Vladimir Putin a semnat decretele de recunoaștere a ”independenței” regiunilor Zaporojie și Herson din Ucraina.

”Nimic bun nu urmează. Practic, prin aceste confirmări, în acest moment se blochează orice fel de variantă de negociere cu Federația Rusă pentru o soluție de pace în ceea ce privește conflictul din Ucraina.

Dacă va semna, și este aproape sigur că acest lucru se va întâmpla, și decretele privind integrarea celorlalte două regiuni din estul Ucrainei, practic 15% din teritoriul Ucrainei, adică aproximativ o zonă locuită de 4 milioane de cetățeni, ar urma să fie anexată statului rus. Federația Rusă în acest moment a și-a exercitat suveranitatea și a considerat a fi legitim să aibă frontiere care ocupă un sfert din teritoriul Ucrainei.

Moscova consideră că, în acest moment, prin această gestică, transformă intervenția în Ucraina într-un război de apărare a teritoriului național. Și, evident, paradigma din acest punct de vedere va fi diferită, pentru că, așa cum rezultă din strategia de securitate națională a Federației Ruse, chiar în condițiile în care ar urma un atac militar convențional asupra teritoriului sau suveranității Federației Ruse, răspunsul poate fi unul nuclear”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, la Antena 3.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat joi referendumurile de anexare în regiunile Ucrainei controlate de Rusia care nu sunt “nici mai mult nici mai puţin decât confiscări de teritorii”, relatează AFP.

“Această parodie a referendumurilor organizate de Kremlin este doar o încercare zadarnică de a acoperi ceea ce înseamnă nimic mai mult, nimic mai puţin decât o altă încercare de a confisca teritorii în Ucraina”, a spus Blinken într-un comunicat. “Pentru a fi clari, rezultatele au fost orchestrate de Rusia şi nu reflectă voinţa poporului ucrainean”, a subliniat responsabilul american.

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, a anunţat joi Kremlinul, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.

Decizia lui Putin de a încorpora în teritoriul Rusiei cele patru regiuni ale Ucrainei înseamnă că Moscova va anexa zone ample din estul şi sudul ţării vecine, reprezentând circa 15% din întregul teritoriu ucrainean, notează Reuters, citata de Agerpres.

Leave a Reply