Cotaţiile futures la grâu au crescut luni cu peste 5% iar cele la porumb cu peste 2%, după ce anunţul privind retragerea Rusiei din acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră a înmulţit îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente, transmite Reuters.

În jurul orei 04:55 GMT, cel mai tranzacţionat contract la grâu la bursa Chicago Board of Trade (CBOT) a urcat cu 5,4%, până la 8,73 dolari per bushel, după ce anterior a crescut cu 7,7%, până la 8,93 dolari per bushel, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămânii.

Recordul absolut în ceea ce priveşte cotaţia grâului a fost atins în luna martie, când un buhsel de grâu s-a tranzacţionat pentru 13,64 dolari.

Tot luni, cotaţia la porumb a crescut cu 2,2%, până la 6,96 dolari per bushel, în timp ce cotaţia la soia boabe a crescut cu 0,8%, până la 14,12 dolari per bushel.

“Aceasta este o mişcare inflaţionistă, care susţine preţurile la grâu şi porumb. Preţurile au crescut dar creşterile viitoare vor depinde de modul cum va evolua situaţia”, a declarat un trader de la Singapore, scrie Agerpres.

Un total de 218 nave sunt ”efectiv blocate” din cauza deciziei Rusiei de a-şi suspenda participarea la un acord de export al cerealelor, a anunţat duminică Ministerul Infrastructurii al Ucrainei, citat de Reuters.

Ukraine war: First grain ship out of Ukraine cleared to sail to Lebanon -  BBC News

Delegaţia rusă care participă de la începutul lunii august la inspectarea navelor care transportă cereale ucrainene se va retrage “pentru o perioadă nedeterminată”, a anunţat duminică seara Centrul Comun de Coordonare (JCC) de la Istanbul, informează AFP.

“Delegaţia Federaţiei Ruse a informat (…) că îşi suspendă participarea la implementarea activităţilor iniţiativei, inclusiv a inspecţiilor, pe o perioadă nedeterminată”, se arată într-un comunicat al JCC, responsabil cu supravegherea acordului privind exportul cerealelor ucrainene.

Ministerul turc al apărării anunţase mai devreme în cursul zilei de duminică că inspectarea navelor cargo cu cereale ucrainene va continua “azi şi mâine (luni)” la Istanbul.

JCC, care reuneşte delegaţi din Rusia, Ucraina, Turcia şi ONU, a confirmat că 11 nave au fost inspectate duminică, după care a informat despre anunţul delegaţiei ruse că nu va mai participa.

Moscova şi-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de export de cereale din Ucraina, invocând un atac cu drone asupra navelor sale din Marea Neagră.

“Pentru a continua implementarea iniţiativei s-a propus ca delegaţiile Turciei şi ONU să pună la dispoziţie mâine zece echipe de inspecţie pentru a inspecta 40 de nave care pleacă. Acest plan de inspecţie a fost acceptat de delegaţia ucraineană. Delegaţia Federaţiei Ruse a fost informată”, a detaliat JCC.

Potrivit JCC, 112 nave cargo aşteaptă să fie inspectate în largul portului Istanbul.

“În plus, delegaţiile ucraineană, turcă şi a ONU au convenit asupra unui plan de deplasare pentru mâine, 31 octombrie, prin coridorul maritim umanitar, a 14 nave, 12 care pleacă şi două care vin”, a adăugat JCC în comunicatul său de presă, care precizează că delegaţia rusă a fost informată despre aceste decizii.

Acordul intrat în vigoare la 1 august, şi care expiră pe 19 noiembrie, a permis exportul din porturile ucrainene a peste 9,5 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, citat de Agerpres.

Uniunea Europeană ‘îndeamnă Rusia să revină asupra deciziei sale’ de a-şi suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale din porturile ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară mondială, a transmis duminică pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, potrivit AFP.

Această decizie ‘pune în pericol principala cale de export de cereale şi grâne de care avem nevoie pentru a răspunde crizei alimentare mondiale provocate de războiul’ din Ucraina’, a insistat Borrell.

Leave a Reply