Intervenția militară în Siria a demonstrat “fiabilitatea” și “eficiența” armelor ruse, și-a exprimat joi satisfacția ministrul apărării al Federației Ruse, Serghei Șoigu, subliniind că unele dintre ele au fost testate pentru prima oară în cadrul acestei intervenții, informează AFP.

“Mai multe arme de fabricație rusă au fost testate în condiții dificile de deșert și și-au demonstrat în linii mari fiabilitatea și eficiența”, a declarat Șoigu în timpul unei conferințe de presă cu privire la utilizarea de arme ruse în Siria.

“Bombardiere strategice ruse au utilizat pentru prima dată noi rachete de croazieră X-101, care au o rază de acțiune ce poate atinge 4.500 de kilometri”, a precizat Șoigu.

De asemenea, ministrul rus al apărării și-a exprimat satisfacția în legătură cu “experiența practică dobândită în timpul tirurilor de rachete de înaltă precizie și cu rază mare de acțiune, efectuate de pe nave și submarine desfășurate în Marea Caspică și Marea Mediterană”.

Armata rusă întreprinde din 30 septembrie 2015 raiduri aeriene în susținerea forțelor președintelui sirian Bashar al-Assad. Moscova afirmă că vizează doar grupările jihadiste Stat Islamic (SI) și Jabhat Fateh al-Sham (fostul Front al-Nosra).

La rândul lor, opoziția siriană și țările occidentale acuză aviația rusă că îi vizează pe rebelii din cadrul opoziției moderate și că atacă cu regularitate cartiere de locuințe, ucigând astfel civili.

În cadrul acestei intervenții, Rusia a desfășurat mai mult de 50 de bombardiere, avioane pentru atac la sol și elicoptere care au efectuat mii de raiduri aeriene.

Forțele aeriene ruse “au reușit să stabilizeze situația din Siria și să elibereze o mare parte din teritoriul sirian din mâinile teroriștilor internaționali”, a dat asigurări Șoigu.

Aliată fermă a regimului de la Damasc, Rusia efectuează acum lovituri aeriene în susținerea armatei siriene în Alep, al doilea oraș al Siriei, pe care forțele președintelui Al-Assad vor să-l recucerească în totalitate.

SUA au anunțat luni că își suspendă negocierile cu Rusia pe marginea unui armistițiu în Siria, după distrugerea totală a celui mai mare spital din sectorul rebel din Alep într-un bombardament aerian.

Rusia, care dezminte mereu că a lovit spitale și alte ținte civile, a negat orice responsabilitate pentru aceste bombardamente.

Divizat din 2012 între un sector vestic aflat sub controlul regimului și cartierele estice aflate în mâinile rebelilor, Alep a devenit principalul front din conflictul sirian, care a făcut peste 300.000 de morți în cinci ani, scrie Agerpres.

 

5 COMMENTS

  1. daca imi aduc bine aminte oficialii de rang inalt de la pentagon au ramas surprinsi de tehnica militara folosita de rusi in siria atragand atentia ca fortele americane au rams in urma rusilor in multe domenii, declaratiile lor se gasesc pe net. ce au facut americanii in multele conflicte la care au participat sub o forma sau alta ( irak, afganistan, iugoslavia, vietnam etc) repeta acum rusii. nu e nimic surprinzator ca cele mai multe state folosesc aceste razboaie pentru a testa cele mai noi arme. ce e mai eficient pentru acest lucru decat sa le folosesti in conditii reale de lupta?

  2. si apropo ciiteam recent ca sefii pentagonului, cia etc tocmai solicita lui obama sa aprobe bombardarea fortel;or guvernamentale siriene in special al aeroporturilor. oare de ce? cu cine se lupta americanii? cu teroristii isis sau cu fortele guvernamentale care lupta si impotriva isis? in acest caz oare “accidentul: de acum cateva zile cand aviatia americana a bombardat si ucis peste 100 de soldati guvernamentali ranind alta multime de soldati care se pregateau sa-i atace pe teroristi la alep mai e o grseala asa cum sustine pentagonul si pentru care si-au cerut scuze? daca vedem ce se intampla acolo cine a sustinut prin toate mijloacele acest macel de pe intreg teritoriul sirian nu cred ca mai avem vreun dubiu.

  3. Nu vă amintiţi când ”a cumpărat” o mică parte din zonă ce a spus printre rânduri? Sau acum a reluat mesajul!

  4. Nu stiu daca mai era nevoie sa recunoasca si unii si altii, cei doi mari actori in zona, folosesc Siria ca pe un poligon, e o mana cereasca pentru ambele puteri.

  5. ce se intampla in siria e de rasul curcilor. a ajuns rusia sa ceara convocarea consiliului de securitate pentru a asculta raportul trimisului special onu in siria referitor la alep! acesta afirma ca in partea stapanita nu se stie prea bine de cine, fie teroristii isis fie teroristii rebeli sprijiniti de americani, mai e putin si se distruge tot in urma bombardamentelor ambelor parti in special aliantei rusia-armata guvernamentala. in acelasi timp in partea deja intrata sub protectia guvernamentala au reinceput distractiile in cluburi conform filmultelor prezentate la televiziuni.

Leave a Reply