Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a invitat joi ţările occidentale să nu-i mai demonizeze pe cei care nu sunt pe placul lor, referindu-se la condamnarea internaţională a Belarusului după deturnarea unui avion de linie al Ryanair cu scopul arestării unui jurnalist de opoziţie, relatează EFE şi Interfax preluate de Agerpres.

“Insistăm ca demonizarea celor care nu sunt pe placul Occidentului să înceteze”, a spus Lavrov într-o conferinţă de presă comună cu omologul său gabonez, Alain-Claude Bilié-By-Nzé, la Moscova.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat duminica trecută, sub pretextul existenţei unei bombe la bord, deturnarea şi aterizarea forţată a unui avion de pasageri cu scopul de a aresta un jurnalist de opoziţie care călătorea cu acest avion, ceea ce i-a atras un val de critici din partea comunităţii internaţionale.

Jurnalistul reţinut, Roman Protasevici, a fost directorul canalelor Telegram, Nexta şi Nexta Live, cu sediul în Polonia, cu peste 1,2 milioane de urmăritori.

Canalul Nexta a avut un rol crucial în ghidarea cetăţenilor belaruşi în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale declanşate în Belarus după alegerile prezidenţiale din august trecut, considerate fraudate, şi în denunţarea represiunii forţelor de securitate şi a poliţiei.

Liderii statelor UE au aprobat luni noi sancţiuni împotriva regimului de la Minsk, închizând spaţiul aerian comunitar pentru companiile din Belarus şi au cerut companiilor aeriene europene să evite să zboare peste această ţară.

Leave a Reply