Diverse surse deschise au raportat cum Rosatom furnizează uraniu foarte îmbogățit pentru reactoarele de reproducere rapidă din China, a declarat un oficial american în timpul unei audieri de poziție astăzi la Subcomisia pentru forțele strategice pentru serviciile armate din Camera Reprezentatilor din SUA.

Rosatom este o corporație de stat rusă specializată în energie nucleară.

„Este foarte îngrijorător să vezi că Rusia și China cooperează în acest domeniu”, a răspuns John F. Plumb, Secretar adjunct al Apărării pentru Politica Spațială.

„S-ar putea să aibă puncte de discuție, dar nu se poate ocoli faptul că reactoarele de reproducere sunt cu plutoniu, iar plutoniul este pentru arme. Departamentul Apararii este îngrijorat. Și, desigur, se potrivește preocupărilor noastre cu privire la extinderea crescută a Chinei, inclusiv a forțelor nucleare, pentru că au nevoie de mai mult plutoniu, pentru mai multe arme”, a adăugat Plumb.

China și Rusia au plasat armele nucleare, războiul spațial și loviturile la distanță lungă în centrul strategiilor lor de a contracara SUA și aliații și partenerii săi, a spus el.

„China este angajată într-o extindere și diversificare semnificativă și rapidă a forțelor sale nucleare. De asemenea, Rusia și China văd spațiul ca pe un domeniu de luptă”, a spus el.

China are, de asemenea, un inventar din ce în ce mai mare de arme si sisteme sofisticate de lovitură cu rază lungă, care pun în pericol forțele americane la distanțe din ce în ce mai mari, a spus Plumb, potrivit stripes.com

“Zgomotul iresponsabil al armelor nucleare a președintelui rus Vladimir Putin a subliniat și mai mult importanța descurajării nucleare din SUA, care este piatra de temelie a securității naționale”, a spus el.

#Rusia
#China
#nuclear

Leave a Reply