Kremlinul a respins o afirmaţie a Kievului potrivit căruia un înalt responsabil rus a avansat ideea unui potenţial acord de pace asupra Ucrainei cu responsabili europeni, relatează Reuters.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, a afirmat joi într-o declaraţie făcută televiziunilor publice din ţara sa, că Dmitri Kozak, şef adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, a avut întâlniri cu oficiali europeni în încercarea de a forţa Kievul să semneze ceea ce el a caracterizat drept un acord de pace nefavorabil Ucrainei.

Întrebat despre această afirmaţie a lui Danilov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, s-a limitat să răspundă, spunând că este un ‘alt fake’.

Danilov declarase că Federaţia Rusă încearcă să impună divizarea Ucrainei conform scenariului ‘coreean’ al unei reglementări paşnice.

‘Ni se propune practic varianta coreeană, o aşa-numită “paralelă 38”. Ruşii vor inventa orice. Ştiu sigur că una dintre opţiunile pe care ni le vor oferi este un fel de paralelă 38’, a afirmat responsabilul ucrainean, citat de Kanal 24. Ucraina nu va fi de acord cu un asemenea scenariu, a afirmat el.

Peninsula Coreea a fost divizată de-a lungul celei de-a 38-a paralele între Nord şi Sud, după Războiul din Coreea (1950-1953), căruia i s-a pus capăt printr-un acord de încetare a focului, dar care formal nu s-a încheiat.

În acelaşi timp, Peskov a declarat că noile livrări de blindate de infanterie şi alte arme către Kiev, anunţate săptămâna trecută de mai multe ţări occidentale, nu vor face decât să ‘prelungească suferinţele’ ucrainenilor şi ‘nu vor schimba’ echilibrul de forţe, potrivit AFP.

‘Europa, NATO şi SUA au injectat deja zeci de miliarde de dolari în Ucraina şi în livrările de arme’, a spus Dmitri Peskov în cursul conferinţei de presă cotidiene de presă.

‘În esenţă, aceste livrări nu pot şi nu vor schimba nimic. Aceste livrări nu pot decât să prelungească suferinţele poporului ucrainean’, a adăugat el.

Ucraina, care a repurtat mai multe succese pe câmpul de luptă de când forţele ruse au invadat ţara în februarie trecut, a cerut aliaţilor săi occidentali să-i trimită arme mai grele şi sisteme de apărare antiaeriană, în timp ce încearcă să încline în favoarea sa balanţa conflictului care durează de peste 10 luni.

Săptămâna trecută, SUA au anunţat un nou ajutor militar major pentru Ucraina, evaluat la peste 3 miliarde dolari, împreună cu 50 de blindate de infanterie de tipul Bradley şi zeci de alte vehicule blindate.

Berlinul, la rândul său, a declarat că intenţionează să trimită armatei ucrainene 40 de blindate ‘Marder’, blindate uşoare destinate transportului de trupe, în primul trimestru al anului 2023, precum şi o baterie de apărare antiaeriană Patriot.

Franţa, de asemenea, a indicat că va trimite un număr neprecizat de tancuri uşoare de luptă AMX-10 RC.

De la începutul ofensivei ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022, ţările occidentale sprijină Kievul oferindu-i asistenţă financiară şi militară, în special prin livrarea de tunuri.

Autorităţile ucrainene cer în special tancuri grele capabile să fie folosite în fazele de asalt, dar aliaţii lor au refuzat până acum, de teama că ar putea provoca o escaladare a tensiunilor cu Moscova, scrie Agerpres.

Leave a Reply