Home Articole Dezvaluiri bomba ale ministrului de Finante la Antena 3

Dezvaluiri bomba ale ministrului de Finante la Antena 3

8155
40

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a oferit explicații miercuri seara la Antena 3 privind principalele schimbări aduse Codului Fiscal modificat miercuri prin OUG.

Guvernul a aprobat, miercuri, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitul pentru IMM-uri, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.

Modificările cruciale decise de Guvern

Una dintre cele mai importante măsuri este reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, a spus ministrul, miercuri, la Antena 3.

Scade impozitul pentru pensiile mai mari de 2000 de lei, se reduc impozitele pentru veniturile din chirii, iar impozitul pe dividende se menține la cota actuală.

Informații despre salarii și taxe

Ionuț Mișa a  declarat că s-a pus reflectorul pe subiectul privind transferul contribuțiilor sociale, neglijându-se alte subiecte din OUG.

Ce spune ministrul Finanțelor despre transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat

În 2017 avem un impozit pe venit de 16%, contribuțiile salariatului de 16,5 procente și angajator de 22,75%. În 2018, impozitul scade la 10%, contribuțiile salariatului ajung la 35%. Din contribuțiile pe care un angajat le plătește, 15 procente trec în continuare în 2018, 1,5 procente sunt eliminate, angajatorul din 22,75 procente 20 procente sunt transferate și vor fi beneficiu la salariat, rămânând o contribuție de 2,25 procente contribuția angajatorului.

Întrebat de ce a fost nevoie de aceste modificări, ministrul Mișa a spus: „S-a discutat foarte mult de motivație. Din date avem aproape 158.000 de companii care nu au plătit contribuțiile pentru angajați în cursul acestui an”.

„Este vorba de 2.100.000 de angajați”, a precizat ministrul.

Dacă cumva le scade unora veniturile, ce e de făcut?

„Am responsabilitatea necesară pentru a face lucrurile așa cum trebuie, pentru că eu ca părinte am responsabilitatea faptelor. Dacă exista riscul ca salariile să scadă spuneam de la început”, a răspunsul ministrul, la întrebarea lui Mihai Gâdea.

Potrivit ministrului, dacă mediul privat dorește să reducă salariile o poate face, dar nu are legătura cu transferul contribuțiilor. „O poate face și azi”, a spus Ionuț Mișa.

Ministrul Finanţelor Publice: Orice angajator responsabil și de bună-credință nu va reduce salariul angajatului

„Orice angajator responsabil și de bună-credință nu va reduce salariul angajatului și nu se va gândi să ia din beneficiul pe care statul îl acordă unui angajat în interes propriu. Doar un angajator care nu e responsabil poate face un astfel de lucru. Vorbim de mediul privat, pentru că la stat acest lucru e exclus”, a adăugat ministrul Finanțelor.

Ce se întâmplă cu salariile românilor în 2018

Ministrul Ionuț Mișa a explicat transferul contribuțiilor.

Sunt scutiți de la plata CAS și CASS cei care în anul precedent au obținut venituri lunare mai mici decât valoarea salariului minim.

Vezi în materialul video de mai jos cum se schimbă salariile după mutarea CAS de la angajator la angajat:

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a sustinut miercuri seara, la Antena 3, ca “supararea majora” provocata de ordonanta de urgenta privind noi masuri fiscale este provocata implementarea directivei europene privind evitarea reducerii artificiale a bazei de impozitare, si care a deranjat anumite companii multinationale prezente in Romania si care dispun de “bugete consistente de publicitate”.

“Directiva europeana ne va ajuta sa nu mai dam posibilitatea grupurilor multinationale sa stabileasca dobanzi uriase. Avem o situatie in care se imprumutau de la compania mama la 17% si plasau pe piata interna la 4%”, a spus Misa, invitat la emisiunea lui Mihai Gadea.

Acesta a sustinut ca “supararea majora” este provocata de “masurile adoptate in cadrul acestei directive care deranjeaza multe grupuri multinationale care foloseau aceste practici in trecut si care beneficiaza de bugete consistente de publicitate si incearca sa distraga atentia catre alte subiecte pentru a crea emotie”, relateaza Hotnews, care preia si reda masiv din declaratiile ministrului Misa facute la Antena 3 :

“Vreau sa ii rog pe romani, stiu ca poporul roman e inteligent, sa se gandeasca, am vazut ca sunt multi care incurajeaza iesirea in strada, un drept al fiecaruia dintre noi, sa citeasca aceasta ordonanta, sa se duca la sursa si sa se gandeasca daca ies in strada pentru interesul lor propriu sau nu cumva e o diversiune si ies in strada pentru interesul altora, pentru interesul unor companii”, a spus Ionut Misa.

Ministrul Finantelor a acuzat faptul ca “anumite companii nu au avut interesul ca aceasta directiva sa fie introdusa, pentru ca le va impiedica sa mai transfere anumiti bani in afara tarii, sa realizeze evitarea platii impozitelor in Romania”.

HotNews.ro transmite LIVE TEXT cele mai importante declaratii ale ministrului.

 • Una dintre cele mai importante masuri este reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%
 • Scade impozitul pentru pensiile mai mari de 2000 de lei, 250.000 de pensionari
 • La nivelul venitului din activitati independente se realizeaza aceeasi reducere la impozitul pe venit. Drepturile de autor se incadreaza la activitatile independente
 • (Gadea: care ar fi impactul?) Nu stiu exact suma exacta, dar discutam de zeci de mii de persoane
 • Se reduc impozitele pentru veniturile din chirii de la 16 la 10%
 • Cei are au venituri din arenda vor lua mai multi bani in 2018, la fel care obtin venituri din premii
 • Impozitul pe dividende se mentine la cota actuala
 • Va insemna o crestere de 7,1% la venituri din chirii, arende, pensii de peste 2.000 de lei, investitii, spre exemplu bursa, PFA si activitati independente

Despre transferul contributiilor sociale

 • S-a pus reflectorul pe acest subiect, neglijandu-se alte subiecte din OUG
 • In 2017, azi avem un impozit pe venit de 16%, contributiile salariatului de 16,5 procente si angajator de 22,75%
 • In 2018, impozitul scade la 10%, contributiile salariatului ajung la 35%. Din contributiile pe care un angajat le plateste, 15 procente trec in continuare in 2018, 1,5 procente sunt eliminate, angajatorul din 22,75 procente 20 procente sunt transferate si vor fi beneficiu la salariat, ramanand o contributie de 2,25 procente contributia angajatorului
 • Aceasta contributie a fost o solicitare din partea sindicatelor. Aceasta contributie in propunerea sindicatelor era mai mare. Am preferat sa alegem un procent mai mic
 • Exemplu concret, salariu brut de 3.200 lei avem net 2.244 lei in 2017. In 2018 netul e 2.246 de lei.
 • (Gadea: de ce a fost nevoie de o astfel de abordare? Pana la urma, nu se castiga foarte mult pentru angajatExista o situatie atat de problematica la neplata contributiilor, care nu mai e de natura penala in prezent?) Avem aproape 158.000 de companii care nu au platit contributiile pentru angajati in cursul acestui an. E vorba de aproape 2,1 milioane de salariati. Angajatul stie azi care a contributia pe care trebuie sa i-o plateasca angajatorul si ca poate solicita angajatorului sa ii faca dovada ca a platit aceste contributii. Se va introduce stopajul la sursa – retinerea angajatului a celor 35 de procente din salariu, dar nu le vireaza la buget si foloseste banii in scop propriu. Statul vine si spune daca ii furi banii angajatului noi iti facem dosar penal. E un element important care il va face sa se gandeasca de doua ori daca nu plateste acele contributii
 • Se vor intensifica si vor continua masurile de executare silita pentru angajatorii care nu platesc aceste contributii
 • ANAF a inceput masuri pentru recuperarea acestor creante. Sumele colectate au inceput deja sa creasca
 • Fiecare angajat se poate duce la angajatorul lui si sa-l traga de maneca: mi-ai platit contributiile, pentru ca eu vreau o pensie mai mare in viitor
 • Am discutat cu colegii de la Ministerul Muncii, e vorba de 6 milioane de contracte, dar transmiterea acestor date si informatii se poate realiza electronic
 • Nu trebuie sa te duci la Ministerul Muncii si sa depui in REVISAL acest contract. Lunar se depun un milion de contracte. Colegii nostri ne-au asigurat ca nu vor fi cozi si nu vor fi blocaje, nici macar la sistemul IT
 • (Mihai Gadea: Ce se intampla daca unor persoane le vor scadea veniturile?) Am responsabilitatea necesara pentru a face lucrurile asa cum trebuie, pentru ca eu, ca finantist, ca parinte, am trei fete, am responsabilitatea faptelor. Daca exista riscul ca salariile sa scada spuneam acest lucru de la inceput. Acolo unde mediul privat doreste sa reduca salariile o poate face, dar nu are legatura cu transferul contributiilor. O poate face si azi
 • (Gadea: Sub cuvantul de onoare de tata si de ministru, aveti deplina incredintare ca pentru cei de buna credinta si care nu vor sa profite de prilej, puteti da garantia ca asa ceva e exclus?) Da, si va spun si de ce. Orice angajator responsabil si de buna credinta nu va reduce salariul angajatului si nu se va gandi sa ia din beneficiul pe care statul il acorda unui angajat in interes propriu. Doar un angajator care nu e responsabil poate face un astfel de lucru. Vorbim de mediul privat, pentru ca la stat acest lucru e exclus.
 • Despre beneficiile la nivelul bugetului asigurailor sociale: se reduce deficitul de la 3,5 mld in 2017 la 4,6 mld in 2018.
 • Incepand de maine, in fiecare luna publicam primele 500 de companii care nu si-au platit contributiile la bugetul de stat. Cred ca va fi un nou stimulent pentru companii sa plateasca contributiile angajatului
 • Directiva europeana ne va ajuta sa nu mai dam posibilitatea grupurilor multinationale sa stabileasca dobanzi uriase. Avem o situatie in care se imprumutau de la compania mama la 17% si plasau pe piata interna la 4%
 • Cred ca supararea majora azi vine din masurile adoptate in cadrul acestei directive care deranjeaza multe grupuri multinationale care foloseau aceste practici in trecut si care beneficiaza de bugete consistente de publicitate si incearca sa distraga atentia catre alte subiecte pentru a crea emotie
 • Vreau sa ii rog pe romani, stiu ca poporul roman e inteligent, sa se gandeasca, am vazut ca sunt multi care incurajeaza iesirea in strada, un drept al fiecaruia dintre noi, sa citeasca aceasta ordonanta, sa se duca la sursa si sa se gandeasca daca ies in strada pentru interesul lor propriu sau nu cumva e o diversiune si ies in strada pentru interesul altora, pentru interesul unor companii
 • Anumite companii nu au avut interesul ca aceasta directiva sa fie introdusa, pentru ca le va impiedica sa mai transfere anumiti bani in afara tarii, sa realizeze evitarea platii impozitelor in Romania prin transferul unei licente in afara tarii unde impozitul e zero, spre exemplu.
 • La nivelul unei singure banci s-a diminuat profitul cu aproape 700 de milioane de lei
 • Sunt roman, cred in Romania si iubesc aceasta tara.
 • Nu am cedat niciunei presiuni, niciunei recomandari din afara sa stopam acestei practici
 • Pe parcursul timpului au fost destul de multe recomandari de a lasa lucrurile mai usor

 

40 COMMENTS

 1. D-l Misa lacrimeaza de mila propriei persoane… frumos in poza.
  Dar d-l neoliberal Birish, cel cu banii ascunsi in paradisuri fiscale, spune ca masura e creatia lui — si are dreptate.
  Analiza masurilor, cea mai pertinenta, este aici:

  https://www.cotidianul.ro/marea-tradare-coloniala/

  Capitalul va primi cadou intoarcerea la anul 1850, cand angajatii nu beneficiau de cuceririle sindicale din ultimii 200 de ani.

  “Capitalul va rămâne apoi complet decuplat și deci deresponsabilizat social de actul productiv, care, oricât ar fi de tehnologizat, este un act social! Într-un capitalism târziu, electronizat și digitalizat, este reînviat capitalismul primitiv! Relația dintre muncă și capital este pur și simplu sclavagizată. Într-un cuvânt, colonialism sadea! Că onor capitalul străin, ca mare câștigător, este cel interesat în mutarea fiscală respectivă, se vede de la o poștă: tace mâlc, în semn de conivență cu acțiunea Guvernului, în timp ce față de orice încercare de creștere chiar derizorie de salarii s-a ridicat împotrivă cu gălăgie și vehemență toată floarea cea vestită a întregului Apus!
  Terifiant este faptul că un asemenea impact este patronat de un partid care se dă de stânga!”

 2. D-na secretar de stat spune ca pensionarii sunt asistati social la asigurarile de sanatate?!
  Oamenii care au construit Romania — sunt asistati social?!

  D-l Ciuvica este doar un zgomot in dezbatere. Pacat ca rateaza sa taca destept.

  “stăpânii de la Bruxelles dispun de colaboraţionismul intern al celor mai activi „internaţionalişti” fără neam şi fără ţară.[..] In locul unui „reformator” de la Bruxelles[Ciolos] s-a găsit „reformatorul” Dragnea de la Teleorman! […]

  Numai că, pentru a nu se produce scăderea, angajatorii privaţi ar trebui să mărească salariul brut cu peste 22%. Or, statul nu poate obliga angajatorii privaţi să crească salariile brute, ca în sectorul public. Şi, cu cât salariile brute la privat vor creşte cu mai puţin de 22%, cu atât salariile nete ale angajaţilor vor scădea, în ciuda compensărilor indirecte de la stat.

  Angajatorii privaţi şi înainte de toate capitalul străin vor băga în buzunar noul cadou făcut de statul român pe seama noastră a tuturor. Am mai spus-o o dată tot în Cotidianul: dacă dl Dragnea n-ar exista, stăpânul străin al ţării ar trebui să-l inventeze!”

  https://www.cotidianul.ro/deresponsabilizarea-sociala-a-angajatorului-cel-mai-mare-castig-colonial-al-capitalului-strain/

  Pasul urmator va fi desfiintarea caselor de sanatate si generalizarea asigurarilor private americane ca unicii asiguratori – pe scurt omorarea poporului roman, a sanatatii lui genetice. Pe scurt, desfiintarea societatii. De altfel, d-na Thatcher spunea ca “societatea nu exista” – si a privatizat totul in Marea Britanie din 1979 — dar nici aceasta dementa nu a indraznit sa privatizeze National Health System.

  Ne conduc repetentii, d-le Tudor.

 3. Din ce a spus acest ministru rezulta ca statul este in disolutie sau… acesta nu stie ce spune.,,Fiecare angajat se poate duce la angajatorul lui si sa-l traga de maneca: mi-ai platit contributiile, pentru ca eu vreau o pensie mai mare in viitor”Avem aproape 158.000 de companii care nu au platit contributiile pentru angajati in cursul acestui an. E vorba de aproape 2,1 milioane de salariati.”Oare Misa lucreaza la Mitropolie si se roaga cu anaful de angajatori ? Halucinant! Stiu sigur ca Anaful si casa de pensii au sarit imediat si au oprit pensia unei fete care a scris poezii si a realizat un venit suplimentar fiind incadrata in grad de handicap, stiu ca daca ai terminat un liceu sau scoala oarecare si nu te duci sa declari ca nu ai venituri …Casa de sanatate , anaful …te taxeaza cand vrei sa te angajezi si primesti majorari si dobanda la perioada,stiu ca daca esti cu pensia blocata ,casa de pensii te deblocheaza dupa 6 luni de la depunerea documentelor ca nu ai gresit,stiu ca daca un oarecare(nu Tudose fara card) are o mica datorie la fisc imediat se blocheaza contul. Motivul pentru care Misa si nea Dragulin transfera aceste obligatii la persoane fizice este ca acestea pot fi mai usor executabile si vulnerabile. Pai nea Misa cum sa ma lupt eu sclav de tip nou cu angajatorul daca mata cu atatea institutii statale ,europene si extraterestre nu poti? ,, Parol… Amice,esti idiot!” a zis Caragiale.De la impozitarea usturoiului la evaziunea cu oua si patrunjel la 150000 de firme care sfideaza statul este distanta mare. A zis bine unul de trista amintire ca ,, este vorba de stat mafiot care este” Sa inteleg ca mitingistii s-au dus la angajator si il trag de ,,maneca” in avans? Nea Draguline de unde ii scoti bre pastia de-i faci ministri? Mai bine le dai o oaie sau un ursulet si ii trimiti la pascut cu oaia Dolly , sa plimbe ursuletul sau sa joace capra ca tot vine Anaful cu colindul de sarbatori.

 4. 1) Nu modificarile fiscale ar fi problema,asta e o treaba interna a noastra daca avem si sustenabilitate a tuturor acestor cresteri,e singurul lucru pe care Bruxellul ni-l cere pe langa faptul ca si pe noi ne intereseaza sa nu traim intr-o falsa bunastare pe termen scurt asta ca sa-si consolideze partidul stat pozitia dar pe termen mediu si mai ales lung sa ajungem sa traim doar cat sa platim datoriile imense facute de ei,acum…. 2) Lumea civilizata sta cu ochii pe noi,pe intreaga clasa politica in ceea ce priveste Legile Justitiei… Aici se schimba treaba,nu mai sunt legi fiscale ale noastre,sunt legi de ansamblu ale UE,nu pot ei avea niste legi adaptate la 2017 iar noi unele la 2000-2004,sa nu spun anii 90.Aici e punctul nevralgic.Da,de acord ca si magistratii ar trebui sa raspunda de deciziile lor,asta e un punct unde n-am auzit CE sa aiba obiectii,un singur lucru vor si asta pentru ca si ei il respecta,politicul sa stea departe de Justitie,ca este el alesul poporului sau nu.

 5. Trebuia intrebat de unde s-a inspirat PSD cand a creeat aceasta reforma ?
  Pentru ca suntem singura tara care a trecut toate contributiile la angajat .
  Sunt mai prosti nemtii , englezii , americanii , japonezii sau ce stat prosper vreti , ca nu au venit cu aceasta masura geniala ???

  • Statisticile europene spun că suntem și unica țară în care munca ia mai puțin decât capitalul din PIB. La proștii ăia de-i enumeri, lucrurile stau fix pe dos.
   Oricum o iei, suntem unici deci măsurile unice ni se potrivesc.

 6. Sunt 158 000 de companii care nu au platit contributiile ….
  Ce il face pe el sa creada ca o data cu aceasta masura , patronul o va plati ?
  Reincriminarea cu dosar penal pentru evaziune fiscala ?
  Ea a fost scoasa si inlocuita cu amenda tot de guvernul PSD condus de domnul Ponta
  Si a fost scoasa pentru ca angajatorului sa poata angaja oameni , sa nu ii mai fie frica de inchisoare
  Care inchisoare oricum nu o va face , pentru ca nenea Tudorel nu are locuri si nu mai stie cum sa ii scoata si sa ii trimita acasa
  Acum am vazut ca le da bratari
  Vor costa mai mult bratariile si personalul de supraveghere , echipamentele , decat o inchisoare noua

  • Poți indica și documentul în care Ponta a înlocuit penalul cu contravenția pentru evaziune fiscală?
   Sau doar ne pute rău pesedeul și scornim aberații!

   • Documentul este Noul Cod fiscal din septembrie 2015 votat tot de majoritatea PSD !
    Lumea si in special PSD uita ca a mai facut o “Revolutie fiscala” acum doi ani.

    Decizia CCR era din mai 2015, iar guvernul sau parlamentul au avut 45 de zile ca sa schimbe legea din 2005.

    Au trecut cele 45 de zile, a trecut si vara si in schimb baietii au votat un nou cod fiscal in 2015 in care au scos infractiunea, nu s-au mai complicat ca si la redefinirea “abuzului in serviciu” trebuind doar sa redefineasca definitia “stopajului la sursa” CCR spunand citez :”nu poate fi determinată cu exactitate noțiunea de impozit cu reținere la sursă”.

    • Tizule, Codul Fiscal NU prevede sanctiunile alea, bre ! Stai jos, esti….slab informat !
     Stopajul e definit in Cod, iar sanctiunile din Codul respectiv se refera doar la accize si la impozitele locale.
     La Codul ala din 2015 (L. 227, ca sa stii ce cauti), mi-amintesc vanzoleala d-atunci, pe diverse teme. D-aia a ajuns Codul in toamna neadoptat, ca l-a intors Johannis; ce dracu’, bre, uitam de la mana pan’ la gura !? C-asa, Ponta iesise cu el de prin iunie, nu l-a facut “pe genunchi” la culesul vitei de vie !
     Nici inainte, “penalul” nu era in Cod (L. 571 / 2003, e pe net). Era o lege specifica, pe evaziune fiscala, n-avea treaba cu Codul…
     D-aia mergem din “progres” in “progres”, nene, ca stim toti si fotbal, si agricultura… Cu prietenie ti-o spun, ia-ti o meserie, si lasa p-astea pentru aia de se pricep ! (nici eu n-am pretentia ca le stiu pe toate, dar eu mi-am luat o meserie, si aia ma obliga sa le stiu macar p-astea… c-asa, sa vorbim ca proasta la bec, chiar nu e manifestare inteligenta !)

 7. Ceva nu se leagă. Din câte știu, stopajul la sursă este și în momentul actual o treabă penală. De ce s-ar speria angajatorul, ca din 2018 încolo să vireze contribuțiile la stat dacă până acum nu a făcut-o? Se mizează cumva pe ideea că angajatul să dea în judecată angajatorul dacă acest lucru nu se întâmplă? Sau statului îi este mai ușor să execute angajatul decât angajatorul!
  ”Incepand de maine, in fiecare luna publicam primele 500 de companii care nu si-au platit contributiile la bugetul de stat. Cred ca va fi un nou stimulent pentru companii sa plateasca contributiile angajatului” – Miram-aș!? Ce să spun! Le face de rușine în fața clasei! Pueril pentru o instituție atât de importantă pentru un stat! Executați-le căcăcioșilor, nu vă mai tânguiți!

  • 1. Stopajul nu mai e penal, de prin 2015, cand CCR s-a pronuntat pe articolul de-l incrimina, in legea 241 / 2005)
   2. Firmele semnificative (nu buticu’ din colt) lucreaza cu conturi in banca; pe care fiscul le stie; si pe care le popreste in maxim 2 luni de la scadenta obligatiilor fiscale (fie ele stopaj, sau datorate de angajator); n-au nevoie, deci, nici de TVA split, nici de mutari d-astea spectaculoase – pur si simplu, la doua luni de la scadenta, fiscul “se serveste” din contul firmei…
   3. Au fost vremuri cand neplata obligatiilor de catre angajator afecta drepturile salariatilor; in zilele noastre, afecteaza drepturile alea in mai mare masura softul lui Ghita (si ala de la CASS, si ala de la ITM-Revisalul), ca merg ca abacul, doua zile pe saptamana, si au informatii tot ca abacu’…
   4. Publicarea aia e mai penibila pentru cei de pun botu’ (aia d-o fac nu sunt atat de prosti, sa creada ca s-o intampla ceva, dupa, c-or sa apara cozi la ghiseu la fisc, sa se ingramadeasca aia din lista sa plateasca ! Ei doar dau grauntze, ramane sa le culeaga fiecare, dupa inteligenta din dotare)

 8. deci angajatii in cel mai bun caz nu primesc nimic in plus, caz in care nici angajatorii nu isi majoreaza efectiv cheltuielile. deci unde e castigul?

  de faptul ca IT-stilor le scad salariile nu scrieti? nu, pentru ca v-a scazut si ziaristilor impozitul sa va inchida gura.

 9. Logica dl Misa este criminală / se plânge că statul nu poate colecta taxele de la angajatorii care fac evaziune dar are încredere că angajatorii o să mărească venitul brut al angajatilor. Pe bune?!
  Dl Radu Tudor,
  cine plătește penalitățile dacă angajatorul nu plătește? Răspuns corect: Angajatul.

  • Angajatorii serioși vor mări brutul astfel încât netul să nu se modifice iar angajatorii neserioși nu o vor face. Proști vor fi angajații care nu-și dau demisia dacă angajatorul le micșorează netul. Nu este corect să aruncăm cu pietre doar în angajator. Are și angajatul partea lui de vină. Cel puțin aceia care acceptă scriptic minimul pe economie iar diferența o primesc din buzunarul de la spate al pantalonilor, precum al lui nea’ Jiji. Și aș putea paria că în această situație sunt 95% din angajații de la privat.

   • nu am lucrat niciodată pentru vreo firma evazionistă. lucrez de aprox 12 ani doar în companii multinaționale.
    în fiecare an aveam posibilitatea să-mi renogociez venitul salarial. / niciodată nu am avut creștere de 20%/an ( menționez că în companii multinaționale se fac fel și fel de evaluări).
    acum, stopajul la sursă nu este faptă penală și noua OUG nu clarifică cine plătește penalitățile dacă angajatorul nu plătește la timp contribuția.
    din păcate, OUG este neconstituțională – încalcă foarte multe norme europene.
    am o întrebare pentru PSD – în ce țară se mai aplică această măsură economică?
    din punctul meu de vedere această OUG ne arată că statul este incapabil să lupte cu marii evazioniști / se bazează pe bună credință?
    dacă actuala majoritate parlamentară se bazează pe buna credință a individului propun să anuleze toate legile.

    • Daca lucrezi la multinationala, inteleg ca aia nu citesc p-aici, si nici nu te pot identifica. Te-ar da afara, dracului ! Asa prostie n-am mai auzit : sa suporte angajatul accesoriile fiscale ?!! Daaaang !
     Dragutza doamna / domnisoara (ca nu ma pot exprima ca bassescu, cand e discutie cu o corporatista – nivel intelectual ridicat, se stie:))), la momentul asta firmele platesc pentru tot ce e de plata la fisc si majorari, si penalitati (variabile in timp, ambele cu cote distincte – spre exemplu, majorarile sunt cu 0.06 % / zi – faceti Dvs calculul, ca sunteti in multinationale).
     Stati jos, bateti Baraganu’… la fel faceti si la munca ?! Pai, si multinationala ce zice ?! La ce va evalueaza ?! Si, de ce ?!
     (intrebari retorice, cu “hastagii” nu se poate discuta, ei le stiu de pe net… cica “incalca norme europene”… banuiesc ca incalca si codul rutier, si p-ala silvic… penibila !)

    • Asa faceti si la legile justitiei : vorbiti, ca sa v-auziti… s-a inventat “feisbuc”-u’, incercati acolo, ca e loc pentru to(n)ti.. si pentru toa(n)te !

  • Pai daca o firma e de buna credinta acum cand nu e fapta penala neplata acelor 22,75%, normal ca va fi tot de buna credinta si la anul cand va fi fapta penala. In schimb, celelalte 158000 de firme de rea credinta vor fi obligate de amenitarea dosarului penal si in acelasi timp, de piata fortei de munca ce acum are un imens deficit. Practic, nu ai motiv sa lucrezi pentru o firma evazionista cand e o asa mare criza de personal.

 10. desi bilbiite, aminate, modificate, prezentate prost, etc aceste masuri sunt bune. Din ce se spune eu nu am gasit vreo problema serioasa. A, ca exista anumite posbilitati, riscuri, etc – da, exista dar in mod normal si uzual oamenii nu ar avea de suferit.

  Si, da, intr-adevar, daca buticarul roman face adesea mica evaziune, sa fiti siguri ca mai ales strainii, care au dever mare si bani de avocati si finantisti, isi fac tot felul de structuri care sub o acoperire legala mai tare sau mai slaba fac marea evaziune.
  Nu e vorba de ura fata de multinationale sau de nationalism economic idiot, dar adesea firmele romanesti oneste au pierdut partida in fata altora pentru ca nu au avut posibilitatea unor manevre interne sau internationale care sa le permita aranjamente pe basa de consultanti fiscali, hr, avocati…. e vorba de o echitate economica, de evitarea unei concurente neloiale.

  Cu cit legislatia se va simplifica si clarifica cu atit vor fi mai putine portitele legale prin care numa unii sa platesca putin sau nimic si sa nu fie calcati de nimeni si sa nu patesca nimic dupa care sa ne explice noua cit suntem de neproductivi si de corupti.

  Da as avea o intrebare pt dl Misa… daca sunt atitea firme care nu au platit cas, cass, impozite, etc ce au patit? Ce a facut anaf impotriva lor? Nu cumva pasivitatea statului e complice si e si cauza acestei situatii?

  Daca statul asteapta confomarea voluntara, va pierde partida. Trebuie niste controale corecte, de bun simt, macar la citiva ani odata, la absolut orice firma. Scopul controlului nu sa fie ca neaparat sa dea o amenda, ci sa inteleaga businessul si procedurile, relatiile cu furnizorii, grupurile de firme, etc. Daca sunt corecti, mai ales in spiritul legii, ok, dar daca sunt smecheri cu gulerele albe… so pe ei.

 11. 7 din 10 angajati au fost în concediu medical în acest an.Un exemplu CFR S.A. 18.500 de zile în primele 9 luni.

  angajatii la stat in afara de doctori, pompieri, sunt niste lenesi si inutili.

 12. D-le Tudor d-voastră nu l-ați intrebat iar el nu a fost interesat să spună din cele 158.ooo de firme cu debite la stat cîte sînt de stat si cit reprezintă in cuantum datoria acestora față de cele private! Sînt firme in insolventa care au alt regim,sînt multe altele in situații care explica in limitele legale restantele.Am toate motivele să cred că se continuă manipularea ordinară practicată pe acest popor,altfel este vorba de prostie pur si simplu.Românii s-au săturat de marota cu multinaționale care vezi doamne dă de lucru românilor, dacă le impozitezi o să plece si alte bazaconii.Unde o să plece,unde mai gasesc un stat aliat lor in spolierea propriilor cetățeni, unde mai gasesc un stat care vede bine cartelul format si functional in domeniul combustibililor fiind părtaș direct la furaciune,unde mai gaseste un stat unde raportul profit-salarii este exact pe dos decit in restul Europei? Mascaricii adusi in emisiune au rolul lor,nu inteleg ce căutați d-voastră în mecanismul ăsta! Banii?Pînă cînd d-le Tudor? Pînă cînd se tot fac experimente financiare,medicale,alimentare etc pe acest popor amărît batjocorit din afară si culmea,din interior de oameni înstrăinați de originile lor si pămîntul care îi suportă! Cînd vor răspunde bandiții trecuti si prezenți din capul țării care au vîndut tot ce se putea vinde,au distrus tot ce nu sa putut vinde.Sînt bogați pt.zeci de generații in timp ce restul,pulimea, expresia graita pt.prima data in 2007 de Vosganian,îndură, îndură, îndură!

 13. Ati mestecat minciunile astea iar ca si atunci cu “bancile evazioniste”. Peste cateva zile aflam iar ca multe din firmele astea nu mai exista, ca multe firme sunt dintre cele aflate in faliment si insolventa de pe vremea crizei si care nici daca ar vrea nu mai pot plati.

  Cum e faimosul exemplu dat de Ciuvica unde Realitatea nu-si plateste dar de fapt ar trebui ca statul sa recupereze banii de la prietenul lui Basescu S.O. Vantu si de la prietenul PSD/Ponta Sebastian Ghita !

  Sa dea ministrul Misa lista ! Si sa raspunda de ce ANAF-ul unde a fost sef-adjunct nu face nimic !

  Poate Ciuvica va spune atunci si de “Editura Intact” sau „Jurnalul Naţional” ? Statul are de recuperat 1,5 milioane lei, prin ANAF şi RA-APPS si salariaţi au rămas cu salarii neîncasate. Nu mai tine minte lumea de ce a plecat Ciutacu si Tuca ?

   • Minciuna fiind care ? Probabil n-am fost exact in cifre.

    EDITURA INTACT SRL cod 16020713 are 103.565.369 impozite, 6.170.144 asigurari sociale, 298.871 somaj si 2.266.188 sanatate iar

    REALITATEA MEDIA SA cod 14080700 are 44.458.151 RON impozite, 47.485.961 asigurari sociale, 2.021.639 somaj si 17.685.388 sanatate.

    Spunetii si lui Ciuvica, poate data viitoare da si acest exemplu !

     • Editura Intact e tot in insolventa, tipografia nu e, Smart Food si Agentia de Cercetare nu e.

      Oricum nu conteaza statutul, conteaza ca apar pe site-ul ANAF la categoria “Obligații fiscale restante “.

  • Daca exemplificarile sunt de pe vremea lui Tuca, atunci, tizule, ne cam pierdem in problema…si in istorie…
   Totusi, ca tot ai net, incearca sa afli si diferenta intre insolventa si reorganizare…Cam are dreptate dl. Tudor : amesteci merele cu perele… apropo, tu ce “servesti” !? Ca cam pari sa le “servesti”, tii cu unghiile d-o “idee”…
   (Daca tot te “pricepi” la astea fiscale, zic sa aprofundezi pe bilant analizele respective; diferenta e ca la aia in insolventa se lichideaza patrimoniul, e cu masa credala; la reorganizare, e cu plan de redresare, cum ar veni, creditorii mai asteapta – iau, dac au ce, cand zice planul; daca nu e, nu iau !)
   (PS : Pe lista de la anaf aparuse si Badea… dupa care, i-au compensat ce avea pe CNP cu ce avea pe CF, si a ramas pe plus… da’ daca ne spui si cat au colectat aia de la anaf din Dosare de preturi de transfer anlul asta, promit sa imi fac mea culpa p-aici… ce zici, ne “informezi” !?)
   (Si alt PS : tot cu datele Finantelor – mfinante.ro -, Intact-16020713 nu mai are bilanturi din 2013 inclusiv; Realitatea-14080700 are, pe bilant publicat, doar in 2016, pierdere de 1,8 milioane euro; si, cam la fel, si in precedentii doi ani; dupa niste pierderi muult mai mari in precedentul precedentului – in 2011, pierderea era cam 80 % din cifra de afaceri; asa ceva !?; cum ar veni, la unii e cu lichidare de bunuri, la ceilalti, e cu “las’ ca merge”, nu se lichideaza nimic, se utilizeaza… astea d-acum nu sunt de la Vantu, ca nu face ala pierderi peste ani…Cine sta, bre, sa piarda milioane, si de ce ?! Da’ daca le pierd pe hartie, dar au alte avantaje, cine le creeaza avantajele, si de ce ?! Retorice, cine stie, n-o sa raspunda; iar astia care nu stiu, iau cu lingurita de pe net !)

 14. Dovada ca Antena 3 a deraiat spre dreapta,este si faptul ca ” antistangistii ” nu prea isi varsau ………pe aici !.Singura emisiune pe care o mai urmaresc este a lui Gadea ( pana nu deraiaza si el…pierdeti din auditoriu pe mana voastra) .

 15. La cate dispute am asistat in ultima perioada, este greu sa decelezi cine are dreptate. Se va vedea, cand efectiv masurile vor intra in vigoare si vor produce efecte. Daca PSD si ALDE rateaza, inseamna ca-si taie singuri craca de sub picioare. Va fi fatal pentru ei,

 16. Ba nenicule,nu tine prosteala asta cu companiile care nu si-au platit taxele si impozotele plus restul datoriilor la stat,cunosc caz din 2008-2010 in asociatoe de proprietari-locatari care nu platise de ani de zile taxe si impozite plus somaj,asiguraro de sanatate celor care lucrau 8 ore pe zi,furaciunea fiind atunci 350 mil lei si cei de la anaf sau primarie ori politie,nui-a facut nimic,mai mult,i-au restituit garantia suta la suta hoatei! Dar ce sa mao spun de sponsorizarile de la asociatiile de locatari ,vreo 2 miliarde cand a candidat un individ pentru PNL si nici curtea de apel nu a dat o sentinta pentru recuperarea banilor furati de la proprietari! Ce se da asa lacrimigen baiatu’ asta?
  In legatura cu contractele intre patroni si angajat,e liber la escrocherii! De ce se plang muncitorii romani care lucreaza in Italia? Fix pentru nerespectarea contractului semnat intre parti, semneaza pentru 4-6 ore pe zi si muncesc zilnic cel putin 8 ore dar patronii nu varsa niciun euro la contributii! Asta se intampla de ani de zile!
  Suntem latini ambele state,de ce nu ar fi coincidente la inselatorii pe fata si prin lege?!
  HALAL RESPECT PENTRU MUNCA SI VIATA CETATEANULUI MUNCITOR !

  • Prietene, ce “consumi” ? Spune-ne, sa ne ferim:)))
   Cunosc si eu caz de firma italiana pe care fiscul d-acolo a lasat-o in chiloti, ca nu platise salariatii si contributiile…Si nu e asociatia de la blocul meu, nimeni pe dreapta !
   Greu si cu exprimarea, dar si cu stiinta… Altfel, toti au internet, si il si utilizeaza !

 17. Trecerea platii contributiilor de la angajator la angajat mi se pare o manevra obscena:
  urmareste descarcarea de orice responsabilitate financiara (ce se mai vorbim de etica sau morala) a acestor “dumnezei” care dau munca, uitand ca cine munceste aduce bunastare multa angajatorului si ce mai ramane, daca ramane, necajitului de angajat.
  E un truc ordinar: oamenii primesc sume , asa zise contributii pe care in teorie ar trebui sa le verse in contul viitoarelor pensii; instinctiv putini le vor versa, angajatorii nu mai au probleme de constiinta si de niciun fel. Asadar paste, calule ca pensia e pierduta undeva in manevrele murdare ce se fac pentru a complace si multumi pe acesti semizei ce dau munca.
  Nu stiu de practici de acest fel pe aici.
  In zona euro, angajatorul plateste pentru pensii si sanatate ( se practica sistemul universal de drept la asistenta sanitara) iari unii dintre angajati beneficiaza de tratament de sfirsit de colaborare cu firma unde a lucrat: se numeste lichidare.
  Fioarte bine, banii de pensie cind angajatorul nu mai are obligatia sa-i plateasca ajung intr-un circuit pervers chiar si in bursa. E stiut ca bursa merge si mai bine cind numarul de someri e in crestere: stapanii cu buzunarele doldora de bani fac si mai mult bani. Cum se zice: money never sleeps.-

  • D-le Tudor, da’ chiar au deschis astia portile !? Spunea cineva mai sus ca pacientii de la Balaceanca cer inversarea panoului de la intrare : bolnavii sunt afara ! Incep sa-l cred…
   Ce sa mai combati la d-na de mai sus ?! Ca habar n-are ce inseamna “financiara” 1?! Ca plimba prin tastatura cuvinte pe care nu le cunoaste ?! E degeaba, e drept universal la exprimare. Dar si tacerea e dovada, macar, de bun-simt. Desi, la romani cica e dovada si de inteligenta:))

Leave a Reply