Guvernul rus a aprobat luni o listă cu ţări şi teritorii neprietenoase care au întreprins acţiuni considerate ostile la adresa Rusiei, companiilor şi cetăţenilor ei, a comunicat luni serviciul de presă al cabinetului de miniştri de la Moscova, precizând că a fost semnat un ordin executiv în acest sens, potrivit TASS şi RIA Novosti.

Pe această listă figurează SUA, Canada, ţările membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie (inclusiv teritoriile britanice Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice, Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveţia, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum şi Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore şi Taiwan (considerat teritoriu chinez, dar care din 1949 are administraţie proprie).

China se straduieste de ani de zile sa atace dur si sa contracareze pe plan international recunoasterea Taiwanului.

Gestul Moscovei poate fi incadrat in 2 variante :

prostie si incompetenta diplomatica

gest premeditat, pentru a sanctiona China in competitia dura de putere dintre cele 2 tari

Lupta ucrainenilor împotriva invadatorilor ruşi inspiră poporul taiwanez, a declarat luni ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, anunţând un ajutor de milioane de dolari pentru refugiaţii ucraineni, potrivit Reuters.

“În ciuda unei mari adversităţi, guvernul şi poporul din Ucraina se luptă cu un curaj şi o hotărâre uriaşe”, a spus şeful diplomaţiei taiwaneze într-o conferinţă de presă.

“O spun din totul sufletul: Sunteţi o inspiraţie pentru poporul taiwanez în faţa ameninţărilor şi coerciţiei unei puteri autoritare”, a adăugat el.

Taiwanul, democratic şi autoguvernat, este revendicat de China, care s-a angajat să aducă insula înapoi sub controlul său, inclusiv prin forţă dacă este nevoie.

În timp ce unele voci au făcut paralele între situaţia Ucrainei, care încearcă să respingă trupele ruseşti invadatoare, şi Taiwan, care se confruntă cu ameninţarea unei invazii din partea forţelor chineze, China respinge o astfel de comparaţie, spunând că Taiwanul a fost mereu parte a teritoriului său şi este vorba de o chestiune pe deplin internă.

“Am văzut că unii oameni evidenţiază principiul suveranităţii în privinţa chestiunii Ucrainei, dar continuă să submineze suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei în privinţa chestiunii taiwaneze. Este vorba pur şi simplu de un standard dublu”, a spus ministrul chinez de externe Wang Yi, făcând aparent referire la SUA.

Taiwanul a spus la rândul său că situaţia insulei este fundamental diferită, invocând bariera naturală reprezentată de Strâmtoarea Taiwanului, care o separă de China, şi rolul cheie al Taiwanului în lanţul global de aprovizionare cu semiconductori.

Taiwanul şi-a ridicat nivelul de alertă de la izbucnirea războiului în Ucraina, însă nu a raportat mişcări militare neobişnuite din partea Chinei, scrie Agerpres.

Leave a Reply