. Oamenii trăiesc şi muncesc în folosul ţării lor. Asta vrem să facem şi în R. Moldova. Eu sunt sigur că cei din Transnistria vor fi de acord cu această abordare. Se vor simţi confortabil în cazul federalizării R. Moldova, în condiţia în care Federaţia Rusă va fi mediator”, a declarat Şor.

Oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat definitiv în 2023 la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară, se ascunde de justiţia din Republica Moldova în prezent în Rusia, unde a venit din Israel. El a anunţat la 21 aprilie crearea blocul politic “Pobeda”, al cărei scop este să unească opoziţia prorusă împotriva guvernării proeuropene de la Chişinău. Şor a spus că formaţiunea va participa la alegerile prezidenţiale şi referendumul din toamna acestui an.

Discuţiile despre federalizarea R. Moldova au fost iniţiate în 2002. Cel mai mediatizat eveniment a fost pregătirea semnării Memorandumului Kozak, la care urma să participe liderul rus Vladimir Putin. În preziua semnării, însă, programată pentru 25 noiembrie 2003, preşedintele moldovean Vladimir Voronin a decis să nu-şi pună semnătura pe document, iar Putin şi-a amânat zborul spre Chişinău, aminteşte Ziarul Naţional din Chişinău, scrie Agerpres.

Leave a Reply