O noua amenintare directa si militara la adresa Romaniei, stat membru NATO, vine de la Moscova. Am contabilizat in ultimii ani cel putin 10 amenintari rusesti la adresa tarii noastre. Nici una din partea Romaniei catre Moscova. Aceasta retorica a violentei, din partea unui stat agresor in bazinul Marii Negre, trebuie sa ne determine sa luam o decizie in viitorul apropiat.
Din primele cuvinte ale declaratiei facute de Ministerul Rus al Apararii veti descoperi minciuna ordinara : sistemele nucleare de la Deveselu. Nu sunt nucleare, nu sunt ofensive, sunt defensive. Dar daca tot au incalcat Tratatul INF si au relocat si orientat spre Europa rachetele lor cu incarcatura nucleara, eu zic sa aiba grija ce-si doresc, tovarasii rusi. Daca ei au ridicat nivelul amenintarii, noi cei din NATO suntem obligati sa ridicam nivelul apararii.. Asadar, inca nu e nuclear situl de la Deveselu… 
Ministerul rus al apararii minte ca o gazeta sovietica. Sigur, viitorul ne poate aduce surprize, mai ales in privinta intaririi apararii aliate in spatiul NATO.

Ministerul Apărării din Rusia a informat joi că Statele Unite ar trebui să îşi distrugă sistemele nucleare MK-41 plasate în Români pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF, scrie Reuters. 

De asemenea, ministerul a precizat că Washingtonul ar trebui să distrugă şi dronele de atac din acelaşi motiv.

Ministerul a informat că a convocat ataşatul militar al ambasadei SUA la Moscova pentru a-i înmâna o notă care conţine cererea Moscovei privind distrugerea scutului antirachetă de la Deveselu.

Tratatul semnat în 1987 elimină rachetele cu rază intermediară din arsenalurile Rusiei şi Statelor Unite.

Rusia a suspendat Tratatul INF în weekend după ce Washingtonul a anunţat că se va retrage în şase luni dacă Rusia va continua să încalce tratatul, acuzaţii negate de Moscova.

6 COMMENTS

  1. Pentru a perpetua hegemonia, iesirea Statelor Unite din Tratatul rachetelor antibalistice (ABM) si al Fortelor Nucleare (INF) a fost necesara. Neoconservatorii au re-scris doctrina de razboi a SUA si doctrina de Distrugerea Reciproca Asigurata (DRA) a fost trasformata intr-o forta de preemptiune a primului atac. Neoconservatorii si-au instalat baze ABM la frontierele Rusiei, sustinand ca ele au ca scop protejarea Europei de inexistentele rachete nucleare iraniene ICBM.

  2. Iata ce scrie economistul Paul Craig Roberts imediat dupa ce Pentagonul si-a facut publica Strategia Militara – https://news.usni.org/2015/07/02/document-2015-u-s-national-military-strategy – in iunie 2015: “Documentul anunta o schimbare a centrului de atentie de la terorism la “actori statali” care “contesta normele internationale”. Este important sa intelegem ce inseamna aceste cuvinte. Guvernele care “contesta normele internationale” sunt tari suverane care isi urmaresc propriul interes national independent de politica Washingtonului. Aceste “tari revizioniste” ameninta ordinea mondiala, nu pentru ca au de gand sa atace SUA, chiar Pentagonul admite ca nici Rusia si nici China nu intentioneaza, ci pentru ca sunt state independente. Cu alte cuvinte, norma este dependenta de Washington.

    Pentru a fi mai clar: Amenintarea este existenta statelor suverane, a caror independenta de actiune le face “state revizioniste.” Cu alte cuvinte, independenta statala nu este admisa in doctrina neoconservatoare care declara ca independenta este dreptul exclusiv al Washingtonului. Istoria arata ca hegemonia Washingtonului exclude propasirea interesului national oricare altei tari.”

  3. Rusii cam au dreptate.cum ar reactiona americanii daca si rusii ar lua vls urile de pe fregatele grigorovich si le-ar amplasa la granita cu Romania sau tarile baltice si ar sustine ca sunt pline cu rachete 9m96e? Adevarul este unul singur: vls mk41 poate lansa SI tomahawk .ca or exista asemenea rachete sau nu in el simpla lui prezenta pe uscat incalca INF.

  4. Si astfel de intaratari,sa nu le spun altfel, e o comicaraie,un cocos soviet pe un gard necunoscucut!

Leave a Reply