Modificările tranzitului intestinal, balonarea, senzația de greață și durerile abdominale sunt doar câteva dintre simptomele care pot indica unul dintre cele mai întâlnite tipuri de neoplazie, cancerul colorectal. În fazele incipiente, boala poate fi asimptomatică, însă în stadii avansate se manifestă destul de agresiv. Prezența sângelui în scaun sau un scaun cu un aspect de culoare foarte închisă, constipația sau diareea pe perioade lungi de timp ar trebui să alarmeze pacientul și să îl determine să se prezinte la un consult de specialitate cât mai repede posibil.

Cancerul colorectal este foarte des întâlnit după vârsta de 50 de ani, printre factorii de risc regăsindu-se în primul rând stilul de viață. O alimentație săracă în fibre și bogată în carne, consumul exagerat de alcool, fumatul, sedentarismul, dar și moștenirea genetică contribuie la apariția acestei maladii.

Din fericire, dacă este depistat din timp, cancerul colorectal poate fi tratat cu succes. Diagnosticul de cancer colorectal este stabilit prin colonoscopie. Investigația este sigură și eficientă, iar pentru certitudinea diagnosticului medicul poate opta să efectueze în timpul acesteia și o biopsie. Fragmentul de țesut prelevat va fi analizat ulterior în laborator, printr-un examen histopatologic.

Printr-o astfel de experiență a trecut și Liviu. Acesta a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic SANADOR. După o evaluare clinică completă și mai multe investigații, diagnosticul a fost stabilit: cancer colorectal în stadiu avansat. Singura soluție era operația de urgență. Intervenția a fost efectuată cu succes de echipa Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie hepatică și transplant hepatic. Planul de tratament a fost stabilit în comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), ținându-se cont de particularitățile pacientului.

Tratamentul cancerului colorectal este multimodal, chirurgia având un rol important în vindecarea bolii. În funcție de stadiul bolii, intervenția poate fi realizată clasic, prin chirurgie deschisă, sau prin metode minim invazive – laparoscopic sau robotic.

La scurt timp după intervenția chirurgicală, Liviu a început și tratamentul oncologic. „De la trei luni, când mă vedeam cu medicii, am trecut la șase luni, apoi la un an, iar eu m-am rugat lui Dumnezeu să am noroc de medici buni. Și am avut!”, povestește Liviu. La aproape cinci ani de la descoperirea bolii sale, se simte foarte bine. Este optimist și a învățat să se bucure din nou de viață. Este foarte atent la sănătatea lui, merge la toate controalele medicale și respectă toate indicațiile date de medic. „Să nu amâni niciodată vizita la doctor! Le sunt dator pe viață tuturor celor care mi-au redat sănătatea și șansa la viață”, conchide Liviu. P

La SANADOR, pacienții cu cancer colorectal au acces la cele mai moderne terapii, aplicate într-o manieră personalizată, ținându-se cont de toate particularitățile acestora. Tratamentele sunt efectuate de medici foarte bine pregătiți și cu o vastă experiență, în urma unor consulturi minuțioase și a unor investigații specifice, realizate cu echipamente ultraperformante, de ultimă generație. Planul terapeutic este stabilit în comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board) și poate include chirurgia oncologică, radioterapia, chimioterapia, imunoterapia sau terapia biologică țintită.

Leave a Reply