Prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, joi, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Executivului, principalele responsabilităţi sunt legate de monitorizarea situaţiei şi coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcţionării tuturor serviciilor publice.

Din acest grup de lucru fac parte ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ministrul de Interne, Lucian Bode, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, Marius Budăi, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, şi şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean.

Premierul Nicolae Ciucă a condamnat, joi dimineaţă, decizia Federaţiei Ruse de a invada teritoriul Ucrainei, pe care o consideră “un act ilegal de agresiune”, şi a subliniat solidaritatea cu Guvernul de la Kiev, reiterând totodată că este prioritară protejarea cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean.

“Prim-ministrul Nicolae Ciucă condamnă cu hotărâre invadarea de către Federaţia Rusă a teritoriului Ucrainei, care reprezintă un act ilegal de agresiune, contrar principiilor dreptului internaţional, consacrate de Carta ONU, Actul Final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o Nouă Europă, Carta Securităţii Europene şi celelalte documente care definesc actuala arhitectură europeană de securitate. În numele Guvernului României, premierul Nicolae Ciucă exprimă solidaritatea cu Guvernul Ucrainei şi reiterează susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale statului vecin”, se arată într-un comunicat transmis de Guvernul de la Bucureşti.

Joi dimineaţă, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară în estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene “să depună armele” şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina. Putin a susţinut că încearcă să demilitarizeze şi să “de-nazifice” Ucraina.

Liderii europeni, ai SUA, NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i să oprească “agresiunea militară” împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei.

Presa internaţională a relatat despre focuri de arme în apropiere de principalul aeroport din Kiev şi explozii în mai multe locuri din Ucraina, între care şi Odesa, port la Marea Neagră.

Ucraina a anunţat închiderea spaţiului său aerian, iar preşedintele Volodimir Zelenski a decretat legea marţială în toate teritoriile ţării.

Armata ucraineană a afirmat joi că a doborât în estul ţării cinci avioane şi un elicopter ale armatei ruse, potrivit AFP. La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat, într-un comunicat de presă preluat de EFE, că forţele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei şi au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, în cadrul operaţiunii militare lansate de Moscova.

Ministerul Afacerilor Externe continuă monitorizarea situaţiei cetăţenilor români din Ucraina şi a convocat celula de criză inter-instituţională pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români din Ucraina, se arată într-un comunicat al Executivului privind convocarea de către prim-ministrul Nicolae Ciucă a task-force-ului pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.

Potrivit comunicatului, structurile guvernamentale responsabile sunt pregătite să asigure măsurile necesare pentru o preluarea, la nevoie, a fluxurilor de refugiaţi.

#Rusia, #razboi, #Ucraina, #Romania

Leave a Reply