Ministrul demisionar al Transporturilor Ioan Rus si-a publicat un mesaj pe site-ul ministerului sub forma de scrisoare deschisa :

Dragi români,

În aceste zile îmi închei mandatul de ministru al Transporturilor.

Atât în activitatea mea desfășurată în exercitarea funcției publice, dar și în cea politică, am încercat să fiu mai degrabă un om al acțiunii, mai puțin al cuvintelor. Îmi dau seama că felul în care m-am exprimat a cauzat suferință multora dintre dumneavoastră, iar pentru acest fapt am înțeles să îmi dau demisia.
Îmi cer iertare tuturor românilor pentru cuvintele pe care le-am folosit în legătură cu aceia dintre ei nevoiți să plece să lucreze în străinătate în căutarea unei vieți mai bune pentru ei și pentru copiii lor.
Modul în care m-am exprimat nu reflectă ceea ce cred și gândesc. Pentru mine, românii din interiorul și din afara granițelor fac parte din națiune, au aceleași drepturi și le datorăm un respect egal. Pe de altă parte, am cunoscut și înțeleg drama celor plecați departe de casă, eu însumi am în familia extinsă rude, cum am și prieteni, care lucrează în țările europene sau peste ocean. Nu a fost nicio clipă intenția mea să jignesc ori să rănesc pe cineva.
Cred, totuși, că o neglijență în exprimare nu poate șterge aproape două decenii de activitate politică onestă.
În calitate de ministru al Transporturilor am încercat să creez, printre altele, oportunități pentru români de a reveni să lucreze în țară, alături de familiile lor. Master Planul General de Transport reprezintă o astfel de posibilitate. Poate că, pentru cel puțin jumătate dintre românii care muncesc în străinătate în domeniul construcțiilor, începerea lucrărilor prevăzute în Master Planul General de Transport va reprezenta o bună ocazie de a se întoarce în țară.
Timp de trei ani, ca ministru de Interne am inițiat și dus la capăt proiectul eliminării vizelor pentru cetățenii români care circulă în spațiul Uniunii Europene. Am crezut și atunci, cum mai cred și astăzi, că românii sunt o națiune de oameni muncitori care vor arata adevărata față a României în străinătate, vor aduce acasă o nouă cultură, iar modernizarea României va fi,astfel, mult mai rapidă.
Sper ca Master Planul General de Transport, ca plan strategic atât de important pentru dezvoltarea infrastructurii din România, să fie aprobat cât mai curând de către Comisia Europeană și apoi să fie implementat, indiferent de cine va guverna în România. După cum îmi exprim speranța că vor fi continuate măsurile de redresare economică a companiilor din subordinea/ în coordonarea ministerului. Împreună cu specialiștii din minister am reușit, cu eforturi deosebite, ca în mai puțin de un an, să aducem companiile din subordine de la minus, la profit operațional.
Cât despre cum vor arăta și cum vor acționa viitoarele guverne ale României, acest lucru va fi decis împreună de românii din țară și cei din străinătate, atunci când își vor desemna prin vot politicienii care să îi reprezinte.
Cred că este momentul ca România să aibă o altă generație de politicieni. Tocmai de aceea, fac un apel către tineri, care, indiferent de zona politică spre care se simt atrași, să devină noua generație de politicieni care își va construi singură destinul și o Românie mai bună, una în care milioane de români se vor putea întoarce acasă și alte milioane nu vor fi nevoiți să pribegească prin lume.
A fost o onoare pentru mine să fiu în slujba românilor și, de fiecare dată, am încercat să fac tot ce mi-a stat în putere pentru a lua deciziile potrivite pentru țara noastră.

București,
25.06.2015

5 COMMENTS

 1. O scrisoare interesanta. chiar daca este un om inteligent, pregatit, caracterul se schimaba mai greu, poate fi corijat, numai ca domnia sa are o varsta. Daca o sa ne arate ca tradarea nu va mai fi modul de viata al dansului atunci, va fi asa cum spune, vom avea alta generatie de politicieni.

 2. Domnule Radu Tudor,
  .
  N-aș vrea să se treacă atât de ușor peste acest articol-scrisoare cum văd că se cam întâmplă. Dar asta este, viața merge înainte. Totuși.
  Eu,, l-am văzut ca pe un feedback la un altul, scris tot de către dvs.“Dlor Ponta si Rus, cere cineva scuze celor grav jigniti?(By Radu Tudor Jun 11, 2015”)
  Acum, după această scrisoare în care Ioan Rus ”le cere” scuze celor grav jigniți, constat că acest moment s-a constituit într-un nou prilej de a fi scuipat, și că în urma acestui demers NIMENI nu le acceptă aceste scuze..
  1. Întrebările mele sunt: V-a dat , cel puțin, satisfacție această ”scrisoare”…. întârziată? Care este recția dvs., dacă nu vă este cu supărare? După ce-l scuipi pe om, să vii și să-i ceri și scuze este un lucru ”uzual”? Rezonați cu reacții care vin, de tipul:” hai sictir! curvă şi golan (ce) eşti tu”?
  2. Părerea mea este că într-un om(care fie a gafat,fie că așa gândește și care este, peste toate, și un infatuat) căzut deja și lovit din toate direcțiile, meritat, fără doar și poate, nu mai dai în el, nu-l mai umilești punându-l ”să-și ia și angajamentul că n-o să mai facă”, să-i ceri să-ți publice scuzele în toată mass-media, decât dacă vrei să-l ”omori”… definitiv.
  Indicat era ca acel articol să lipsească și acum să recționați, pe drept, zic) spunându-i ceva de genul: ”Măi, mârlanule! Mă așteptam să-ți ”prezinți” scuzele celor jigniți de tine. Nu ai făcut-o. Nimeni n-o să ți le ceară pentru că ai avut nesimțirea să nu le prezinți într-un timp rezonabil( adică în maximum 3-4 ore nu după 12 sau 24 de ore de la nefericitul incident/declarație).
  Ca și,”respectul se câștigă , nu se cere”, și ”scuzele tardive nu se mai cer”
  .
  Eu am făcut la altă școală. Stau strâmb și judec drept. Așa se vede de la mine 😀 Din 24 de absolvenți de ”reală”, 22 de ingineri.
  Dacă am greșit cu ceva, iertați-mă! ”Vă prezint” scuze anticipat.

Leave a Reply