Lukoil intenţionează să foreze până la sfârşitul acestui ani două puţuri petroliere în apele româneşti ale Mării Negre, a declarat preşedintele grupului rus, Vagit Alekperov, relatează Sputnik.

Lukoil intenţionează să investească 200S-300 de milioane de dolari în forarea a două noi puţuri offshore în România. Lucrările la primul puţ au început în luna noiembrie.

Pe ansamblu, Lukoil este pregătită, în cadrul programului aferent perioadei 2014-2015, să foreze cinci puţuri în apele româneşti ale Mării Negre, din care trei sunt obligatorii şi două opţionale.

Cheltuielile pentru explorare şi producţie ale Lukoil în România au crescut semnificativ anul trecut, la 189 de milioane de dolari, de la doar 7 milioane de dolari în 2013, pe fondul începerii activităţilor de explorare în Marea Neagră.

În luna septembrie a anului trecut, Lukoil a cerut ANRM să aprobe prelungirea cu şase luni, până în mai 2015, a fazei obligatorii de explorare a unui perimetru din Marea Neagră, din cauza unor întârzieri privind aducerea unei platforme de foraj din Golful Mexic şi a unor acumulări de gaze “potenţial periculoase” în zona de foraj.

Perioada de explorare a perimetrului EX–29 Est Rapsodia a fost stabilită la 5 ani de la data intrării în vigoare a acordului de concesiune, respectiv 4 noiembrie 2011, şi este împărţită în două faze, una obligatorie şi una opţională.

În 2011, Guvernul Basescu-Boc a aprobat două acorduri petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare în perimetre româneşti de câte 1.000 km pătraţi din Marea Neagră, Est Rapsodia şi Trident, încheiate între ANRM şi asocierea de firme Lukoil Overseas ( parte a grupului Lukoil)-Vanco International.

Lukoil a sponsorizat campania electorala a lui Basescu din 2009 cu 100.000 dolari, bani care ar putea fi considerati eventual o imensa spaga in avans pentru aprobarea din 2011.

14 COMMENTS

 1. Mai sapati si veti descoperi firma GSP a lui Comanescu( apropiatul bishnitzarului), ca e bagat in afacere !!!.Dee Domnul sa nu ma insel..dar cred ca,nu..

 2. Basescu este istorie si nu mai prezinta interes. Hotii actuali de la pesede care au spus ca sunt cinstiti sunt de actualitate

  • Lasa ca ne place istoria,mai ales ca toti hotii basistii acum sunt ” istorici”, trebuie dezgropati si dusi la parnaie unde trebuie expusi ca in muzeu, la pastrare.

  • Vezi ca au mai auzit unii anul trecut si pusesera sechestru pe la Lukoil dar a sarit cineva sa ii apere si sa acuze ca acest sechestru creaza probleme sociale. Pe ala il chema Ponta nu Basescu. Dar de fapt tot acelasi lucru ca doar erau coabitanti. Daca ai memorie scurta afla ca Ponta le-a anulat datorii foarte mari catre statul roman celor de la Lukoil cum i-a iertat si pe kazacii de la KazmunaiGaz.

   • Cum dracu anuleaza Ponta datorii asa mari, dar economia merge bine ? Ai uitat sa precizezi ca Ponta nu a vorbit cu vreun procuror sa-i dea indicatii, asa cum facea basaul. Se pot rezolva problemele si fara sa afectezi peste 3000 de salariati. Dar basistii nu stiu asta, ei stiu doar sa taie in carne vie.

    • Care 3000 de salariati tataie? Cei de la Lukoil? Asta ti-a spus tie Ponta? Ca sunt 3000 de salariati acolo care lucreaza din plin? Vino in Ploiesti tataie sa vezi cati lucreaza acolo si cat lucreaza daca nu ma crezi. Sa te convingi cu ochisorii tai nu cu minciunile lui Ponta. La Lukoil mai lucreaza sub 1000 de oameni si in stare de avarie adica la 25% din capacitate. Si asta de aproape un an. Sa vezi ce curat e orasul de cand nu mai iese pic de fum de la Rafinaria Lukoil fiind oprite aproape toate instalatiile. Cat despre cresterea economica sa te tii bine ca vei avea surprize mari cand vei afla cum creste din pix. Sper sa nu fie prea tarziu. Si poate imi spui ce reprezinta economie de fapt. Industria petroliera, al 2-lea contributor la bugetul de stat, o fi in categoria asta? Atunci chiar ca e interesant de aflat de unde creste economia. Nu de alta dar industria petroliera e pe butuci de la finalul anului trecut. Ba mai mult atat Petrom cat si toate companiile ce lucreaza pe orizontala pentru Petrom au facut reduceri de 20% de personal anul acesta iar de la 1 Iunie majoritatea dintre ele au trecut la 4 zile lucratoare pe saptamana adica 20% reducere de salarii. Superb merge economia romaneasca. Apropo! Dacia, primul contributor la buget, cati oameni disponibilizeaza? Nu cumva toate aceste disponibilizari din petrol, din serviciile petroliere sau de la Dacia inseamna pierderi la buget? Adica someri carora trebuie sa li se plateasca somaj, salarii mai putine deci incasari mai putine la buget din taxele pe forta de munca, salarii mai mici adica taxe mai mici la buget. Creste economia cand toate scad. Superb!!! Am inventat si noi metoda grecilor. Creste economia indatorand statul adica prin imprumuturi zilnice de pe piata de capital care nu se iau in calcul la cheltuieli bugetare. Imprumutam sa acoperim pomenile electorale fara a afecta bugetul si declaram crestere economica platind o parte din pomeni din imprumuturi nu de la buget. sa nu mai spun de cresterea economica datorata deprecierii leului. Exportam cam la fel cantitativ dar incasarile din exporturi sunt mai mari in lei datorita deprecierii leului fata de Euro sau USD. Nu conteaza ca prostimea din tara e afectata de acesta devalorizare platind mai mult la banci sau chiar si prin majorari de preturi la produsele de import sau produse interne bazate pe importuri. Economia sa creasca. Poate are si dl Radu Tudor un raspuns acum de ce creste economia si oamenii nu simt nimic.

 3. Pai parca eram in nato! Ne apara ei de rusi.
  Ce pacaleala ieftina.
  Urmeaza sa mute ungurii granita peste Carpati, restul tarii sa se numeasca rromania si sa devina camp de bataie pentru europa, nato si rusia.
  Nimic nou.
  Istoria se repeta!
  Dormiti in pace dragi romani, aia care nu ati fost ucisi de foame, dezradacinati si pierduti prin lume!

 4. Cât de adinc scrie lady Carmen: Basescu este istorie si nu mai prezinta interes.
  Pentru a judeca o situatie iti trebuie cap, daca nu cumva este scris la misto. Dar din punct de vedere a intelegerii realitatilor din aceasta tara lady Carmen se situeaza cam la distanta dintre pamânt si soare. Citeodata asemenea oameni sint de admirat pentru ca sint asa de superficiali. In rest Dumnezeu cu mila!
  Domnule Tudor investitia societatii Lukoil de 200S-300 de milioane de dolari, se refera cumva si la rachetele 200S? Eu stiu ca rusii au unele mai bune pentru apele româneşti ale Mării Negre.
  Cu scuze!

  • indiferenta te caracterizeaza si pe tine cand vezi ca un guvern corupt care guverneaza in acest moment nu isi da demisia si tu accepti aceasta situtie rusinoasa in care a adus-o ponta si tariceanu

   • mai, basistule, veniti cu aceeasi placa basista puturoasa, ca e guvern corupt, fara sa aduceti argumente. Te intreb, ce au furat Ponta si Tariceanu ?

Leave a Reply