NATO a transmis Rusiei propuneri scrise cu privire la multe probleme şi a indicat că doreşte “să continue pe calea dialogului”, a declarat, miercuri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Şeful Alianţei a afirmat că Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Moldova şi a reafirmat că NATO lua toate măsurile necesare pentru a proteja aliaţii.

NATO “întinde din nou mâna” Rusiei pentru dialog, dar refuză să renunţe la dreptul de  permite aderarea de noi membri şi “se pregăteşte pentru ce e mai rău”, a declarat Stoltenberg.

“Propunerile scrise ale celor 30 de aliaţi NATO transmise Rusiei în această seară acoperă o gamă largă de chestiuni (…) Întindem din nou mâna Rusiei pentru a încerca să continuăm calea dialogului, dar suntem pregătiţi şi pentru ce e mai rău”, a spus Stoltenberg.

 

Stoltenberg a mai spus că Rusia ar trebui să-şi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Moldova, unde sunt desfăşurate fără acordul acestor ţări, iar toate părţile ar trebui să se angajeze în mod constructiv în eforturile de soluţionare a conflictelor.

 

“În toate eforturile noastre, continuăm să ne coordonăm îndeaproape cu Ucraina, precum şi cu alţi parteneri NATO, inclusiv Finlanda, Suedia, Georgia şi, desigur, Uniunea Europeană. NATO este o Alianţă defensivă şi nu vrem confruntare. Dar nu putem şi nu vom face compromisuri cu privire la principiile pe care se bazează securitatea Alianţei noastre şi securitatea în Europa şi America de Nord. Rămânem pe deplin angajaţi faţă de tratatul nostru fondator şi angajamentul nostru de apărare colectivă consacrat în articolul 5. Vom lua toate măsurile necesare pentru a apăra şi proteja toţi Aliaţii”, a spus Stoltenberg.

“Ne aflăm într-un moment critic”, a declarat el, denunţând încă o dată prezenţa a “peste 100.000 de soldaţi” şi a altora “pe drum”. El şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la prezenţa, sub pretextul unui exerciţiu care ar putea fi folosit “pentru a pregăti un atac”, a mii de luptători ruşi în Belarus, precum şi desfăşurarea “sistemelor de apărare S400” sau “mijloace aeriene”. “Se adaugă la tensiuni”, a spus el când a fost întrebat despre riscul războiului.

Stoltenberg a mai spus că propunerile NATO includ apeluri pentru informări reciproce privind exerciţiile militare, dialogul privind controlul armelor, mai multă transparenţă în activităţile militare şi eforturi comune de combatere a ameninţărilor cibernetice. Documentul reiterează, de asemenea, “principiul de bază” al NATO, conform căruia fiecare stat având dreptul de a decide singur dacă doreşte să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

El a reamintit de consolidarea forţelor alianţei pe flancul estic, în Ţările Baltice sau în Marea Neagră. El a indicat că forţele aliate şi-au sporit nivelul de pregătire. Forţa de răspuns a NATO este formată din 5.000 de militari care pot fi dislocaţi “în câteva zile dacă este necesar” prin decizie a consiliului alianţei. De la 1 ianuarie, această forţă este comandată de Franţa, scrie news.ro

Răspunsul scris prezentat Rusiei de SUA și NATO nu abordează principalele preocupări ale Moscovei cu privire la extinderea spre est a alianței militare, a afirmat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Într-o declarație făcută joi în fața jurnaliștilor, după conferințele de presă susținute miercuri de secretarul de stat al SUA, Antony Blinken și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Lavrov (foto) a precizat:

“Nu există nicio reacție pozitivă în acest document, cu privire la principalul subiect. Principalul subiect este poziția noastră clară cu privire la caracterul inadmisibil al viitoare extinderi NATO spre est și al desfășurării de arme ofensive care ar putea amenința teritoriul Federației Ruse”.

Lavrov a susținut că SUA și NATO au convenit anterior, în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE, să nu se extindă în detrimentul siguranței Rusiei.

Ministrul rus a admis că răspunsurile primite din partea SUA și NATO ar putea conduce la noi discuții, însă numai pe “probleme de importanță secundară”.

“Este o reacție care ne permite să contăm pe începutul unei discuții serioase, dar doar pe subiecte secundare”, a specificat Lavrov, scrie antena3.ro

Leave a Reply