Dupa doua invazii militare asupra unor state independente – 2008 Georgia si 2014 Ucraina – si anexarea ilegala a teritoriului unui alt stat recunoscut de ONU dar si de Moscova (Peninsula Crimeea ce apartine Ucrainei), Rusia isi consolideaza forta militara la Marea Neagra.
Desi fortele militare ruse au inca probleme serioase generate de tehnologia depasita moral dar si de sumele uriase necesare pentru intretinerea diverselor componente ale flotei, iata ca noi decizii se iau de catre Rusia in privinta Marii Negre.
Un lucru este cert : NATO are un dezavantaj vizibil in bazinul Marii Negre din perspectiva monitorizarii submarine. Romania nu are o astfel de capacitate, Bulgaria nici atat, iar pe Turcia nu se stie cat te poti baza, avand in vedere derapajele autoritariste si simpatia pro-rusa pe care nefericitul Recep Tayip Erdogan si le-a descoperit de curand. Asta nu inseamna totusi ca remarcabila armata turca se va lasa definitiv pe mina rusilor, mai ales cunoscand rivalitatea seculara in domeniul militar si nu numai dintre cele doua foste imperii.
Flota rusa de la Sevastopol reprezinta o serioasa ingrijorare pentru riveranii NATO la Marea Neagra, mai ales dupa agresiunile Moscovei.
Iar ca sa citez un inalt responsabil al Fortelor Navale Romane, “noi stim doar ce se petrece la suprafata si incercam sa descurajam orice atitudine agresiva printr-o solidaritate aliata demonstrata deja”.
Rusia intenționează să relocheze până la sfârșitul anului în curs trei submarine din proiectul “Varșavianka”, aflate în prezent în dotarea Flotei ruse din Marea Baltică, capabile să transporte rachete de croazieră, relatează agenția de presă ucraineană Unian preluata de Agerpres, citând o declarație făcută duminică de purtătorul de cuvânt al Flotei ruse din Marea Neagră, căpitanul de rangul I Viaceslav Truhaciov.
La ora actuală, potrivit responsabilului rus, Flota Rusiei din Marea Neagră (cu baza în Sevastopol/Crimeea) este completată cu submarine cu propulsie diesel-electrică din proiectul 636.3, echipate cu rachete de croazieră de tipul “Kalibr”, similare rachetelor de croazieră americane Tomahawk.
Trei submarine din acest proiect, supranumite și “găuri negre în ocean”, deoarece sunt aproape nedetectabile — “Novorossiisk”, “Rostov-pe-Don” și “Stary Oskol” — se află deja în Marea Neagră.
Până la sfârșitul anului 2017 este așteptată sosirea a încă trei submarine similare — “Krasnodar”, “Kolpino” și “Veliki Novgorod”.
Submarinele din proiectul 636.3 sunt dificil de reperat datorită zgomotului redus în deplasare, fiind capabile în același timp să asigure detectarea proactivă a unor nave inamice la distanță mare și atacarea lor cu rachete de croaziera antinavale, scrie Agerpres.