Aflata intr-un impas major din punct de vedere al existentei sale, Rusia razboinica si invadatoare e ca puricul Gyuri, calare pe elefantul chinez : simte ca tropaie. Daca n-ar fi de ras, stirea de mai jos arata cat de anacronica, depasita si incapabila sa rationeze este dictatura lui Putin.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a anunţat miercuri o ordine mondială “multipolară, justă şi democratică” în parteneriat cu China, în timpul primei sale vizite în această ţară de la invadarea Ucrainei, relatează AFP.

“Trăim o etapă foarte serioasă în istoria relaţiilor internaţionale”, a declarat şeful diplomaţiei de la Kremlin, la începutul unei întrevederi bilaterale cu omologul său chinez, Wang Yi, în provincia Anhui din estul Chinei.

“Sunt convins că la finalul acestei etape situaţia internaţională va fi net mai clară şi că noi, împreună cu dvs. şi cu partenerii noştri, ne vom îndrepta spre o ordine mondială multipolară, justă, democratică”, i-a spus el ministrului chinez.

La rândul său, Wang Yi a declarat că relaţiile dintre China şi Rusia “au trecut testul turbulenţelor internaţionale” şi continuă să se dezvolte ferm, a relatat Phoenix TV, citată de Reuters.

Într-un comunicat de presă transmis de Ministerul de Externe rus şi citat de agenţia Interfax se menţionează că, la întâlnirea celor doi oficiali, Rusia şi China au convenit să îşi consolideze cooperarea, în contextul a ceea ce Moscova numeşte “condiţii internaţionale dificile”.

Conform Interfax, cooperarea presupune întărirea coordonării politicii externe şi adoptarea unei singure voci în privinţa afacerilor globale.

Totodată, miniştrii de externe chinez şi rus au condamnat ceea ce ei au numit sancţiunile occidentale ilegale şi contraproductive impuse Moscovei pentru acţiunile sale din Ucraina, potrivit unei declaraţii a MAE rus.

Beijingul, care împărtăşeşte cu Moscova o ostilitate afişată faţă de SUA, refuză de la 24 februarie să condamne invazia rusă din Ucraina, preferând să denunţe în schimb sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, notează Reuters.

La începutul lunii martie, Wang Yi a salutat chiar prietenia cu Moscova, despre care a spus că este extrem de puternică, şi a apărat îngrijorările “rezonabile” ale Rusiei în privinţa securităţii sale.

Cu câteva zile înainte de războiul din Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin a fost primit călduros de omologul său chinez Xi Jinping la Beijing. Cele două ţări au celebrat atunci o prietenie “fără limite” şi au denunţat “extinderea” NATO.

Serghei Lavrov este în China pentru o reuniune de două zile consacrată nu Ucrainei, ci Afganistanului, şi la care care ar urma să participe şi un diplomat american.

Reuniunea, organizată la Tunxi, în provincia estică Anhui, adună şapte ţări vecine cu Afganistanul: în afară de Rusia şi China, ea mai regrupează Pakistanul, Iranul, Tadjikistanul, Turkmenistanul şi Uzbekistanul.

Ministrul de Externe al talibanilor aflaţi la putere la Kabul, Amir Khan Muttaqi, este de asemenea aşteptat, conform agenţiei oficiale chineze de presă Xinhua.

În paralel ar urma să aibă loc o reuniune a unui “mecanism de consultare” asupra Afganistanului, cu participarea unor diplomaţi din China, Rusia, Pakistan, dar şi din SUA, a anunţat Beijingul.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, reprezentantul special al Washingtonului pentru Afganistan, Tom West, urmează să asiste la reuniune.

Aceste întâlniri au loc la o săptămână după o vizită la Kabul a ministrului chinez de externe, pentru prima dată de la venirea la putere a fundamentaliştilor islamişti în august anul trecut.

China are o mică frontieră de 76 de kilometri la foarte mare altitudine cu Afganistanul.

China se teme de mult timp ca vecinul său să nu devină o bază pentru separatiştii şi islamiştii de etnie uigură, majoritară în marea sa regiune Xinjiang din nord-vest.

Cancelarul german Olaf Scholz a acuzat Rusia că a atacat Ucraina “dintr-o viziune foarte imperialistă” asupra lumii şi a insistat că trebuie subliniat foarte clar că scopul Rusiei a fost de a captura teritorii prin intermediul războiului, transmite miercuri dpa.

“Nu putem şi nu vom accepta acest lucru”, a declarat Scholz participanţilor la o reuniune găzduită la Dusseldorf de grupul parlamentar al landului Renania de Nord-Westfalia.

“Aceasta este într-adevăr o situaţie serioasă şi foarte, foarte, foarte ameninţătoare”, a spus Scholz, adăugând că lumea liberă, care a făcut front comun, are dreptate să impună rapid sancţiuni eficiente împotriva Rusiei.

Scholz a apreciat că preşedintele rus Vladimir Putin nu a anticipat că ucrainenii vor să aibă propria lor naţiune şi că şeful de la Kremlin şi armata sa se vor confrunta cu rezistenţa ucraineană. “Inclusiv ucrainenii rusofoni se opun acestei invazii”, a subliniat Scholz.

Cancelarul german a amintit că a vorbit de multe ori cu Putin şi că ştie că acesta este un politician care se concentrează pe geopolitică. Scholz a calificat drept greşită această abordare, avertizând că accentul pe frontierele istorice ar duce la război în Europa.

Succesele de securitate din ultimele decenii includ integritatea şi inviolabilitatea frontierelor europene, a remarcat Scholz, adăugând că acestea au fost confirmate inclusiv prin decizii comune cu Rusia. Cancelarul german a făcut apel la o refacere a consensului conform căruia graniţele nu mai trebuie mutate.

Leave a Reply