Dupa o dependenta masiva de banii rusesti manipulati prin companiile offshore din Cipru, relatia cu Rusia devine si mai concreta cu cipriotii. Printr-un acord la cel mai inalt nivel, Rusia va infiinta prima sa baza militara in interiorul UE. Cred ca acest fapt ne da adevarata dimensiune a dorintei de expansiune strategica a Moscovei dincolo de imensul sau teritoriu. Aflata intr-o criza economica profunda, Rusia vrea sa compenseze prin gesturi politice si militare momentul delicat in care se afla pe scena internationala. Anexarea Crimeei si agresiunea militara din estul Ucrainei sunt completate de o activitate militara insistenta la Marea Neagra, de santajarea si amenintarea statelor independente pe teritoriul carora exista baze militare rusesti in asa numitele zone de conflict inghetat – Transnistria in Republica Moldova, Abhazia si Osetia in Georgia. Cu infiintarea bazei militare din Cipru, ce se completeaza cu baza din Siria, Moscova transmite semnalul consolidarii prezentei sale militare in Marea Mediterana. Alte doua zone de influenta politica masiva ale Rusiei sunt Serbia si Muntenegru.

In tot acest timp, pe fondul comportamentului agresiv al Rusiei, tarile membre NATO isi consolideaza securitatea mai ales in Europa de Est, acolo unde teritoriile tarilor aliate si populatiile trebuie protejate de eventuale evolutii nedorite la granita Aliantei.

“IMPOTRIVA TERORISMULUI SI PIRATERIEI”

Ciprul a semnat miercuri un acord militar cu Rusia prin care navele ruseşti de război primesc acces în porturile acestui stat membru al Uniunii Europene (UE) ce găzduieşte deja baze militare britanice, în contextul celei mai grave crize dintre Occident şi Moscova de la Războiul Rece, relatează AP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, în urma unei întâlniri cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades că acordul priveşte în principal navele din cadrul Marinei ruse implicate în operaţiuni internaţionale de luptă împotriva terorismului şi pirateriei. Cooperarea militară dintre Rusia şi Cipru nu este îndreptată împotriva vreunui terţ, a adăugat el.

“Legăturile noastre de prietenie nu sunt îndreptate împotriva nimănui”, a subliniat Putin.

“Nu cred că ar trebui să provoace îngrijorări undeva. Rusia a obţinut permisiunea ca navele Marinei sale să folosească porturile din întreaga lume pentru a se realimenta şi a fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă, acorduri care permit Moscovei să-şi extindă prezenţa militară la nivel global”, a adăugat el.

Nave ruseşti au efectuat deja escale la Limassol.

Potrivit Cyprus Mail, Moscova şi Nicosia au semnat opt acorduri bilaterale şi două memorandumuri – unul cu Banca centrală a Rusiei şi unul în domeniul investiţiilor.

Anastasiades, aflat într-o vizită oficială în capitala rusă, a subliniat că Nicosia susţine un dialog constructiv cu Rusia şi insistat asupra hotărârii Guvernului de a acţiona în vederea “restaurării cooperării strategice” dintre Moscova şi Bruxelles.

La rândul său, Putin a reiterat angajamentul Rusiei faţă de soluţionarea “cuprinzătoare şi justă” a conflictului dintre ciprioţii greci şi ciprioţii turci în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

TINTELE RUSIEI : REPUBLICA MOLDOVA SI MUNTENEGRU

Rusia ar putea încerca să destabilizeze ţări care nu sunt membre NATO precum Republica Moldova şi Muntenegru, atrag atenţia oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării audiaţi în Congresul SUA pe tema oportunităţii oferirii de armament letal Ucrainei.

Potrivit ABC News, oficiali de la Pentagon le-au transmis membrilor Comisiei Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor că Rusia ar putea extinde ingerinţele în alte regiuni ale Ucrainei.

În plus, potrivit oficialilor citaţi, Rusia ar putea încerca să destabilizeze ţări nonmembre NATO precum Republica Moldova şi Muntenegru.

Generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, a declarat că a prezentat Administraţiei Barack Obama opţiunile pe care le are la dispoziţie în privinţa crizei din Ucraina. Printre acestea se numără oferirea de armament greu armatei ucrainene şi instruirea personalului militar.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a afirmat marţi că Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană trebuie să menţină sancţiunile impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, deoarece altfel există riscul destabilizării Republicii Moldova şi a ţărilor baltice. Sancţiunile economice impuse Rusiei trebuie extinse şi înăsprite dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, nu va retrage trupele din Ucraina, a declarat David Cameron în faţa membrilor Comisiei parlamentare britanice pentru Relaţia cu Guvernul. Occidentul trebuie să menţină sancţiunile impuse Rusiei, pentru a contracara acţiunile acestei ţări. “Instabilitatea la care riscăm să asistăm dacă nu vom contracara Rusia ne va afecta pe toţi pe termen lung, pentru că vom observa noi acţiuni destabilizatoare. Ar putea fi vizată Republica Moldova şi ţările baltice”, a subliniat Cameron.

20 COMMENTS

  1. Mai sa fie, soc de soc!!! USA au peste 300 de baze militare raspandite pe tot globul iar Rusia nu are si ea voi sa detine cateva. Deci soc, soc si iar soc!!!

      • Eu nu sunt socat de loc. Socati sunt altii cum ca Rusia a indraznit sa-si deschida o baza navala-n Cipru. Mai ales aia care au sute de baze militare rasfirate pe tot mapamondul si aplaudacii lor.

        • Pai ati vazut ce le-a facut Merkel la ciprioti? Cand au intrat in criza financiara (ca orice alta tara) pentru ca erau mici si ii putea calca in picioare i-a fortat sa dea legea aia si sa ia banii din conturile oamenilor dar si afaceristilor. Practic i-a distrus financiar total. Desigur erau si bani murdari acolo dar unde nu sunt? Ii cauti pe aia nu iei bani de la TOTI depunatorii incalacnd principii de baza ale bancilor. Acum l-au mai ramas cateva capre si niste plaje.
          Si atunci unde crezi ca se indreapta acum Cipru? I-au aruncat in bratele rusilor.
          ——
          Stati sa vedeti cum o sa arate experimentul Merkel-Klaus-Koldea in Romania…

  2. Toate aceste evenimente arata cat de primitivi sunt oamenii inca. Dupa doua mii de ani, am ajuns tot de unde am plecat. Adica doar la lupta pentru stapanire, pentru asuprire si pentru suprematie mondiala. Toate aceste dorinte ale oamenilor, indiferent ca-i cheama Putin, Obama, Merkel, Barroso sau altii din umbra pe care nu-i cunoastem, arata cat de inapoiata este lumea, indiferent cata tehnologie are. Toate actiunile de pana acum ale acestei lumi nu s-au bazat pe nimic care sa ne deosebeasca de stramosii nostri care faceau acelasi lucru, adica se omorau unii pe altii pentru toate tampeniile si imbecilitatile pe care le visau noaptea (sau ziua). Si se vorbeste despre “civilizatie”, “democratie”, “drepturile omului”. Toate astea sunt departe de a fi respectate si aparate. Chiar daca ideea in sine este buna, se pare ca toate actiunile celor ce vor sa ne “civilizeze” au fost in van.

  3. oamenii nu pricep. ca dovada aceste doua comentarii. tema nu este doar foarte serioasa, ci si foarte veche. pe scurt, este vorba despre o repozitionare majora, viguroasa si fara rezerve a rusiei, la care romania este complet pasiva.
    prezente militare occidentale pasagere, care ar fi fost posibile si fara calitatea de aliat nato (a se vedea bazele militare americane din ungaria in timpul razboaielor din iugoslavia) si sunt posibile oriunde pe pamant, nu suplinesc o atitudine politica din care sa priceapa si romanul ceva.
    suntem complet nestiutori, avem lideri care nu stiu ce se petrece, nu pricep care este riscul si se multumesc cu asigurarea securitatii din aliante in care nu dorim sa avem un rol activ.
    tampitii de toate orientarile o sa priceapa fie un filo-rusism de aici, fie un filo-occidentalism.
    adevarul este ca ne indreptam prosteste spre un drum fara iesire: cand vom face curte rusiei. si rusia ne va arunca 2 bani intr-o balta, pe care clasa politica se va bate sa-i ia.

  4. Sincer, nu cred ca Rusia urmareste o expansiune, in afara zonei de influenta pe care si-a mentinut-o dupa terminarea razboiului rece. Dar este fortata sa ia niste masuri, ca urmare a actiunilor expansioniste ale UE, si SUA. Eu pot vedea lucrurile si din perspectiva Rusiei, si inteleg ce fac si din ce motiv. Puterile vestice au mutat ofensiv, prin tentativa de scoatere a Ucrainei de sub influenta Rusiei, si Putin nu avea alta solutie, decat sa raspunda intr-un fel la fel de hotarat.
    Totusi, trebuie inteles ca aceste mari puteri au avut niste intelegeri, prin care isi delimitau sferele de influenta in lume, la fel cum s-a intamplat in urma tuturor conflictelor din istorie. Dar aceste intelegeri sunt cam intotdeauna incalcate. De data asta, vestul a ales sa impunga ursul siberian cu batul printre gratii. Trebuie sa se astepte la consecinte, e normal. Ei au increderea ca au adus Rusia intr-un stadiu in care isi permit sa o preseze. Ramane de vazut daca ursul va rupe gratiile si-l va manca pe detinatorul batului, sau daca se va retrage linistit intr-un colt. Voi ce credeti?
    https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/02/11/politica-in-romania-si-sua-asemanari-deosebiri-parteneriat-sau-subordonare/

    • La o analiza obiectiva si daca vezi si cifre care spun ca(vezi Wikipedia)PIB-ul pe cap de locuitor al rusilor este de vreo 15 000 dolari,al ucrainienilor de maxim 4000 dolari,se poate vedea ca practic Rusia nu are niciun interes sa stapaneasca si astfel, vrea,nu vrea,sa intretina Ucraina, cand pana acum a avut numai de pierdut,dand ajutoare si subventii ucrainienilor.Dar de ce sa se mai si extinda peste alti saraci, caci nici macar de exploatat rezervele altora nu au nevoie.Problemele Rusiei cu Ucraina sunt legate,in primul rand,de Crimeea care,in afara faptului ca este populata in procent de 77 la suta de rusi are o importanta strategica vitala pentru Rusia si rusii nu au interes ca aceasta sa cada in ghiara altora care apoi sa ii sufoce.Daca erau americanii in locul rusilor,anexau Crimeea de urgenta ,asa cum au anexat insulele Hawai si alte locuri,nu mai stateau ei sa o lalaie en’spe ani.A doua mare problema pentru conducatorii rusilor,oricare ar fi ei,este presiunea nationalista a propriilor cetateni cat si, mai ales, a celor din Ucraina,din cele doua regiuni estice,populate de rusi in procent de peste 70 la suta,astia probabil satui de saracie si de nationalistii extremisti ucrainieni .Si asa cum noi romanii ne agitam de grija moldovenilor,asa si rusii se agita pentru ai lor,mai ales ca ei se stiu sau se cred mare putere. Asta ar fi partea “la vedere” a lucrurilor, caci altfel nu avem cum patrunde jocurile si interesele ascunse ale marilor mafioti, atat din est cat si din vest si care pot sa ne arunce in conflicte pe care populatia le suporta si pentru care plateste intotdeauna.

  5. Este ciocnirea a doua sisteme controlate de structuri finaciaro-militare:
    – una cu doctrina liberala, democartica unde poti trai bine, atat vreme cat nu deranjezi foarte tare, ma refer la America si UE, pantru ca daca nu-ti place poti sa-ti cauti alt loc pe lume;
    – cealalta cu doctrina comunista, totalitara, unde nu misti in front, asculti ce ti se dicteaza, dac iti place bine dac nu e cam nasol, devi non-grata si e mai greu chiar sa parasesti sitemul, ma refer la Rusia.
    Motorul dezvoltarii economice, a tehnologiilor si al stiintei in general a stat in America si UE, in rest Rusia nu stie deacta inarmare, mereu frustrata si cu ochii si poftele atintite catre occident, de acolo a luat lectii si Petru Cel Mare dupa care a le-a declarat razboi! Oligarhilor rusi le place occidentul, conturile grase din Elvetia, dar tot primitivi raman in gandire! Avem o problema cu ei, intradevar!

  6. Cipru e-n UE doar ca să aibă băieții care implementează austeritățile unde să-și pitească agoniseala de ele.

  7. intotdeauna Oocidentul a sacrificat Estul pentru a proteja Vestul. Mauri, turci, rusi, care cum a putut daca a fost momentan mai tare ca Vestul a vrut sa se extinda in vest. Vestul de absolut fiecare data a vindut o bucata din Est pentru a se proteja.
    Idem a procedat si Estul, deci nu e nimeni mai breaz.
    Romania a fost intotdeauna nehotarita si tot timpul s-a iluzionat cu fel de fel de aliante care au functionat putin sau deloc. Ghinion! dupa cum ar zice un clasic in viata 🙂
    Deci, nimic nou sub soare…. suntem intr-o situatie similara (calitativ) perioadei 1928-1938. Ce urmeaza… se stie, daca citesti istorie.

    • Politicienii romani din trecut ca si cei din prezent au intrat intotdeauna intr-o alianta la spartul targului. Asa si acum cu Nato, se va repeta istoria cu nemtii cand am atacat URSS si am luat-o rau pe coaja. Acum insa o vom luat mult, mult mai rau ca atunci.

    • Ai perfeca dreptate, am schimbat stapanirea, s-a schimbat si textul lu Tanase, “Greu era cu der die das, dar mai greu cu davai ceas, davai palton , haroso tovarasie”O industrie de dat la fier vechi, atat a putut sa editeze untembel, cu doctorat in francia. Suntem obligati sa muncim in strainatate , sa parasim tara sa ne deznationalizam. Putea sa spuna ca trebuie up gradata, modernizata ca sa putem face concurentei.Asa am fost ocupati econo0mic fara a se trage un foc de arma.Romania este ocupata militar de America, vezi bazele Deveselu si Mihail Kogalniceanu.Curios economic de rusi, industria de aluminiu, ceva metalurgie energie…

  8. Referitor la prezentarea lui O Zara, DACA SE DORESTE, SE POATE OPRI DEZMEMBRAREA RAFO!
    Nationalizare si declarare ca obiectiv al ARMATEI! Cand exista un razboi in vecinatate…
    De Conflictele intre Ponta si Johannis cine profita? Toti dusmanii Romaniei, interni si externi.

    • Daca americanii nu voiau sa puna mana pe Crimeea in urma loviturii de maidan din Ucraina de anul trecut Rusia nu recupera pensula. Daca rusii ar fi fost nebuni la cap n-ar fi reactinoat dar cum nu sunt si nedorind o baza americana ca la Deveselu chiar in coasta lor au facut-o.

  9. este clar ca vorbim de o reasezare a geopoliticii si de o noua perspectiva a relatiilor internationale ..in acest timp ,romanii pierd timpul cu sutienul lui udrea si pozele de la paris …

  10. Domnilor hai sa stam jos si sa cujetam:
    Americanii nu au avut dezlegare de la ONU sa bombardeze Siria si sa-l detroneze pe lider Basar Al Asad;
    Au inventat organizatia terorista statul islamic, a pornit din irak in siria , iar acum USA bombardeaaza Siria sub mitivul luptei antiteroriste;
    Republica Cipru este divizata in parte greaca si parte turca aflata sub ocupatia armatei turce, dar in tot este memebra a UE?
    Cu cine a negociat Rusia din partea cui si s-a aprobat instalarea unei baze navale intro tara memebra a UE, a doua pe langa aceea din Siria.
    Se vede cu ochiul liber, si orbii vad ca UE a vandut Cipru Rusiei? Atunci ce mare tevatura cu anexarea Crimeii;

Leave a Reply