Potrivit unor surse militare, in ultimele 100 de zile, Rusia si Belarus au mobilizat un amplu dispozitiv cu trupe si tehnica la granita cu Ucraina.

Moscova a trimis zeci de garnituri de tren cu tancuri, blindate si artilerie, sub falsul pretext al unor “exercitii militare comune cu Belarus”.

O tara aflata in razboi nu are nici resurse nici timp sa faca exercitii. Este vorba despre o mobilizare de razboi, care anunta ofensiva Moscovei asupra Kievului.

Potrivit specialistilor militari, dispozitivul militar de invazie seamana cu cel pregatit de Putin inainte de 24 februarie 2022, data declansarii razboiului.

Vazand aceste evidente si monitorizand satelitar toate miscarile de la frontiera Ucraina/Belarus, liderii occidentali au fost informati de serviciile militare de intelligence privind o anticipare a unui val 2 al invaziei rusesti. Acesta ar putea avea loc in urmatoarele 100 de zile.

In aceste conditii, SUA au decis suplimentarea ajutorului militar dat Ucrainei cu o suma impresionanta : 3 miliarde de dolari.

Oficialii Departamentului Apararii al SUA au dezvăluit zilele trecute pachetul de capacități militare de peste 3 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să alunge invadatorii ruși de pe pământul lor.

„Războiul din Ucraina se află într-un punct critic în acest moment și trebuie să facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe ucraineni să continue să reziste agresiunii ruse”, a declarat Laura Cooper, Secretar adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina și Eurasia.

Pentru prima oara de cand SUA sprijina Ucraina impotriva invaziei rusesti, pachetul de sprijin contine vehicule blindate.

50 de vehicule de luptă M2-A2 Bradley, suficiente pentru a echipa un batalion de infanterie mecanizat ucrainean – vor veni cu 500 de rachete antitanc și 250.000 de cartușe de muniție de 25 mm.

Lista completa a ajutorului american de 3 miliarde de dolari aici :

https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3261263/more-than-3-billion-in-additional-security-assistance-for-ukraine/

Din momentul invaziei rusesti in Ucraina si anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea, SUA au acordat ajutoare militare si de securitate Ucrainei in valoare de peste 24 miliarde de dolari.

Bradley M2A3 Fighting Vehicles at Ali Al Salem AB, Jan. 27, 2022. The vehicle is a light armored, fully tracked transport vehicle, providing cross-country mobility with mounted firepower and protection from artillery and small-arms fire. (U.S. Air National Guard photo by Staff Sgt. Chloe Ochs)

Un alt element crucial pentru apararea Ucrainei este sistemul de rachete sol-aer Patriot, care va fi primit si operationalizat in scurt timp. Surse militare spun ca acest sistem foarte precis si scump va fi folosit ca mijloc de aparare de ultima instanta in cazul in care capitala Kiev va fi in pericol si institutiile democratice ucrainiene ar fi in pericol iminent.

Dupa mai multe ezitari, si Germania a decis trimiterea unor blindate in Ucraina.

Germania a anunţat că va livra Ucrainei transportoare 40 de blindate tip Marder. Aceste transportoare duc trupele de infanterie motorizată pe câmpul de luptă, le asigură sprijin de foc şi militarii pot trage din interior în afară. De aceea este un sistem de armă foarte complex. În Marder au loc şase până la şapte infanterişti motorizaţi. Este dotat cu un tun automat, calibrul 20 de milimetri şi, opţional, cu rachete ghidate tip Milan, care pot lovi ţinte la sol şi în aer. Este dotat cu un sistem de purificare a aerului din cabină, fiind astfel protejat de arme ABC (atomice, biologice şi chimice) şi poate traversa râuri cu o adâncime de până la 2 metri, potrivit Deutsche Welle.

Transportor blindat al Bundeswehr într-un poligon de antrenament

Si Franta va trimite blindate Ucrainei.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că AMX-10 RC este “un tanc de luptă uşor”. Dar AMX-10 RC nu este un tanc de luptă propriu-zis. RC este prescurtarea de la roues-canon, adică tun pe roţi. Aşadar este vorba de un tanc de cercetare cu roţi, nu cu şenile, dar dotat cu un tun de calibru destul de mare – 105 mm. Vehiculul blindat se fabrică începând din anul 1976, scrie dw.de

Franţa, tanc AMX-10 RC

Toate aceste elemente solide ce vor ajunge in Ucraina in scurt timp din partea unor importante state membre NATO dezvaluie faptul ca Occidentul stie si vede planurile Rusiei pentru al 2 lea val al invaziei.

Cu peste 160.000 morti in 11 luni, razboiul declansat de Rusia in Ucraina este cel mai grav conflict militar pe teritoriul Europei dupa al 2 lea Razboi Mondial.

Ajutorul occidental a fost crucial pana in prezent pentru ca ucrainenii sa reziste in fata invaziei Rusiei si sa elibereze 40% din teritoriile ocupate si furate de Armata Rusa.

Daca Ucraina nu este ajutata in continuare sa-si elibereze teritoriul de invadatorii rusi, realitatea strategica in Europa si in lume se poate schimba dramatic. Granitele altor tari ar putea fi modificate prin forta militara, alte invazii ar putea fi planuite, iar dictaturile lumii s-ar putea coaliza pentru a destabiliza total ordinea internationala, asa cum a fost ea stabilita dupa 1945.

Relatiile de cooperarare militara Rusia-Iran-Siria-Coreea de Nord-Cecenia demonstreaza ca aceasta noua Axa a Raului este capabila sa genereze moarte, suferinta si pagube imense, chiar daca din punct de vedere strict militar se dovedeste a fi incapabila sa-si finalizeze propriile planuri agresive.

#Analiza
#RaduTudor
#Rusia
#razboi
#Ucraina
#aparare
#Occident

1 COMMENT

Leave a Reply