Monday, December 23, 2024
-0.7 C
Bucharest

Rusia ne reaminteste spaima ei istorica de libertate si democratie

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susţinut luni că ruptura dintre Rusia şi Uniunea Europeană a început cu mulţi ani în urmă, mai precis odată cu revoluţia din Ucraina în urma căreia a fost înlăturat de la putere preşedintele Viktor Ianukovici, ruptură amplificată apoi în opinia sa de sistarea de către UE a mecanismelor de cooperare cu Rusia, astfel că în prezent aceasta va încerca să dezvolte relaţiile cu statele europene în mod bilateral.

 

Ianukovici a fost o marioneta corupta a Moscovei, care a tinut tara in saracie si subdezvoltare, manifestand autoritarism si apeland la ajutorul Rusiei pentru a scapa de furia populara. Maidanul de la Kiev a reprezentat strigatul disperat al ucrainenilor satui de cizma ruseasca, de secatuirea tarii de resursele ce erau exploatate in favoarea Kremlinului. Recunoasterea lui Lavrov arata inca o data imensa teama istorica a Rusiei de libertate si democratie, valori pe care nu le-a cunoscut niciodata in tulburata si agresiva sa existenta. Citind ce spune Lavrov, amintirile despre Ceausescu si “agenturili straine” de la Timisoara imi revin. Comunistii nu vor intelege niciodata cum este sa pretuiesti libertatea mai presus de viata. Lavrov, ca si Putin, reprezinta reminescente ale mentalitatii bolsevice.

”Oricine se interesează, chiar şi numai puţin, despre situaţia în Europa ştie că această ruptură s-a produs deja de mulţi ani. Relaţiile le rupe în mod consecvent UE”, a declarat Lavrov la Sankt Petersburg, în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său finlandez Pekka Haavisto, potrivit agenţiei EFE.

Încercând să clarifice declaraţiile sale de vinerea trecută despre o posibilă ”ruptură” în relaţiile dintre Rusia şi UE dacă aceasta din urmă va sancţiona Moscova în urma încarcerării opozantului Aleksei Navalnîi, ministrul rus de externe a spus că momentul cheie în care UE şi-a demonstrat ”neputinţa” a fost ”lovitura de stat” din februarie 2014 de la Kiev.

”Eu consider că exact atunci a avut loc o autentică umilire a Uniunii Europene”, a susţinut Lavrov despre revoluţia cunoscută ca ”Euromaidan”, el acuzând UE că a stat cu braţele încrucişate în faţa atacurilor la care au fost fost supuşi locuitorii Crimeii şi ai Donbasului din partea noii puteri de la Kiev.

Lavrov a acuzat de asemenea Bruxellesul că a renunţat în ultimii ani la toate ”mecanismele” de cooperare dintre cele două părţi, inclusiv la summiturile care se desfăşurau de două ori pe an şi la întâlnirile anuale dintre guvernul rus şi comisarii europeni. ”Avem deja şapte ani fără aceste mecanisme. Cadrul relaţiilor a fost distrus conştient la iniţiativa UE”, a mai spus el, constatând faptul că în prezent contactele dintre Moscova şi Bruxelles sunt la un nivel minim şi se limitează la chestiuni precum soluţionarea conflictului sirian sau programul nuclear iranian.

Prin urmare, Moscova este obligată ”să fie pregătită pentru orice evoluţie a evenimentelor” în relaţia cu UE, a indicat şeful diplomaţiei ruse, subliniind însă că Rusia ”nu are nicio problemă” în relaţiile cu majoritatea ţărilor europene.

”Nu trebuie să confundăm UE cu Europa. Noi nu plecăm din Europa. În Europa avem mulţi prieteni, mulţi coreligionari. Vom continua să dezvoltăm cu ei relaţii reciproc avantajoase”, a spus în continuare ministrul rus citat de Agepres.

Vorbind despre sancţiunile comunitare şi efectul acestora asupra schimburilor comerciale între Rusia şi statele UE, Lavrov a apreciat că ”viaţa merge mai departe” şi că relaţiile bilaterale cu fiecare ţară sunt mai presus de situaţia cooperării cu UE în ansamblu.

Invazia militara a Rusiei in Estul Ucrainei a generat 10000 morti, doborarea unui avion comercial Malaysia Airlines cu 300 de oameni la bord si anexarea ilegala a Crimeei, condamnata de toate tarile civilizate. Crime pentru care Rusia este supusa unor sanctiuni europene si internationale.

 

 

Hot this week

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Topics

Pădurile României, salvate şi regenerate cu fonduri europene

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a atras în...

Biden îi dă lui Trump o economie americană pe creştere

Economia americană a înregistrat o creştere solidă în perioada...

Marina SUA îl medaliază pe TOP GUN Tom Cruise

Marina SUA i-a acordat actorului Tom Cruise cea mai...

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare în 4 ani

China şi-a triplat arsenalul ogivelor nucleare începând din 2020...

Putin, ursul bipolar. Zice că nu are condiţii să oprească războiul, apoi enumeră condiţii

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la conferinţa...

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să faci

Cum recunoști o urgență cardiovasculară și ce trebuie să...

Related Articles

Popular Categories

spot_imgspot_img