Singurul portavion al Rusiei, Amiral Kuzneţov, a fost avariat, marţi dimineaţă, în urma scufundării unei doc plutitor în apropiere de Murmansk, în cursul incidentului o macara prăbuşindu-se peste puntea navei, informează agenţia de ştiri Reuters.

Nava era andocată în acest doc plutitor pentru reparaţii capitale şi urma să revină în serviciu în anul 2021.

Maria Kovtun, guvernatorul regiunii Murmansk, în zona arctică a Rusiei, a declarat că a fost demarată o operaţiune de salvare, fiind evacuate 71 de persoane.

Anchetatorii, care au deschis o investigaţie privind presupuse încălcări ale regulilor de siguranţă, au transmis că o persoană este dată dispărută, iar alte patru sunt tratate pentru hipotermie, după ce au căzut în apă.

Alexei Rakhmanov, şeful companiei United Shipbuilding Corporation, a declarat pentru agenţia Tass că puntea şi carena navei au fost avariate, precizând însă că zonele vitale ale navei nu au fost afectate.

Se pare că incidentul a fost provocat de o pană de curent care a cauzat umplerea a rapiditate a tancurilor cu apă ale docului, astfel că instalaţia s-a scufundat, au transmis reprezentanţii companiei.

În 2017, când nava Amiral Kuzneţov a trecut prin Marea Mânecii, Michael Fallon, ministrul britanic al Apărării de la acel moment, a declarat că singurul portavion al Rusiei este “dărăpănat”.

Oficialul a mai afirmat atunci că Amiral Kuzneţov este “o navă de ruşine a cărei misiune a extins suferinţa poporului sirian”.

Portavionul cu greutatea de 58.000 de tone şi lungimea de 304,5 metri a intrat în flotă în anul 1990. Nava dezvoltă 200.000 de cai putere şi atinge viteza de 30 de noduri. Portavionul Amiral Kuzneţov poate transporta 24-26 de avioane de vânătoare şi 12 elicoptere, fiind dotat cu sisteme antinavale şi antiaeriene. Nava are echipaj propriu format din 1.300 de membri şi echipaj aeronautic de 660 de persoane, scrie Mediafax.

 

8 COMMENTS

  1. Cand te dai Tarzan si te bati cu mainile de piept ca tu esti puterea suprema,putin, care face ordine in lume,ocupi teritorii,intretii razboaie si tensiuni prin declaratii amenintatoare,e firesc sa mai dai si rateuri!Acum cateva zile isi aratau manevrele armate impreuna cu chinezii vrand parca ,crede el,sa intimideze,uite cine suntem noi!Prin survolarile”nevinovate”in spatiul nostru aerian ce fac?Si nu e prima data!Mormanul de rugina plutitor nu face decat sa confrme ca dotarea lor nu este decat o fatada,au tras de el,fiind singurul, pana a cedat!Sa fie oare inceputul unui declin?Pentru ca in afara de bocancul sovietic care striveste tot si kalasnikov nu vad nimic inteligent!

  2. Si faptul ca are doar un portavion si nu/si duce avioanele oriunde in lume pe 30 de portavioane e de bine sau de rau ca nu ma prind.
    Oricum au alta doctrina decat SUA. Sua ate portavioane ca sa nu duca razboiul la ei acasa. Ce presupune asta? Ca stiu ca nu ii va ataca nimeni la ei acasa. Ce presupune asta? Ca ataca ei primii.
    In fine. Si cu portavionul ala si fara el tot aia e. Oricum nu puteau sta pe trei patru fronturi in acelasi timp “ca sa apere democratia”:)

  3. Sunteti siguri ca e singura nava portavoin?
    Cred ca asta e scoasa intentionat la vedere ca sa creada naivii!

  4. Federatia Rusa este o putere in special terestra. In domeniul naval sunt specializati in nave de suprafata purtatoare de rachete de croaziera si in submarine (cu propulsie nucleara si conventionala). Faptul ca nu au experienta si traditie in domeniul portavioanelor nu este o slabiciune. Au suficiente rachete de croaziera si balistice sa atace obiective bine aparate.

Leave a Reply