Oficialităţi ale Republicii Moldova au transmis joi o notă către conducerea politică a Federaţiei Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialităţilor din Parlament, guvern, serviciile speciale şi partidele coaliţiei de guvernare din Republica Moldova, informează Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Notificarea a fost făcută cu prilejul întrevederii prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, şi preşedintelui legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, la întâlnire fiind prezenţi şi ministrul afacerilor interne, Alexandru Jizdan, ministrul justiţiei, Vladimir Cebotari, precum şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, menţionează sursa citată.

Anterior, aceste abuzuri au fost semnalate autorităţilor Federaţiei Ruse prin mai multe demersuri şi de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, însă ele au rămas fără răspuns, iar situaţia a continuat şi chiar s-a agravat, se precizează în comunicat. În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă, interogaţi, percheziţionaţi, trataţi în mod umilitor de către reprezentanţi ai serviciilor speciale ruseşti. Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât şi nejustificat, potrivit notei.

De asemenea, este descris modul abuziv în care una dintre instituţiile de la Moscova a încercat de mai multe ori în ultimele luni să pună sub monitorizare internaţională mai mulţi politicieni din Republica Moldova, inclusiv deputaţi, folosindu-se în acest scop de informaţii false şi date trunchiate. Solicitările lor abuzive au fost respinse din aceste motive, dar şi din considerente ce ţin de o încercare evidentă de hărţuire a oficialilor moldoveni, se apreciază în comunicat, care adaugă că ‘au fost situaţii în care astfel de solicitări s-au transmis de 15 ori doar în cazul unei singure persoane, ceea ce subliniază caracterul de hărţuire politică. De fiecare dată solicitările au fost respinse’.

Potrivit Direcţiei comunicare şi relaţii publice a Parlamentului Republicii Moldova, după acest eşec, instituţiile respective din Federaţia Rusă au trecut la o nouă formă de abuz, încercarea de punere sub monitorizare internaţională a categoriei de persoane menţionate prin intermediul relaţiei bilaterale ale Federaţiei Ruse cu anumite ţări, în speranţa că acestea nu vor verifica minuţios informaţia, pentru a descoperi datele false care stau în spatele ei. Ca urmare, autorităţile din Republica Moldova au început o comunicare cu aceste ţări, pentru a stopa acest nou abuz.

‘Toate aceste abuzuri, hărţuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federaţia Rusă şi punerea lor sub monitorizare internaţională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigaţiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniţi din Federaţia Rusă. Mai exact, imediat după ce au fost reţinuţi oficiali ai băncii amintite, iar judecători şi executori au fost puşi sub învinuire, unii dintre ei fiind trimişi deja în judecată. Abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federaţia Rusă pentru a obţine informaţii privind provenienţa sumei de bani menţionată, date esenţiale pentru probarea întregului adevăr din acest caz. Menţionăm că ancheta a relevat inclusiv legături între o parte din banii respectivi şi tentativa de corupere a unor deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova’, informează comunicatul Parlamentului de la Chişinău, în care se insistă asupra faptului că d
oar în ultimele luni cel puţin 25 de oficiali moldoveni au fost opriţi şi trataţi abuziv la intrarea în Federaţia Rusă.

În nota transmisă este semnalat şi abuzul asupra ofiţerilor moldoveni din instituţiile care au în gestiune ancheta menţionată, aceştia fiind de asemenea subiecţi ai comportamentului abuziv la intrarea în Federaţia Rusă. Doar în cazul unui angajat al MAI au existat nu mai puţin de 35 de intervenţii abuzive asupra lui la intrarea sau la părăsirea unui aeroport din Moscova.

O altă îngrijorare exprimată este legată de lipsa totală de cooperare a instituţiilor de drept din Federaţia Rusă cu anchetatorii moldoveni în acest caz, precum şi refuzul de a răspunde la comisiile rogatorii transmise de procurorii moldoveni în ancheta privind spălarea celor 22 de miliarde de dolari. Au fost încălcate în acest sens mai multe acorduri bilaterale, dar şi acorduri internaţionale la care Federaţia Rusă este parte.

Filip şi Candu i-au comunicat ambasadorului Muhametşin că au primit informări de la instituţiile de drept din Republica Moldova în legătură cu mai multe tipuri de riscuri referitoare la oficialii moldoveni, inclusiv riscuri privind deplasarea în Federaţia Rusă. Ca urmare, s-a luat decizia transmiterii acestei note oficiale către conducerea Federaţiei Ruse, în care se solicită o intervenţie imediată pentru stoparea abuzurilor. De asemenea, ambasadorul rus a fost anunţat că până la soluţionarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abţină de la deplasări în Federaţia Rusă.

Atât în nota transmisă la Moscova, cât şi în discuţia cu ambasadorul rus, Filip şi Candu au menţionat că, din datele analizate până în prezent, reiese că natura problemei semnalate nu ar fi una politică, aceste abuzuri fiind iniţiate la indicaţia unuia dintre serviciile speciale ruseşti, ai căror reprezentanţi conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federaţia Rusă. Politicul rus este aşadar invitat, cu bună credinţă, să clarifice situaţia abuzivă din perspectiva internă, se menţionează în comunicatul Parlamentului de la Chişinău.

În fine, Andrian Candu şi Pavel Filip şi-au exprimat convingerea că ‘această situaţie delicată va fi lămurită în cel mai scurt timp, abuzurile oprite, iar cei care au dirijat acele acţiuni vor fi traşi la răspundere. Republica Moldova îşi doreşte relaţii cordiale şi constructive cu Federaţia Rusă, de respect reciproc şi bună cooperare, în interesul ambelor state’, scrie Agerpres.


DODON, PIONUL MOSCOVEI

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a arătat deranjat de decizia luată joi de premierul Pavel Filip şi de preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, care au emis o notă prin care oficialilor moldoveni li se cere să evite deplasările în Federaţia Rusă, informează Unimedia.

‘Precizez de la început că nu cunosc detalii despre cazurile menţionate de cei de la guvern şi parlament, dar din ce au comunicat public pot să trag concluzia că decizia lor de a le interzice oficialilor statului să meargă în Federaţia Rusă este una deplasată. E posibil să fi fost anumite disfuncţionalităţi, aşa cum avem şi noi la frontiere, dar asta nu justifică o decizie care riscă să blocheze bunele relaţii pe care am început să le construim cu Federaţia Rusă’, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Dodon susţine că va continua să meargă în Federaţia Rusă, iar următoarea vizită o va întreprinde chiar săptămâna viitoare.

‘Voi continua să merg la Moscova şi să promovez interesele ţării noastre, să muncesc pentru consolidarea parteneriatului strategic pe care îl avem cu Federaţia Rusă. Vă informez şi despre faptul că o vizită de lucru în acest context va avea loc chiar săptămâna viitoare’, a notat Dodon.

15 COMMENTS

 1. pai sa-l intrebe pe Dodon cum e cu apropierea de Rusia, ca lui ii place cu astea, cu umilintele si alte perversiuni. nu pe el l-au ales?!

   • eu inteleg ce zici tu, da pe de alta parte iar judeci cu dubla masura.
    cand erau revolte la bucuresti ziceai ca guvernul e ales si nu conteaza aia din strada. acu la fel: Presedintele Moldovei a fost ales, reprezinta statul Moldova si aia mici9 care se agita nu mai conteaza.

     • pai stai un pic. Nu Dodon e garantul Statului? nu lui trebuie sa se planga? nu Dodon era ala care se pupa cu Rusia in Oglinda?! asta am zis: sa-i spuna lui. si da, vrei-nu vrei, in democratie toti se bucura sau toti sufera dupa ce majoritatea alege. Corect?

     • (acu ma astept sa intervina si paria pardon, lipitoare blogului, cu ceva interventii) :)))

   • D-le, dar eu nu inteleg, pe noi care ne-au atacat mai mult in istoria noastra dintre Imperiul Tarist, Imperiul Otoman si Imperiul Austro-Ungar al Habsburgilor, ca nu imi mai aduc aminte?

    P.S. Rusii pe noi ne-au atacat ultima data in al doilea razboi mondial, dar asta dupa ce ne-am dus noi alaturi de nemti peste ei la Stalingrad si in Caucaz ca sa-i nenorocim. Am avut mult de castigat daca in intelepciunea noastra maxima am schimbat aliatii traditionali alaturi de care luptaseram in primul razboi mondial, in urma caruia am infaptuit Marea Unire. Dar, situatia este mai complexa de atat si sa zicem doar ca asta a fost! Oricum, asta cu bolsievicii, stalinistii si cu Ciuma Rosie chiar e harneala pentru botanisti, adica pentru habarnisti care baga botul la asemenea sifoane de doi lei si cinci’spe bani gramada. Sal

    • Ba rusofilule. De ce s-a aliat ma Romania cu Germania in primul rand? Ia zi, De la cine a primit ultimatum sa eilibereze basarabia in 72 de ore?
     Ce armata a violat tot ce a prins in Romania?
     Cine a deportat sute de mii de basarabeni si a adus alte populatii in loc?
     Cine a furat din Romania prin “firme mixte”?
     Cine voia sa transforme Romania in tara eminamente agrara?

     • ironia soartei e ca noi tot incercam sa eliberam pe cineva pt ca-i credem fratii nostri si pe langa faptul ca de fiecare data cand incerccam ne-o luam grav pt cateva decenii, aia nici nu prea vor sa fie eliberati. ca batrinica ajutata sa treaca strada….

 2. As zice sa o lasam mai usor cu sifoanele astea pentru botanisti din astia care baga botul la asemenea karlige pentru ca habar n-au de istorie. In toata istoria noastra pe noi cine ne-au atacat mai mult, rusii taristi, Imperiul Otoman sau imperiul Habsburgic Austro-Ungar? Ca sa ne dam seama la betie, ca sa o tinem asa langa cu rusii care ne masacreaza cand de fapt ultima oara cand ne-au atacat a fost in al doilea razboi mondial dar ei ne-au atacat doar pentru ca ne-am dus noi cu nemtii peste ei la Stalingrad si in Caucaz, eu zic sa o lasam de primavara-vara pentru ca situatia e mai detaliata si mai in planiglob decat frectia asta cu rusii care vor sa nenoroceasca planeta, in detrimentul democratilor care vor sa ne intoarcem din nou la boieri si la iobagi, ca alte variante doctrinare de administrare a societatilor terestre inca nu s-au descoperit pana in zilele noastre. Comunismul a plecat de la Revolutia Franceza de pe la 1789 si a fost conceput ca o alternativa la sistemele administrative concepute pe baza pmonarhiilor si a familiilor princiare, deci are o vechime foarte mica in istorie ca varianta. Ca sa ne tot impiedicam in el si sa ne tot infigem ca asta e marea noastra problema actuala, eu zic ca o sifonam ardilles si deturnam atentia oamenilor de la democratii de dreapta care ne-au demonstrat cu prisosinta ca sunt in stare sa fure voturile libere mai ceva ca bolsievicii care sunt ciuma planetei d-le, ca deja ne ameninta ca ne inchid si gazele si apa, dupa ce ne-au taiat deja oxigenul. Bine. Pa

  • Ba rusofilule. De ce s-a aliat ma Romania cu Germania in primul rand? Ia zi, De la cine a primit ultimatum sa eilibereze basarabia in 72 de ore?
   Ce armata a violat tot ce a prins in Romania?
   Cine a deportat sute de mii de basarabeni si a adus alte populatii in loc?
   Cine a furat din Romania prin “firme mixte”?
   Cine voia sa transforme Romania in tara eminamente agrara?

 3. Si astia functioneaza dupa cum bate vantul NATO. 🙂 🙂 🙂 nu va faceti griji, sunt aparati de trupele NATO plasate intara lor!

Leave a Reply