Home Articole Rusia incearca o noua amenintare la adresa Romaniei

Rusia incearca o noua amenintare la adresa Romaniei

3440
7

Pentru ca in doua luni de zile, scutul antiracheta urmeaza sa devina operational in componenta lui din Romania, Rusia ameninta in speranta ca va obtine ceva. Retorica aceasta de tip interlop “pina nu e prea tarziu” functioneaza la cei slabi de inger. Rusia stie mult prea bine ca scutul american antiracheta este unul 100% defensiv. Stim cu totii ca Moscova a lansat recent 26 de rachete din Marea Caspica pina in Siria. Absolut nimeni din Rusia nu poate garanta ca peste o zi, sau zece sau o suta, Kremlinul nu-si va indrepta rachetele spre spatial european, intr-un acces de furie stalinista irationala a lui Putin. Pentru astfel de momente, NATO (deci si Romania) trebuie sa-si protejeze populatiile si teritoriile.

====================

Rusia avertizează că elementele antirachetă care urmează să fie instalate la Deveselu reprezintă încălcări ale Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF), cerând României şi SUA să conştientizeze “responsabilitatea” montării acestor sisteme şi să renunţe la plan “cât nu este prea târziu”.

Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. – Aegis, conform terminologiei NATO) “riscă să devină o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale”, a declarat, potrivit Interfax, Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare şi controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

“Acest pas va fi o nouă încălcare flagrantă de către Statele Unite a Tratatului forţelor nucleare intermediare”, a acuzat oficialul rus.

“Statele Unite şi România trebuie să înţeleagă amploarea reală a responsabilităţii acestui sistem şi să îşi dea seama că pot renunţa la acest plan cât nu este prea târziu”, a adăugat Mihail Ulianov.

Moscova a acuzat de multe ori că sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România şi Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forţelor nucleare intermediare (INF). În martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma că sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu rază medie şi lungă de acţiune – sisteme interzise prin Tratatul forţelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemulţumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia.

Acordul Forţelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA şi URSS în 1987 şi intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părţi să distrugă toate rachetele balistice şi de croazieră cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Ca reacţie la acuzaţiile Moscovei, Preşedinţia Statelor Unite a comunicat în mai multe rânduri că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF).

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a declarat, duminică, în urma vizitei oficiale efectuate în SUA, că până la sfârşitul anului scutul antirachetă de la Deveselu (Olt) va fi operaţionalizat, pentru ca România să se încadreze în ansamblul măsurilor de protecţie NATO în regiune. “În planul cooperării strategice s-a discutat foarte mult despre importanţa facilităţii de la Deveselu, pe care o vom operaţionaliza până la sfârşitul acestui an, acest lucru fiind o dovadă în plus a capacităţii României de a se încadra în ansamblul măsurilor de protecţie al NATO în regiune”, a precizat vicepremierul Gabriel Oprea, în cadrul unei conferinţe de presă, în care a prezentat concluziile vizitei oficiale desfăşurate, săptămâna aceasta, în Statele Unite ale Americii.

În iulie 2014, Rusia avertiza că are “numeroase nemulţumiri” faţă de Statele Unite privind Tratatul INF. “Nemulţumirile se referă la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu rază scurtă şi lungă de acţiune şi în legătură cu fabricarea de către americani a avioanelor militare fără pilot, care intră în mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croazieră”, argumenta Ministerul rus de Externe. Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost în centrul atenţiei în ultima perioadă, în contextul în care Statele Unite intenţionează să le instaleze în Polonia şi România în cadrul sistemului antibalistic. “Aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF”, avertiza Moscova.

7 COMMENTS

  1. Radu: este o lovitură indirectă americanilor! Cu rmânica nu are nicio problemă! ştiu ce scriu încă

  2. Pai scutul nu e pentru rachetele rusesti, ci pentru cele presupuse venite din Orientul Mijlociu, de prin Iran. Nu asta ne spuneau americanii, nu asta le tot ziceau rusilor?

    Totul a ajuns o propaganda ordinara din toate partile. Nu mai exista un comentator detasat, toata lumea e in slujba cuiva. Blogul de fata nu e diferit, ati fost intotdeauna pro-american pe probleme de securitate, desi scrashneati din dinti cand americanii il sustineau pe Basescu. Ce sa-i faci, trebuie sa curga banul de undeva …

  3. “mitzo, dupa ce ca esti basista mai esti si kaghebista. voi astia anti-romanii ati vrea sa asteptam cu bucurie sa ne cada rachetele rusesti in cap.”..V-am cautat blogul sa vad ce mai spune cel mai tare comentator militar (ale carui cuvinte scrise sau vorbite m-au convins intotdeauna) despre actualitatea internationala ingrijoratoare. Din pacate raspunsul dat mai sus unui postac ma face sa nu va mai caut blogul, aveti un limbaj “antenist” care atentie, cam iese din trend.. Pacat!… Totusi-respect! …pt ceea ce ati reprezentat odata pt mine.

Leave a Reply