Generalul armatei americane Christopher G. Cavoli, care deține atât calitatea de Comandant al Comandamentului European al SUA (USEUCOM), cât și calitatea de Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), a oferit la Bruxelles o actualizare cu privire la implementarea conceptului de descurajare și apărare a zonei euro-atlantice, numită și DDA.

„Familia de planuri DDA răspunde modului <cum> Alianța va funcționa în timp de pace, criză și război pentru a asigura apărarea noastră colectivă”, a spus Cavoli.

„Planurile ce rezultă din DDA, planurile strategice, precum și planurile regionale – acestea vor conduce structura noastră, operațiunile noastre, activitățile noastre și, important… investițiile noastre în viitor”.

Cavoli a spus că Comandamentul Operațiunilor Aliate, pe care îl conduce și care este responsabil pentru planificarea și execuția tuturor operațiunilor militare NATO, a lucrat în ultimele câteva luni pentru a dezvolta planuri defensive solide și obiective.

„Pot spune cu mândrie că suntem pe drumul cel bun”, a spus el. „Mărim rapid pregătirea și abilitarea forțelor noastre și ne asigurăm că acestea sunt gata să facă față amenințărilor actuale și viitoare”.

Dezvoltarea continuă a planurilor regionale a reprezentat o parte semnificativă a întâlnirii de la Bruxelles. Planurile specifice, din punct de vedere geografic, descriu modul în care NATO se așteaptă să apere locațiile cheie din cadrul Alianței – atât împotriva Rusiei, cât și împotriva grupărilor teroriste.

Planurile noastre regionale… îmbină planurile naționale de apărare ale națiunilor noastre din prima linie în planurile NATO”, a spus Cavoli.

„Și acest lucru optimizează capacitatea NATO de a muta forțele… la locul potrivit, la momentul potrivit. Această schimbare ne va muta de la o Alianță care a fost optimizată pentru operațiuni de urgență în afara ariei, la o alianță potrivită pentru scopurile mari. – operațiuni la scară pentru a apăra fiecare margine a teritoriului alianței.”

Deși planificarea pentru viitor asigură forța continuă a alianței NATO, Cavoli a spus că planurile în sine nu sunt singurul atu al NATO.

„Cel mai puternic și mai durabil avantaj al nostru… va continua să fie unitatea de neegalat a acestei Alianțe”, a spus el.

„Strategia DDA este o demonstrație puternică a acestei coeziuni și este concepută pentru a ne asigura că alianțele noastre rămân puternice, cetățenii noștri în siguranță și valorile noastre în siguranță”.

Planurile de apărare vor solicita mai multe trupe la nivelul forțelor, gata de desfășurare, care se pot mobiliza în scurt timp, a spus Cavoli.

„Acest lucru este cerut de noile realități cu care ne confruntăm. Pentru a duce la bun sfârșit toate planurile de apărare, aliații vor trebui să investească suficient în capacitățile militare relevante”, a spus Cavoli.

Creșterea cheltuielilor de apărare în rândul membrilor a fost de multă vreme o prioritate a NATO.

La Summit-ul NATO din luna Iulie de la Vilnius, se așteaptă ca membrii să ridice țintele de cheltuieli pentru apărare, făcând din actualul indicator de referință de 2% din produsul intern brut un nivel minim.

Leave a Reply