Dupa o dependenta masiva de banii rusesti manipulati prin companiile offshore din Cipru, relatia cu Rusia devine si mai concreta cu cipriotii. Printr-un acord la cel mai inalt nivel, Rusia va infiinta prima sa baza militara in interiorul UE. Cred ca acest fapt ne da adevarata dimensiune a dorintei de expansiune strategica a Moscovei dincolo de imensul sau teritoriu. Aflata intr-o criza economica profunda, Rusia vrea sa compenseze prin gesturi politice si militare momentul delicat in care se afla pe scena internationala. Anexarea Crimeei si agresiunea militara din estul Ucrainei sunt completate de o activitate militara insistenta la Marea Neagra, de santajarea si amenintarea statelor independente pe teritoriul carora exista baze militare rusesti in asa numitele zone de conflict inghetat – Transnistria in Republica Moldova, Abhazia si Osetia in Georgia. Cu infiintarea bazei militare din Cipru, ce se completeaza cu baza din Siria, Moscova transmite semnalul consolidarii prezentei sale militare in Marea Mediterana. Alte doua zone de influenta politica masiva ale Rusiei sunt Serbia si Muntenegru.
In tot acest timp, pe fondul comportamentului agresiv al Rusiei, tarile membre NATO isi consolideaza securitatea mai ales in Europa de Est, acolo unde teritoriile tarilor aliate si populatiile trebuie protejate de eventuale evolutii nedorite la granita Aliantei.
“IMPOTRIVA TERORISMULUI SI PIRATERIEI”
Ciprul a semnat miercuri un acord militar cu Rusia prin care navele ruseşti de război primesc acces în porturile acestui stat membru al Uniunii Europene (UE) ce găzduieşte deja baze militare britanice, în contextul celei mai grave crize dintre Occident şi Moscova de la Războiul Rece, relatează AP.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri, în urma unei întâlniri cu preşedintele cipriot Nicos Anastasiades că acordul priveşte în principal navele din cadrul Marinei ruse implicate în operaţiuni internaţionale de luptă împotriva terorismului şi pirateriei. Cooperarea militară dintre Rusia şi Cipru nu este îndreptată împotriva vreunui terţ, a adăugat el.
“Legăturile noastre de prietenie nu sunt îndreptate împotriva nimănui”, a subliniat Putin.
“Nu cred că ar trebui să provoace îngrijorări undeva. Rusia a obţinut permisiunea ca navele Marinei sale să folosească porturile din întreaga lume pentru a se realimenta şi a fi supuse unor operaţiuni de mentenanţă, acorduri care permit Moscovei să-şi extindă prezenţa militară la nivel global”, a adăugat el.
Nave ruseşti au efectuat deja escale la Limassol.
Potrivit Cyprus Mail, Moscova şi Nicosia au semnat opt acorduri bilaterale şi două memorandumuri – unul cu Banca centrală a Rusiei şi unul în domeniul investiţiilor.
Anastasiades, aflat într-o vizită oficială în capitala rusă, a subliniat că Nicosia susţine un dialog constructiv cu Rusia şi insistat asupra hotărârii Guvernului de a acţiona în vederea “restaurării cooperării strategice” dintre Moscova şi Bruxelles.
La rândul său, Putin a reiterat angajamentul Rusiei faţă de soluţionarea “cuprinzătoare şi justă” a conflictului dintre ciprioţii greci şi ciprioţii turci în conformitate cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.
TINTELE RUSIEI : REPUBLICA MOLDOVA SI MUNTENEGRU
Rusia ar putea încerca să destabilizeze ţări care nu sunt membre NATO precum Republica Moldova şi Muntenegru, atrag atenţia oficiali din cadrul Departamentului american al Apărării audiaţi în Congresul SUA pe tema oportunităţii oferirii de armament letal Ucrainei.
Potrivit ABC News, oficiali de la Pentagon le-au transmis membrilor Comisiei Forţelor Armate din Camera Reprezentanţilor că Rusia ar putea extinde ingerinţele în alte regiuni ale Ucrainei.
În plus, potrivit oficialilor citaţi, Rusia ar putea încerca să destabilizeze ţări nonmembre NATO precum Republica Moldova şi Muntenegru.
Generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, a declarat că a prezentat Administraţiei Barack Obama opţiunile pe care le are la dispoziţie în privinţa crizei din Ucraina. Printre acestea se numără oferirea de armament greu armatei ucrainene şi instruirea personalului militar.
Premierul Marii Britanii, David Cameron, a afirmat marţi că Alianţa Nord-Atlantică şi Uniunea Europeană trebuie să menţină sancţiunile impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, deoarece altfel există riscul destabilizării Republicii Moldova şi a ţărilor baltice. Sancţiunile economice impuse Rusiei trebuie extinse şi înăsprite dacă preşedintele rus, Vladimir Putin, nu va retrage trupele din Ucraina, a declarat David Cameron în faţa membrilor Comisiei parlamentare britanice pentru Relaţia cu Guvernul. Occidentul trebuie să menţină sancţiunile impuse Rusiei, pentru a contracara acţiunile acestei ţări. “Instabilitatea la care riscăm să asistăm dacă nu vom contracara Rusia ne va afecta pe toţi pe termen lung, pentru că vom observa noi acţiuni destabilizatoare. Ar putea fi vizată Republica Moldova şi ţările baltice”, a subliniat Cameron.