Home Articole Rusia avertizata de Comandantul Suprem al Fortelor Aliate in Europa

Rusia avertizata de Comandantul Suprem al Fortelor Aliate in Europa

4332
2

Generalul american Curtis Scaparrotti, comandantul forţelor NATO din Europa, a cerut Rusiei să nu mai intervină în alegerile din Europa, inclusiv în Catalonia care traversează o criză gravă de la referendumul de independenţă din 1 octombrie, relatează AFP.

‘Încetaţi să mai interveniţi în alte ţări, în dreptul lor suveran de a-şi determina guvernarea şi modul în care ar trebui să funcţioneze’, a declarat generalul Scaparotti la Bruxelles, ca răspuns la întrebările jurnaliştilor privind acuzaţiile de ingerinţă a Moscovei în criza catalană.

‘Noi încurajăm Rusia (…) să respecte dreptul fiecărei naţiuni suverane de a-şi determina mijloacele de guvernare, modul de guvernare şi modul în care îşi administrează această guvernare’, a mai spus el.

‘Mă preocupă influenţa rusească răuvoitoare, în special asupra problemelor interne în ţări’ europene, a spus el.

‘Am văzut acest lucru în Statele Unite, aşa cum am văzut în mai multe ţări aici (în Europa) în ultimul timp’, a declarat generalul american, în marja unei reuniuni a miniştrilor apărării ai NATO.

‘Face parte din ceea ce eu numesc uneori o campanie de destabilizare’, a mai spus Curtis Scaparrotti, care este de asemenea comandantul forţelor americane în Europa. ‘Este un subiect de îngrijorare pentru ţările’ NATO şi ‘un subiect despre care am mai vorbit’, a mai spus el.

Referendumul de independenţă organizat în Catalonia pe 1 octombrie a dat naştere unor acoperiri mediatice foarte divergente în presa spaniolă. Cotidianul El Pais, foarte critic la adresa separatiştilor, a afirmat că ediţiile în limba spaniolă ale organizaţiilor de presă ruseşti RT şi Sputnik au fost implicate în problema catalană pentru a destabiliza, acuzaţii greu de confirmat, scrie Agerpres.


Miniștrii apărării din statele membre NATO, reuniți la Bruxelles, au discutat despre încălcarea de către Rusia a tratatului privind controlul armamentului și despre modalitățile de a determina Moscova să îl respecte, a declarat joi secretarul american al apărării James Mattis, citat de Reuters.

”Avem convingerea fermă că rușii au încălcat Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF)”, a spus Mattis într-o conferință de presă cu ocazia reuniunii miniștrilor apărării din țările aliate, desfășurată miercuri și joi la Bruxelles.

Oficialul american a adăugat că există temeri în creștere legate de nerespectarea tratatului INF de către Moscova și a subliniat că obiectivul este nu ca Rusia să părăsească pactul, ci mai degrabă ca ea să se conformeze prevederilor acestuia.

În prima zi a reuniunii NATO, miniștrii apărării s-au concentrat pe postura nucleară a Alianței în contextul evoluțiilor din mediul strategic de securitate, precum și pe stadiul implementării deciziilor Summitului de la Varșovia. Agenda discuțiilor de joi cuprinde evoluțiile situației de securitate din Afganistan și a contribuțiilor aliaților la misiunea Resolute Support.

2 COMMENTS

  1. Ceea ce este interesant, ca sa fiu eufemistic, este ca Rusia este “incurajata” sa nu faca ceea ce americanii fac toata ziua (v. Serbia, Afganistan, Ucraina, Irak etc etc etc)
    Adica, vorba arabului, QUOD LICET JOVI NON LICET BOVI …
    Oare cum s-o numi asta?
    Dubla masura nu a dus NICIODATA in istorie la ceva bun! Iar PUTEREA ia intotdeauna mintile celor ce o detin!

Leave a Reply