Intarierea Armatei Romane si implicit a Flancului Estic al NATO este o urgenta !

NATO : Rusia încălca Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare

Rusia dispune de un nou tip de rachete care ameninţă Europa – încălcând astfel Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) – iar NATO doreşte imediat o explicaţie, a declarat marţi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Politico.eu.

În cadrul unei conferinţe de presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării ai statelor membre NATO, Stoltenberg a acuzat Rusia de încălcarea Tratatului INF, semnat în anul 1987, care interzice o întreagă clasă de rachete care ar putea fi folosite de Rusia pentru a atinge ţinte în Europa.

‘Acum, acest tratat este în pericol din cauza acţiunilor Rusiei’, a mai spus Stoltenberg.

El a declarat că Rusia a recunoscut abia recent că deţine un nou tip de rachete cu rază medie de acţiune, denumite 9M729, care, susţine el, încalcă INF.

După ani de negare, Rusia a recunoscut recent existenţa unui nou sistem de rachete denumit 9M729′, a declarat Stoltenberg la sediul NATO. ‘Rusia nu a oferit răspunsuri credibile cu privire la acest nou tip de rachetă. Cea mai plauzibilă variantă ar fi că Rusia încalcă tratatul. Este aşadar necesar ca Rusia să răspundă urgent acestor îngrijorări’, a mai spus el.

După avertismentul lansat de Stoltenberg, ambasadorul american la NATO, Kay Bailey Hutchison, a afirmat în cadrul unei alte conferinţe de presă că Statele Unite ar putea oferi dovezi aliaţilor privind încălcările Rusiei şi ar fi pregătite să ‘elimine’ rachetele ruseşti dacă este necesar.

Tratatul INF a fost semnat de URSS şi SUA la 8 decembrie 1987 la Washington. Pentru prima oară, SUA au acuzat Rusia de încălcarea tratatului în iulie 2014 şi au impus sancţiuni pentru a face presiuni asupra Moscovei să respecte acordul. Ulterior, Washingtonul şi Moscova s-au acuzat reciproc de încălcarea acestui document.

Kremlinul a negat că a încălcat tratatul INF, însă a acuzat recent Statele Unite că fac acest lucru prin sistemul de apărare antirachetă desfăşurat în Europa, inclusiv în România.

Vladimir Ermakov, şeful Departamentului pentru probleme de neproliferare şi controlul armelor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat luna trecută că aceste componente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA din România şi Polonia riscă să ducă la colapsul Tratatului INF.

Potrivit acestuia, instalarea în Europa a unor platforme terestre capabile să lanseze rachete de croazieră cu rază medie de acţiune ‘Tomahawk’ reprezintă o ‘încălcare flagrantă a INF’.

România a subliniat în repetate rânduri că la baza de la Deveselu sunt doar rachete interceptoare, nu şi rachete balistice, scrie Agerpres.


Secretarul american al apărării, James Mattis, aflat marţi în vizită la Paris, a dat asigurări că Statele Unite ale Americii (SUA) vor da dovadă de “o fermitate de neclintit” în angajamentul lor în cadrul NATO, relatează AFP.

“Statele Unite au demonstrat că ele continuă să dea dovadă de o fermitate de neclintit în angajamentul lor în cadrul NATO”, a declarat Mattis într-o conferinţă de presă cu ministrul francez al apărării, Florence Parly.

Mattis a reamintit dictonul “Faptele vorbesc mai puternic decât cuvintele” în ajunul unei reuniuni ministeriale a NATO la Bruxelles şi după ce preşedintele american, Donald Trump, a criticat de mai multe ori, de la alegerea sa în funcţie, ţările membre ale Alianţei, îndeosebi Germania, acuzate că sunt rău-platnici şi că se lasă în seama SUA pentru a le asigura securitatea.

Cele 29 de ţări membre ale NATO s-au angajat în 2014 să aloce 2 % din PIB cheltuielilor pentru apărare la orizontul lui 2024. Dar circa cincisprezece ţări, inclusiv Germania, Canada, Italia, Spania şi Belgia, sunt încă foarte departe de acest obiectiv, cu mai puţin de 1,4 % din PIB pentru apărare în 2018, şi unele se declară incapabile să-şi respecte cuvântul în 2024, invocând constrângeri bugetare.

“NATO este temelia apărării noastre colective. SUA fac o prioritate din împărţirea sarcinii, aceasta fiind şi o prioritate franceză. Este vorba despre o mai bună funcţionare pentru întreaga Alianţă Atlantică”, a subliniat dna Parly, în opinia căreia “Europa nu este o parte a problemei, Europa este o parte a soluţiei”.

După vizita la Paris, James Mattis va participa miercuri şi joi la Bruxelles la o reuniune ministerială a NATO, scrie Agerpres.


Rusia trebuie să oprească construcția sistemului de rachete interzis de tratate sau Statele Unite îl vor distruge, a declarat trimisul SUA la NATO, potrivit Reuters.

Americanii cred că rușii dezvoltă un sistem de lansare de la sol – încălcând un tratat din timpul Războiului Rece – care ar permite Rusiei să lanseze o lovitură nucleară asupra Europei, dar Moscova a negat de fiecare dată că ar face așa ceva.

Ambasadorul SUA la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat că Washingtonul rămâne adeptul unei soluții diplomatice, dar este pregătit să ia în considerare o lovitură militară dacă rușii vor continua construirea sistemului de rază medie.

”La acest moment, analizăm capabilitățile de eliminare a unei rachete (rusești) ce poate lovi oricare dintre țările noastre”, a spus ea într-o conferință de presă.

”Contramăsurile (luate de Statele Unite) vor fi de eliminare a rachetelor pe care Rusia le dezvoltă încălcând tratatul. Au fost avertizați”, a adăugat Hutchinson, numită în post de Donald Trump.

Declarațiile trimisului SUA la NATO sunt cel mai direct avertisment în privința unei lovituri preventive de după 2017, când un oficial american a spus că Statele Unite vor lua în considerare instarea unui sistem propriu dacă Rusia continuă să încalce Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Medie din 1997.

Tratatul interzice rachetele cu rază medie ce pot lovi Europa sau Alaska. SUA și Rusia au celebrat, anul trecut, la Geneva, aniversarea a 30 de ani de la semnarea tratatului.

În același an, un raport al Departamentului de Stat a concluzionat că Rusia a încălcat obligațiile de ”a nu deține, produce sau testa” rachete lansate de la sol cu raze de 500-5.500 kilometri și de anu ”deține sau produce lansatoare de asemenea rachete”.

”Încercăm de mai mulți ani să trimitem acest mesaj Rusiei, că știm că încalcă tratatul, am arătat Rusiei dovezile pe care le avem că încalcă tratatul”, a spus Hutchinson.


 

10 COMMENTS

 1. Ca Rusia n-a respectat niciodată vreun pact, alianța, contract și orice alt fel de asociere cu alte state e un truism; ca americanii nu pricep niciodată nimic din politica imperiilor de la Răsărit —Trump e primul care pricepe ceva dar el se ocupa de China al cărui mercantilism funciar îl egalează pe cel al Americii—e alt truism. Și dacă la toate astea adăugăm jocul dublu al puterilor din UE fatza de Rusia și Turcia, avem un tipar al disfunctionalitatii relațiilor Est-Vest, același, din sec XIX și pana in prezent pe care Occidentul nu vrea sau nu reușește sa-l amelioreze, ceea ce, iarăși, e un truism. Iar țările, mici și mijlocii, care nu se mai emoționează la fiece schimbare de direcție a vântului din partea rușilor, va sa se descurce cum pot, adică sa se alăture uneia sau alteia dintre părțile conflictului cu riscurile de rigoare (a se vedea Polonia împărțită și rasimpartita din cauza tâmpeniilor făcute de liderii occidentali la vreme de criza, rămasă totuși credincioasa valorilor europene). NATO, deocamdată, funcționează pe baze realiste adică își apara avanposturile orice ar spune și face politicienii superputerilor fondatoare ceea ce dovedește ca militarii de cariera nu sunt chiar de tot niște “capete pătrate” cum zice folclorul: englezii, de exemplu, continua sa-și facă datoria in Marea Neagră deși Marea Britanie tinde sa se desprindă de Europa, iar americanii nu stau nici ei sa aștepte pana îl termina Democrații pe Trump ca sa-și intareasca avanposturile europene. Acum, bătaia e pe Ucraina și cum nemții și-au asigurat gazul, vor urma multe sfidari și încercări de intimidare din partea Mamei Rusia; sa speram ca realismul NATO va tine piept idioțeniei unor politicieni de teapa Timmermans, Juncker &Co.

 2. E simpla matematica: tratatul ala stipula nepriferarea rachetelor medii. Adica sa nu mai construiesti altele. Adica sa ramana echilibrul de forte ASA CUM ERA in 1987.
  Acum matematica: statul X lanseaza o racheta. Statul Y lanseaza o racheta anti-racheta. Pana aici toate bune. Statul X are 15 rachete. Atunci si statul Y are 15 anti-rachete. Daca tu te hotarasti sa ai mai multe anti-rachete (vezi Deveselu), atunci statul cu rachete stie ca tu ai mai multe anti-rachete decat are el rachete, si ca sa nu ramana cu toate rachetele doborate si deci in imposibilitatea de atac si el, ghici ce face: construieste si el alte rachete, ca sa contrabalanseze antirachetele.
  Hai ca nu e greu, RT, ti-a placut matematica in scoala:)

  • Ca idee: faptul ca te hotarasti sa ai mai multe antirachete (Deveselu) contra rachetelor stipulate in 1987 cum se cheama?
   Stiu, stiu, o sa ma faci bolsevic, kagebist etc.
   da fac pariu ca stiu si solutia: tre sa cumparam mai multe F16!!! Pai no?!:)

 3. domnule Tudor, observ efervescenta postarilor pe blogul dvs.. in majoritatea lor autorii, ca sa nu le zic postacii, au o trasatura comuna: semidocti, beneficiari ai unor rezumate pe diagonala facute de alti semidocti asupra unor texte fundamentale din varii domenii. in cazul de azi avem arms control. “rachetele stipulate in 1987”, o expresie tampa a unui document sua-urss din categoria arms control, chiar pe dimensiunea ei strategica.
  la fel, tot in cazul de fata, avem expresia admiratiei ptr cei care respecta tratatele, cu exemplul ribbentrop-molotov.
  interesant sa urmaresti cine intra pe site si ce are de spus.
  nu va ganditi la un firewall, ceva? ca postacii lasa urme tip fancy bear, as grizzly steppe teach us.

  • daca dvs credeti ca ca cenzura este solutia la dezbaterea aprinsa din societatea romaneasca, gresiti profund. exista opinii si opinii, fara liberatea cuvantului ne duce naibii. celor fricosi ori nedemocratici le este specifica cenzura. luati ca reper paginile de facebook si twitter ale nato, vedeti acolo comentarii si raspunsuri. acel model este de urmat

 4. Se vede de la mii de kilometri de romanica, aceste 2 mari puteri plus china-cea mai mare putere financiara,cea care detine mai bine de 80% din moneda americana, isi expun noutatile pentru atragerea rapida clientilor!
  Nu v-ati prins nici in ultimul ceas?!

Leave a Reply