Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat vineri Rusia pentru sistemul său de interceptare generalizată a comunicațiilor de telefonie mobilă, un sistem care, în opinia instanței internaționale, riscă ‘să distrugă democrația’.

În absența unor ‘garanții adecvate și efective împotriva abuzurilor’, un ‘sistem de supraveghere secretă destinat să protejeze securitatea națională riscă să submineze, chiar să distrugă, democrația’, au apreciat judecătorii europeni, care au condamnat Moscova în unanimitate, după cum relatează AFP.

Curtea a fost sesizată de șeful unei edituri, care a încercat să conteste acest sistem de ascultări în fața tribunalelor din Rusia, dar fără rezultat. El a susținut că serviciile de securitate ruse au posibilitatea de a plasa sub ascultare toate liniile de telefonie mobilă, fără a avea nevoie de o autorizație judiciară prealabilă.

Reclamantul nu a putut proba faptul că el însuși a fost pus sub ascultare, dar Curtea a apreciat că era ‘în drept să se pretindă victimă’ atâta timp cât măsurile secrete de supraveghere îi ‘afectează pe toți utilizatorii’ serviciilor de telefonie mobilă.

În consecință, Curtea de la Strasbourg a constatat erori în sistemul juridic rus în această privință și a condamnat Rusia pentru încălcarea dreptului la viață privată și la corespondență.

Hotărârea de vineri a CEDO intervine în contextul în care deputații ruși au votat în aceeași zi, în lectură definitivă, un proiect de lege ce prevede că Rusia are dreptul să nu aplice deciziile instanței de la Strasbourg, dacă ele contravin Constituției țării. Legea plasează autoritatea Curții Constituționale ruse deasupra celei a CEDO, organismul judiciar al Consiliului Europei, organizație din care Rusia face parte din anul 1996, precizeaza Agerpres.

 

8 COMMENTS

 1. Sigur e vorba de Rusia și nu de USA?
  Parcă Snowden era american și s-a refugiat în Rusia și nu viceversa…
  Parcă americanii au ascultat-o pe Merkel, pe Sarcozy, pe doamna din Brazilia și pe toată planețica.
  Io zic să-l punem și pe O-banana în caricatură.
  .
  De MARE rahat ipocrizia și autismul politic din Vest.

   • Deci in 2001 neoconii de la Washigton au stabilit ca vor ataca 7 state in 5 ani: Afganistan, Iraq, Somalia, Libia, Siria, Yemen si Iranul iar ciripitorii CIA din mass-media romaneasca ca si cei din cea de internationala da-i si lupta pentru prostirea maselor in ale coagula sa-i proslaveasca pe marii luptatori pentru pace cu bombele in gheare si floare alba in cioc pe post de vopsit gardul. Curata deotologie profesionala la macanitorii CIA de ocazie sau platiti pentru a ne infricosa cu cat de rau e ursul. Pana acum au fost rezolvate: Afganistanul, Iraqul, Libia dar s-au impotmolit in Siria in schimb au reusit sa destabilizeze Ucraina prin revolutia de Maidan in care americanii au chieltuit 5 miliarde de dolari pentru a-l da jos pe presedintele legal ales al acestei tari sub sloganul Fuck the UE al secretarului de stat Nuland. https://www.youtube.com/watch?v=CL_GShyGv3o

 2. Nici astia nu-s mai breji decat ceilalti. Asistam la un Big Brother globalizat.
  La noi ascultatu’ e legiferat si nimeni nu sare de c.. in sus.
  CEDO si celelalte institutii chemate sa apere democratia si drepturile omului s-o lase mai moale, unii-s “buni” si altii-s “rai” ?

Leave a Reply