Ministerul Apărării Naţionale primeşte în 2016 cei mai mulţi bani în plus faţă de execuţia preliminată din 2015, respectiv 3,36 miliarde lei, ajungând la 10,35 miliarde lei (+48%), urmat de Ministerul Afacerilor Interne, cu o suplimentare de 1,86 miliarde lei, la 10,92 miliarde lei (+20,6%). Pe primele locuri în topul tăierilor se află Ministerul Muncii şi cel condus de Vasile Dâncu, anunta Mediafax.

Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni generale va avea alocate 1,66 miliarde lei în plus (+1,6%), ajungând la circa 21,52 miliarde lei, cu o pondere în PIB de 2,88%, în urcare de la 2,82% din PIB la execuţia preliminată din 2015.

Guvernul dă Ministerului Sănătăţii 666,8 milioane lei în plus faţă de execuţia preliminată 2015 (+11,6%), astfel că bugetul ministerului ajunge la 6,39 miliarde lei.

Şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice are fondurile suplimentate cu 662 milioane lei (+10,4%), la 6,61 miliarde lei.

Cea mai mare creştere, de 130%, revine Ministerului pentru Societatea Informaţională, care are alocate cu 240 de milioane de lei mai mult şi ajunge la un buget de 425,54 milioane lei.

Ministerul Culturii va primi cu 171,3 milioane lei mai mult (+29%) şi va avea de la bugetul de stat circa 757,3 milioane lei.

Executivul a alocat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o sumă suplimentară de 143,4 milioane de lei (+2,8%), fondurile ajungând la 5,35 miliarde lei, însă ponderea în PIB scade de la 0,74% la 0,72%.

Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului este ultimul cu fonduri suplimentare, de 12,12 milioane lei (+2,3%), şi va primi anul viitor 539,34 milioane lei. Ponderea alocării în PIB stagnează la 0,07%.

Pe de altă parte, cea mai mare tăiere va fi aplicată la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, de 3,8 miliarde lei (-10,3%), astfel că ministerul va avea alocate circa 33,17 miliarde lei, reprezentând 4,44% din PIB, în coborâre de la 5,25%.

Acesta este urmat în topul tăierilor faţă de execuţia preliminată 2015 de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cu minus 1,42 miliarde lei (-20,7%), astfel că ajunge la un buget de aproape 5,44 miliarde lei, iar ponderea se reduce de la 0,97% la 0,73% din PIB.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va primi cu 1,33 miliarde lei mai puţin (-65,4%), respectiv 704,2 milioane lei, de la 2,04 miliarde lei, ponderea în PIB ajungând la 0,09%, de la 0,29%.

Suma alocată Ministerului Fondurilor Europene se reduce cu 1,22 miliarde lei (-27,8%), la circa 3,18 miliarde lei, reprezentând 0,43% din PIB, în scădere de la 0,63%.

Guvernul a repartizat Ministerului Transporturilor cu 971,5 milioane lei mai puţin (-7,6%), respectiv 11,86 miliarde lei, astfel că ponderea se ajustează de la 1,82% la 1,59% din PIB.

Bugetul Finanţelor a fost redus cu 352,4 milioane lei (-8,6%), la aproape 3,75 miliarde lei, cu o pondere de 0,5% din PIB, de la 0,58%.

Bugetul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri a scăzut cu 352,3 milioane lei (-63,3%), la 204,44 milioane lei, iar ponderea în PIB s-a ajustat de la 0,08% la 0,03%.

Ministerul Justiţiei primeşte de la buget 3,11 miliarde lei, în scădere cu 257 milioane lei (-7,6%), fondurile reprezentând 0,42% din PIB, faţă de 0,48%.

La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe va avea mai puţini bani alocaţi, cu 121,25 milioane lei (-14,3%), cu fonduri de la buget de 725,1 milioane lei şi o pondere de 0,1% în PIB, de la 0,12%.

Cu cele mai mici ajustări la buget se regăseşte Ministerul Public, cu minus 108,5 milioane lei (-10,4%), primind alocări de 934,04 milioane lei. Acestea reprezintă 0,13% din PIB, în scădere de la 0,15%.

Ministerul pentru Consultarea Publică şi Dialog Civic va primi 9 milioane lei, potrivit proiectului de buget.

20 COMMENTS

 1. Ce capcană întinde guvernului acest”prea-afacerist”! Acum vrea **Patriarhul Daniel spune că Biserica n-ar mai avea nevoie de banii de la stat dacă va primi înapoi banii şi proprietăţile luate cu titlu de donaţie. **! Dar cu ce îşi vor întreţine ”donaţiile” de care spune?
  Cum să fii atît de ”ipocrit” să spui de donaţii aparţinătoare din antichitate, cînd tu ai deja 20-30% din terenurile ţării în proprietatea ta şi încasezi şi de pe viu şi de pe mort cînd îl slăveşti pe Dumnezeu şi în vechiul sau noul testament real, tot ce se naşte şi ce moare e pomană prin divinitate? Cum credeţi voi că s-a menţinut biserica ”stat în stat” ani destui, antic, peste 100 de ani? Acum vor aceleaşi drepturi uşor uşor şi pas cu pas?
  Nu am nimic împotriva bisericii ca instituţie, popa face-pe popor îl trage!

 2. O distribuire catastrofala a banilor lasati de guvernarea Ponta. Este o mizerie!!! O rusine!!!
  Cind natia asta asteapta de atita amar de vreme sa vada si ea cum arata o autostrada? Bine, poate inramatii astia tehnocraci au impresia ca o autostrada e un moft, e un loc de promenada, iar nu ceva care ADUCE BANI!
  Sa tai de la protectia sociala si de la persoanele in virsta, intr-o tara atit de saraca? E criminal!
  Si toate aceste nerusinari sinistre pentru a creste enorm bugetul Apararii? Dar ce? Ne pregatim de razboi?
  Pina acum ni s-a impuiat capul despre ce bine e ca sintem in NATO, ca parteneriat strategic, ca sintem aparati, ca scuturi, ca alea-alea!
  Acum nu mai sintem aparati? Acum trebuie sa ne aparam singuri?
  Sau, cumva, niste unii au ceva fiare vechi prin curte si nu stiu ce sa faca cu ele, ca-i incurca?
  Lasa ca le cumpara prostii de romani, numai ca trebuie sa prevada bani in buget!
  Nicio prognoza cit de cit serioasa nu prevede iminenta aparitiei unei amenintari militare directe la adresa Romaniei. Si atunci?
  Sau, mai stii? Vorba comunistilor: ne inarmam pentru pace!
  De-asta trebuia schimbat, cu orice pret, Ponta?

  • Intreaba-l pe Ponta de autostrazi. La ce dracu voiai sa dea mai multi bani pentru autostrazi cand in 3 ani de guvernare Ponta nu s-a semnat absolut niciun contract pentru o noua autostrada? Sa aloci bani acolo doar ca sa ai de unde lua la rectificari cum a facut Ponta? El in fiecare an aloca sume uriase pentru sutele de km promise prostimii iar pana la sfarsitul anului lua jumatate din ei la rectificarile bugetare fara sa semneze un nou contract nici macar pentru un km de autostrada. Ce s-a alocat acum este pentru continuarea lucrarilor deja contractate pana sa vina Ponta la guvernare iar un nou contract indiferent daca se va semna in 2016 nu au cum sa inceapa lucrarile imediat. Master planurile si studiile de fezabilitate in care a excelat Ponta nu ai de ce sa le finantezi caci alea sunt doar pe plansele lui Ponta. Ca sa le faci adica sa aloci bani ai nevoie si de licitatii pentru desenele frumos colorate ale lui Ponta iar el nu a facut absolut niciuna in 3 ani de zile. Incearca sa si gandesti inainte sa apesi pe taste. Daca ai cu ce.

   • M-am documentat si chiar se pupa: 40 rachete sm-3 a cate11,4mil$=456 mil.$,un batalion de arme combinat(in us army au fost desfiintate unitatile de tancuri si infanterie mec) cu doua companii de m-2 bradley(28 de bucati a 3,5 mil.$=98 mil.$) si doua companii de m1abrams(tot 28 a 8,5 mil.$=238 mil.$) total 792 mil.$.deci se pare ca ne platim singuri”ajutorul american” .ca de obicei unchiul sam nu da nimic moca.nici nu ma asteptam:dam sute de milioane pe avioane la mana a-3-a si ei tin sute de f-16 in conservare in desertul arizona la 309th amarg.

    • sper ca ii raspundeai lui mihail.eu nu cred ca te-am jignit cu ceva.si la cat de idioti sunt politicienii nostri scenariul este posibil.

     • Evident ii raspundeam lui Mihail; cele spuse de tine sint foarte pertinente si, din pacate, par sa confirme ceea ce presupuneam:
      – Ba baieti, scapati-ne de niste hirburi!
      – Da, stapine, dar n-avem bani la buget pentru asa cheltuiala…
      – Nicio problema, mariti alocatia bugetara!
      – Yes, sir!

  • Si nu trebuie sa ne apere doar altii cap patrat. Trebuie sa ne mai aparam si noi impreuna cu altii si daca nu ai priceput ce e cu acel NATO nu am intrat acolo doar sa ne apere altii. Trebuie sa ii sustinem si noi cand ei se duc sa apere pe altii. Si pentru asta am promis celor din NATO ca vom aloca armatei 2% din buget pana in 2018. Pentru asta s-a crescut cap patrat ca avem scris in tratatul de aderare si asumat de cei ce au semnat acel tratat. Ce sa facem acum? Sa le spunem alora pe stilul romanesc ca nu recunoastem ce au semnat cei de atunci? Sa ne apere doar ei ca aia i-au pacalit cand au semnat 2% din buget pentru armata? Vai de capul vostru de datatori cu parerea.

  • Tu chiar ai crezut vreun moment ca am fost primiti in nato ca sa fim aparati de rusia? Ne-au primit ca aveau nevoie de o baza terestra care sa intercepteze icbm-urile rusesti care aveau ca destinatie finala america.planul initial era sa controleze lansarile din sudul rusiei tot cu cruisere aegis din marea neagra.dar exista un tratat al marii negre de prin 1936,parca,care stipuleaza ca un stat non riveran marii nagre(adica sua) poate stationa in apele marii negre un vas de max.10000 t pe o perioada de max.21 de zile.din cauza asta plimba ei prin zona tot timpul cate un distrugator sau un cruiser sau alte alea.iar in legatura cu alocarea suplimentara am o banuiala: prea se pupa cu inaugurarea bazei deveselu si anuntul dislocarii de tehnica grea in romania.cred ca si pe asta si rachetele sm-3tot noi le platim.e vorba de vreo 800 mil $ adica 40de sm3(483 mil$) si 70 tancuri abrams(vreo350 mil$).

 3. nu inteleg de ce e neglijat tot timpul ministerul mediului.
  macar exista un plan de reimpadurile, vrea cineva sa opreasca defrisarile ilegale ?

  • Ce treaba are bugetul mediului cu reimpaduririle? Citeste legea sa vezi ca alea le fac cei ce taie copacii nu statul. Au obligatia de a replanta dupa ce taie nu sa vina statul sa replanteze ce taie ei. Iar defrisarile ilegale din cate stiu eu au fost stopate de superbul nou cod fiscal dat de Ponta. Nu trebuie sa aloci bani in buget pentru ceva ce este ilegal.

 4. cu cat ii ascult pe politicienii , mai ales pe abjectii de psd-isti ( aproape toti care apar la tv din psd ar trebui sa li se interzica dreptul de a face politica ), cu atat imi doresc sa reziste guvernul asta si dupa 1 an si sa poata sa-i convinga pe retarzii de parlamentari de masurile care vor sa le faca.

  • Ai dreptate dar din pacate retarzii parlamentari au terminat si guvernul si pe Iohannis. Aceasta lege a darii in plata pentru creditele ipotecare votata pe sest si cu unanimitate, coincidenta dracu dupa ce nu s-a mai acceptat guvern politic si au inceput si procurorii curatenia in partide, inseamna sfarsitul atat pentru Iohannis cat si pentru acest guvern. Indiferent daca o va promulga sau nu Iohannis tot pe faras va fi. Daca o promulga in forma actuala toate bancile din Romania vor avea mari probleme pana la alegerile viitoare. in afara de banci vor avea mari probleme si investitorii, domeniul constructiei de locuinte dar si economia private. Daca o respinge, ceea ce este absolut normal, sa te tii critici si manifestatii de strada. Aici a fost lucrat de absolut toate partidele. Asa ca nu sunt chiar asa retarzi. Smenari da dar nu retarzi. L-as intreba totusi pe domnul Zamfir, iniriatorul acestei legi de care este atat de mandru, daca nu cumva insista cu aceasta lege si pentru cel pe care il injura toata ziua adica pentru Basescu. caci legea asta va fi mana cereasca pentru betivan si fiica lui. Dupa ce au luat si baniid e la banca si subventiile pentru mosie acum pot sa nu mai plateasca nicio rata linistiti si sa dea terenul bancii. Ca tot ipotecar a fost si imprumutul lor. Basescu va face asta cu zambetul pe buze dar un amarat cu doi copii care nu mai are posibilitati sa plateasca nu se va duce niciodata sa dea cheia de buna voie si sa ramana fara locuinta. Va face tot posibilul sa gasesca alte solutiis a isi pastreze locuinta.

 5. Unde şi în ce categorie trebuiesc băgaţi aceşti ”purtători de laudaţio” pentru a fi şi din ce sînt plătiţi???
  Urît caracter cu manipulare jenantă cu urmări grave(cred eu). Văd că pepiniera (digi-rcs-rds-pnl) tehnocrată are multe şanse de a ateriza în funcţii, deşi din cîte se observă, exprimarea live şi propagarea urii şi a neîncrederii autodistrugătoare lasă urme grave peste tot. Se bănuia că nu se va afla cine sau cîţi sînt în spatele denigrării acestei ţări cît şi sportul de aruncare cu dejecţii asupra unor oameni permanent, ce să vezi: au rămas imprimate online tocmai din mai 2003 cînd se ajunsese la o neînţelegere (realitatea aspiraţională la blocul UE şi negarea realităţii: semnarea Articol 98 Acord cu Statele Unite-august 2003) cînd ai noştrii tari în gură alături de albanezi urlau în gura mare pro invazie în Irak!
  Fapte uluitoare:
  -se omoară păsări în România pe motiv de gripă deşi nu este cazul-an 2005(mor oamenii la fel şi păsările)
  -tot în 2005 a fost arestat Philip Bloom pentru fraudă în Irak-acesta a trăit mulţi ani în România(ce făceau SRI-ştii?)
  -în 2006 toţi perindaţii ‘urlau’ în genunchi privind imigrarea forţei de muncă spre Irlanda şi Marea Britanie în ce scop şi cu ce plan tacit?
  -nicio critică la adresa lui Băsescu dimpotrivă doar laude şi motive împotriva suspendării deşi poporul(nu turiştii votanţi) nu au fost deacord cu faptele lui ca preşedinte.
  -pînă la demisia lui Ponta deşi e bebeluş în răutăţi, nu am găsit atîtea articole mizerabile aruncate asupra unui singur om doar pentru a-l distruge şi a-i distruge demnitatea atît cît mai avea! Despre Iohanis nu am găsit niciun articol ”case retrocedate prin acte cu conţinut fals”! În schimb am găsit lauaţio din plin la adresa actualului numit premier: fotografia iniţială pe site înainte de a deschide articolul nu coincide cu cel numit! ESTE ARTICOLUL NR.4 DIN PAGINA ASTA ACTUALĂ 10 NOIEMBRIE 2015! cînd intri pe pagină e poza reală.(scris de agenţia…care? formată de pepiniera digi?)
  http://www.aljazeera.com/Search/?q=romania
  Şi cică avem corespondenţi de presă independenţi! independenţi de ce? de materiale laudaţio la adresa nemerniciei spălînd imaginea unor ”infractori reali” prin aruncarea cu mizerii asupra celor curaţi sau cît de cît curaţi?
  – De fapt:CONTEAZĂ SPONSORIZAREA, SPONSORII ŞI ”INTERSUL BUZUNARULUI ALĂTURI DE FUNCŢII”!
  – UNDE-I ONOAREA ŞI DEMNITATEA RESPECTABILĂ?
  :)))))))))) ÎN BUZUNAR CONTRA LAUDAŢIO!

 6. In invatamant e dezastru, nu ajung suplimentarile. Calculatoarele n au mai fost schimbate din 2009.

Leave a Reply