Ucraina discută cu România despre posibilitatea de a-şi expedia exporturile agricole din portul român Constanţa, cel mai mare port de la Marea Neagră, în contextul în care Rusia blochează porturile ucrainene, relatează AFP. Daca se va intampla, Portul Constanta va incasa milioane de euro in plus drept taxe in urma acestei decizii.

Acest anunţ a fost făcut miercuri de către ministrul ucrainean al Agriculturii Mîkola Solskii.

Ucraina, care este unul dintre liderii mondiali ai exportului de cereale şi de uleiuri vegetale, are sufciente stocuri pentru a răspunde propriilor nevoi alimentare – pe o peroadă de doi an.

Însă Ucraina înregistrează pierderi în valoare de 1,5 miliarde de dolari pe lună din exporturile agricole, din cauza invazei Rusiei, precizează ministrul.

 

”Căutăm rute logistice alternative pentru a ne trimite bunurile prin porturi europene la mare, inclusiv prin portul român Constanţa”, a anunţat el.

Solskii precizează că a discutat cu adjunctul ministrului român al Transporturilor Ionel Scriosteanu despre opţiuni în vederea unei asigurări neîntrerupte cu produse agricole ucrainene către pieţe dependente de importuri, inclusiv pe calea ferată.

Războiul rus din Ucraina, care a intrat în a doua lună, a condus la o scumpire puternică a preţului grâului.

Ucraina este al cincilea cel maimare producător de grâu din lume, potrivit Organizaţiei ONU a Alimentaţiei şi Agrculturii (FAO), scrie news.ro

Leave a Reply